Ministerul Educaţiei vrea să le ofere tuturor elevilor câte o masă caldă zilnic. Proiectul implică o cheltuială de 34,6 milioane de lei de la bugetul de stat.
Guvernul a aprobat, recent, prin ordonanţă de urgenţă, programul-pilot “Masă caldă în şcoli”, ce are ca obiecteve prevenirea şi combaterea abandonului şcolar, prin acordarea unei mese calde sau a unui pachet alimentar, în limita a şapte lei pe zi, pentru fiecare beneficiar – elevi şi preşcolari din 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar cu grade de complexitate şi particularităţi educaţionale diferite. Pentru implementarea proiectului în anul şcolar 2016-2017 sunt necesari peste 34,6 milioane de lei, sumă din care 14,7 milioane de lei reprezintă alocarea financiară pentru anul calendaristic 2016.
În loc de lapte, corn şi măr
„E un program-pilot care are scopul să contribuie la prevenirea şi combaterea abandonului şcolar. Masa caldă sau pachetul alimentar va fi asigurat elevilor şi preşcolarilor care participă la activităţi didactice din aceste 50 de unităţi şcolare în limita a şapte lei pe zi pentru fiecare beneficiar şi va înlocui programele Laptele şi Cornul şi Fructele în Şcoli. Suma necesară implementării programului pilot e de aproximativ 34 milioane lei, iar finanţarea va fi asigurată de la bugetul de stat”, a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu.
La rândul său, premierul Dacian Ciolos a spus că în funcţie de rezultatele constatate la finalul anului şcolar 2016-2017, programul ar putea fi extins la nivelul întregii ţări şi ar putea înlocui programele “Fructe în şcoli” şi “Laptele şi cornul”.
“Guvernul vine cu această iniţiativă, inclusiv cu un sprijin financiar, dar sunt convins că fără implicarea autorităţilor locale, a Inspectoratelor Şcolare, a unităţilor de învăţământ, a conducerii unităţilor de învăţământ respective acest program nu are cum să reuşească pentru că trebuie amenajat un minim de infrastructură de primire în care copiii să poată să servească masa. Deci, e nevoie şi de o implicare locală. Însă eu sper să-i putem încuraja pe toţi cei care îşi doresc să-şi vadă copiii la şcoală, să se implice în acest proiect”, a menţionat primul-ministru.
Marile piedici
În lista celor 50 de şcoli se regăseşte şi una din judeţ. Este vorba depre Liceul Tehnologic nr. 1 Sîg, cu o cheltuială de 679.000 de lei pentru acest an şcolar, circa 42 la sută din sumă urmând a fi cheltuită până în decembrie. Unitatea de învăţământ numără 587 de cursanţi, cei mai mulţi – 421 – studiind în cadrul Campusului şcolar din Sîg. Ceilalţi frecventează cursurile structurilor aparţinătoare: Şcoala Gimnazială nr. 1 Tusa, Grădiniţa cu Program Normal Tusa, Grădiniţa cu Program Normal Mal 1 şi Grădiniţa cu Program Normal Mal 2.
“Ar fi extraordinar ca elevii noştri să beneficieze de o masă caldă în fiecare zi, dat fiind faptul că zona noastră nu este una foarte înstărită, iar majoritatea elevilor provind din familii defavorizate”, a opinat Mariana Peştean, directorul Liceului din Sîg.
Deşi recent inauguratul campus din comună dispune şi de o cantină, spaţiul va putea fi folosit doar pentru servitul mesei, nu şi pentru prepararea ei. Şi asta pentru că demersurile conducerii Liceului în vederea angajării personalului necesar au rămas, până acum cel puţin, fără rezolvare.
Potrivit directorului, a fost solicitată aprobare pentru scoaterea la concurs a 22 de posturi, printre care şi bucătari, însă undă verde s-a dat doar pentru trei dintre ele: administrator, îngrijitor şi fochist.
În aceste condiţii, cel mai probabil, elevii de la Sîg îşi vor primi masa caldă în regim catering.
În ceea ce-I priveşte pe cei din structuri, aceştia ar putea beneficia de un pachet alimentar pe care să îl servească în bănci ori acasă, întrucât niciuna din cele patru amplasamente nu dispune de un spaţiu special amenajat pentru servirea mesei.
Acestor probleme li s-ar putea adăuga şi refuzul furnizorilor de a transporta alimente la distanţe mari, aspect întâlnit şi în cadrul programului “Laptele şi cornul”, unde produsele respective sunt distribuite în unele şcoli o dată la câteva zile.