Prima probă a Evaluării Naţionale s-a desfăşurat luni, 11 iunie, fără a fi înregistrate incidente. Potrivit informaţiilor furnizate de către reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, din totalul celor 1.931 de absolvenţi de clasa a VIII-a înscrişi, au lipsit din sălile de examen 145 de elevi.
Şase candidaţi susţin examenele în condiţii speciale. Trei dintre ei au cerinţe educative speciale, pentru ei probele de concurs fiind prelungite cu o oră. Un elev este internat în spital, după o operaţie de apendicită, iar un altul este imobilizat la pat, la domiciliul său. Cei doi sunt însă supravegheaţi de camere de luat vederi şi asistenţi. În al şaselea caz este vorba de un elev care are mâna ruptă şi dictează lucrarea unui asistent supraveghetor.
Elevii de clasa a VIII-a au avut de argumentat la proba scrisă la Limba şi literatura română la Evaluarea Naţională apartenenţa la genul epic a unui text la prima vedere, precum şi de redactat o naraţiune în care să relateze o întâmplare din Cetatea Alba Carolina.
La primul subiect, elevii de clasa a VIII-a au avut de rezolvat şase cerinţe pe baza unui text la prima vedere şi au avut de redactat o compunere de minimum 150 de cuvinte în care să argumenteze apartenenţa la genul epic a textului dat. Textul a fost selectat din romanul „Inocenţii” al Ioanei Pârvulescu.
La al doilea subiect, elevii au primit tot un text la prima vedere, cu şase cerinţe, şi au avut de redactat o naraţiune de 150-200 de cuvinte în care să relateze o întâmplare petrecută în Cetatea Alba Carolina. Textul a fost selectat din revista National Geographic.
Evaluarea va continua miercuri, 13 iunie, cu proba la Matematică, iar în 14 iunie, cu cea la Limba şi literatura maternă. Toate probele scrise încep la ora 9, elevii având la dispoziţie două ore pentru rezolvarea subiectelor.
În judeţul Sălaj s-au înscris în acest an 1.931 de absolvenţi de gimnaziu, din 96 de unităţi de învăţământ. Pentru buna desfăşurare a Evaluării Naţionale, au fost deja pregătite 56 Centre de Examen – toate prevăzute cu mijloace de supraveghere audio-video, 42 Centre de Comunicare şi un Centru Zonal de Evaluare, la Liceul cu Program Sportiv “Avram Iancu” Zalău.
La fel ca anul trecut, lucrările absolvenţilor sălăjeni vor fi transportate şi evaluate în alt judeţ, aşa cum s-a procedat, pentru prima dată, la Examenul de Bacalaureat Naţional din 2015. La rândul său, judeţul Sălaj va prelua şi corecta lucrări dintr-un judeţ învecinat. Primele rezultate vor fi afişate, în data de 19 iunie, când vor fi depuse şi eventualele contestaţii. Rezultatele finale, după soluţionarea contestaţiilor, vor fi publicate, pe 23 iunie.