Peste 100 de companii din Sălaj au făcut solicitări de şcolarizare pentru învăţământul profesional, în anul şcolar 2018-2019, acestea stând la baza întocmirii planului de şcolarizare.
„Dacă stabilim profilele pentru învăţământul liceal, legea nu spune că trebuie să oferim firmelor obligatoriu ceea ce-şi doresc, dar noi am avut o discuţie şi pe partea de învăţământ liceal şi mai ales pe învăţământul profesional unde legea ne obligă să luăm legătura cu agenţii economici. Dar şi pe partea de învăţământ liceal avem multe profile şi specializări care coincid cu dorinţele agenţilor economici”, susţine inspectorul general şcolar Maria Pop.
Potrivit Danielei Gozman, inspector şcolar pentru învăţământul profesional şi tehnic, 105 companii din Sălaj au făcut solicitări de şcolarizare, pentru un total de 665 de elevi. Au fost aprobate 572 de locuri, aferente unui număr de 21 de clase, dintre care una vizând învăţământul special şi 20 pentru învăţământul profesional. În topul societăţilor cu cele mai multe locuri aprobate se află Cesimex SRL Cehu Silvaniei (tâmplar universal – 28 de locuri), Angar Prod Com SRL Cehu Silvaniei (tricoter-confecționer – 28), Simex Plus Şimleu Silvaniei (tâmplar universal – 28), Climarol Prest SRL – punct de lucru Şărmăşag (sudor – 28), CAAFS Profi SRL Jibou (confecționer produse textile – 18).
„La nivel de judeţ, avem forma de învăţământ profesional de trei ani. Pentru fundamentarea planului de şcolarizare la învăţământul profesional, operatorii economici au posibilitatea să solicite numărul de locuri în funcţie de domeniul şi calificare pe care o doreşte. Cu alte cuvinte, pentru a se forma acele clase de învăţământ profesional, trebuie să exite la bază solicitările agenţilor economici, care sunt depuse la Inspectoratul şcolar, fiind analizate şi aprobate în funcţie de numărul de absolvenţi de clasa a VIII-a”, a precizat Daniela Gozman.
În Sălaj există 12 unităţi de învăţământ profesional şi tehnic.