O parte dintre inspectori şcolari sălăjeni întârzie depunerea declaraţiilor de avere şi interese, în condiţiile în care. Termenul limită a expirat în 15 iunie, însă din cei 25 de inspectori, şapte dintre aceştia nu au ţinut cont de această obligaţie, omiţând să-şi facă publică averea. Cel puţin ultimele declaraţii de avere semnate de aceştia şi postate pe site-ul Inspectoratului Judeţean Şcolar (ISJ) Sălaj sunt datate cu anul 2013. Printre aceştia se numără: Viorel Lungu, inspector resurse umane, Flavia Ardelean, inspector proiecte eduţionale, Rodica Costache, inspector discipline tehnologice, Adonia Opriş, inspector şcolar matematică, Daniela Firicel, inspector biologie, Dorina Ciutre, inspector arte, Claudia Boha, inspector religie şi Petru Ianc, inspector şcolar învăţământ special, centre logopedice. Contactat, purtătorul de cuvânt al ISJ Sălaj, Marcel Lucaciu, a ţinut să sublinieze că şi aceste declaraţii urmează să fie actualizate, fiind doar un aspect ce ţine de compartimentul de informatizare. „Toţi inspectorii şi-au depus declaraţiile de avere şi interese în timp util, încadrându-se în termenul limită. Urmează, ca în cel mai scurt timp, să fie postate toate pe site-ul instituţiei, însă acest fapt ţine de informatizare”, a precizat Lucaciu.
Gheorghe Bancea şi-a mărit veniturile
Ultimul an s-a dovedit a fi unul mai decât cel precedent pentru seful învăţământului sălăjean, Gheorghe Bancea. Astfel, potrivit declaraţiei de avere, veniturile sale au depăşit 55.000 de lei. Gheorghe Bancea a câştigat 30.613 lei ca inspector general şcolar, 2.677 de lei ca profesor în cadrul Şcolii Gimnaziale „Corneliu Coposu”, ca asistent în brokeraj, circa 12.160 de lei, iar ca şi mentor şi formator, peste 9.800 de lei. Veniturile sale au totalizat circa 55.278 de lei, rezultând astfel o medie lunară de 4.606 de lei, cu aproximativ 1.348 de lei mai mult decât în anul şcolar precedent. Inspectorul general deţine un apartament în Zalău, cumpărat în 1998, precum şi două autoturisme, unul Dacia Logan, achiziţionat în 2006 şi un Trabant 601, moştenit în 1989.
Maria Pop şi-a vândut din proprietăţi
În ceea o priveşte pe Maria Pop, inspector şcolar general adjunct, aceasta a reuşit să achiziţioneze în 2013 un apartament, cu o suprafaţă de 52 de metri pătraţi, în Cluj-Napoca. De asemenea, conform documentului postat pe site-ul ISJ Sălaj, inspectorul şcolar general adjunct şi-a rotunjit veniturile prin vânzarea unei case şi a două terenuri, unul agricol şi unul intravilan, în valoare totală de 15.000 de euro. Nici veniturile salariale nu au fost deloc neglijabile. Astfel, Maria Pop a fost remunerată cu suma de 5.879 de lei ca profesor în cadrul Colegiului Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian” Zalău, cu 33.687 de lei ca inspector general adjunct, cu 400 de lei ca membru în Consiliul Consultativ al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sălaj şi cu 9.420 de lei ca formator în cadrul unui proiect pe fonduri europene.
De asemenea, şi cel de-al doilea inspector general adjunct, Kovacs Irina, a câştigat mai mult în ultimul an. Astfel, potrivit declaraţiei sale de avere, aceasta a câştigat 29.777 de lei ca director al Liceului Reformat Wesselenyi, 15.000 de lei ca lector universitar în cadrul Universităţii de Vest “Vasile Goldiş”, 4.264 de lei de la Fundaţia Universitară “Vasile Goldiş”, 1.794 de lei ca şi consilier al unei societăţi şi 1.105 ca şi formator în cadrul Casei Corpului Didactic Sălaj. Veniturile sale au totalizat aproape 60.000 de lei.
Teodor Sărăcuţ – Comănescu şi-a cumpărat apartament în Cluj
Printre inspectorii pentru care anul 2013 s-a dovedit unul bun se numără şi Teodor Sărăcuţ – Comănescu, inspector şcolar învăţământ primar, secţia română. Conform documentului postat pe site-ul ISJ Sălaj, acesta şi-a achiziţionat un apartament în Cluj-Napoca, cu o suprafaţă de 46 de metri pătraţi. De asemenea, tot în anul precedent, inspectorul sălăjean a devenit coproprietarul unei case de vacanţă în localitatea Bulz, judeţul Bihor. În ceea ce priveşte venturile salariale, acestea au depăşit 55.000 de lei. Teodor Sărăcuţ-Comănescu a câştigat 38.804 de lei ca inspector şcolar, 15.661 de lei ca formator, plus 1.049, bani proveniţi din sentinţe judecătoreşi şi examene, rezultând, astfel, o medie lunară de 4.626 de lei.
Inspectorul de limba română îşi construieşte casă în municipiu
Nici inspectorul de limba şi literatura română, Marcel Lucaciu nu stă rău la capitolul câştiguri salariale în 2013. Ca şi inspector, acesta a fost remunerat cu suma de 30.759 de lei, iar ca şi profesor în cadrul Liceului Teoretic „Gheorghe Şincai” Zalău a câştigat puţin peste 4.600 de lei. De asemenea, Marcel Lucaciu şi-a mai rotunjit veniturile din colaborarea avută cu revista Convorbiri literare, precum şi ca redactor asociat al revistei „Caiete Silvane”, fiind vorba de aproape 1.400 de lei. Un alt venit suplimentar al acestuia a fost şi cel provenit de la Casa Corpului Didactic, respectiv peste 9.500 de lei, unde a avut calitatea de formator.
Conform declaraţiei de avere, inspectorul sălăjean a devenit, în 2013, proprietarul unei case de locuit în Zalău, în suprafaţă de aproape 200 de metri pătraţi, aflată în prezent în construcţie. Marcel Lucaciu mai deţine un apartament în municipiu, achiziţionat în 1995, precum şi două autoturisme, o Skoda Fabia, din anul 2002 şi un Volswagen Polo, din 2001.
Un apartament, singura proprietate a Valentinei Souca
Dacă majoritatea inspectorilor şcolari au reuşit să-şi rotunjească veniturile în ultimul an, există şi câteva excepţii ale căror câştiguri salariale s-au limitat doar la cele ca şi angajaţi ai ISJ Sălaj. Este şi cazul inspectorului învăţământ preşcolar, Valentina Souca. Conform declaraţiei sale de avere, aceasta a fost remunerată cu suma de 65.346 de lei. De asemenea, Valentina Souca nu deţine niciun autoturism, singura proprietate fiind un apartament în Zalău, cu o suprafaţă de 63 de metri pătraţi, cumpărat în 1998.
7 inspectori sfidează legea? Inspectorul-șef ce păzește?