Calendarul admiterii în clasele de liceu cu profil profesional a fost modificat de Ministerul Educaţiei, astfel înscrierile vor începe mai devreme decât în anii precedenţi. Pentru anul şcolar 2015-2016, acestea vor demara în 8 iunie, comparativ cu vechiul calendar, când începeau în 15 iunie, odată cu încheierea anului şcolar.
Admiterea în învăţământul profesional cu durata de trei ani se desfăşoară în trei etape: prima începe în 8 iunie, etapa a doua va demara în 20 august, iar absolvenţii de gimnaziu care au rămas fără locuri în licee vor concura pe locurile neocupate în cea de- a treia etapă, ce va debuta în 3 septembrie. Afişarea ofertei de şcolarizare pentru învăţământul profesional de stat cu durata de trei ani va avea loc în 30 aprilie, la sediul unităţilor de învăţământ gimnazial şi la sediul liceelor şi a grupurilor şcolare de profil.
Anul trecut, peste 500 de absolvenţi de clasa a VIII-a din Sălaj au ales să îşi continue studiile în cadrul unor şcoli profesionale şi tehnologice. Cele mai căutate clase au fost cele de mecanic auto, instalator instalaţii tehnico -sanitare şi de gaze sau ospătar – vânzător în unităţi de alimentaţie publică. unde s-au inscris peste 220 de elevi, si de ospatar, unde au fost admisi peste 120 de absolventi.
Confecţioner şi mecanic auto, principalele calificări
Conform planului de şcolarizare pentru anul 2014-1015, în Sălaj funcţionează 19 clase de profesională în cadrul a 13 unităţi de învăţământ. În municipiu, două unităţi liceale şi-au inclus în planul de şcolarizare astfel de clase. Este vorba de Liceul Tehnologic “Voievodul Gelu”, unde sunt două clase de comerciant vânzător, una în limba maghiară şi una în limba română, fiecare cu câte 28 de locuri, şi o clasă de ospătar, bucătar şi vânzător în unităţi de alimentaţie. Cel de-al doilea liceu din Zalău este Liceul Tehnologic “Mihai Viteazul”, unde cei interesaţi se vor califica în meseria de instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze.
În Şimleu Silvaniei funcţionează două clase de învăţământ profesional, una de mecanic auto la Liceul Tehnologic “Ioan Ossian” şi una de tâmplar universal la Colegiul Tehnic “Iuliu Maniu”. În Jibou, la Liceul Tehnologic “Octavian Goga” au fost prevăzute două clase, una de lăcătuş mecanic şi una de zidar-pietrar-tencuitor. Liceul Tehnologic “Gheorghe Pop de Băseşti” din Cehu Silvaniei a inclus în planul de şcolarizare tot două clase de acest fel, una de tâmplar universal şi una de confecţioner.
Două clase de mecanici auto, una cu predare în limba română şi una în limba maghiară, funcţionează la Liceul Tehnologic “Cserey-Goga”. Liceul Tehnologic Nuşfalău are o clasă de mecanic auto şi una de confecţioner produse textile, iar Liceul “Liviu Rebreanu” din Hida, o clasă de mecanic auto. Aceeaşi specializare este şi cea cuprinsă în oferta Liceului “Ioachim Pop” din Ileanda, iar la liceele din Surduc şi Sîg, funcţionează câte o clasă de confecţioner, respectiv tâmplar universal.
[…] Calendarul admiterii în clasele de liceu cu profil profesional a fost modificat de Ministerul Educaţiei, astfel înscrierile vor începe mai devreme decât în anii precedenţi. Pentru anul şcolar 2015-2016, acestea vor demara în 8 iunie, comparativ cu vechiul calendar, când începeau în 15 iunie, odată cu încheierea anului şcolar. Admiterea în învăţământul profesional cu durata de trei ani se desfăşoară în trei etape: prima începe în 8 iunie, etapa a doua va demara în 20 august, iar absolvenţii de gimnaziu care au rămas fără locuri în licee vor concura pe locurile neocupate în cea de- a treia etapă, ce va …read more […]