Anul scolar viitor aduce modificari in Planul de scolarizare

Anul scolar viitor aduce modificari in Planul de scolarizare

Planul de scolarizare pentru anul scolar 2011-2012 si reteaua unitatilor de invatamant au reprezentat, in ultima perioada, principalul obiectiv de indeplinit pentru reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Salaj. Iar noile propuneri aduc modificari privind numarul de clase si structura unitatilor de invatamant pentru urmatorul an de invatamant, respectiv desfiintari si comasari de gradinite si scoli gimnaziale.

Elevi putini, clase reduse…

Inspectorul general scolar al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Ioan Abrudan, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca punctul de plecare in intocmirea proiectului privind planul de scolarizare l-a reprezentat numarul de elevi din judet. Din pacate, populatia scolara este in continua scadere pe anumite segmente de invatamant. Si anume, daca in anul scolar in curs sunt inscrisi la invatamantul prescolar 9.145 de copii, anul viitor vor fi doar 8.897 de copii, motiv pentru care am redus numarul de grupe, de la 454 la 445,5. De asemenea, si la invatamantul primar se inregistreaza o scadere a numarului de elevi pentru anul viitor scolar, de la 10.268 cat este in prezent, la 10.121. Dispar astfel 20 de clase, a declarat Abrudan.

Potrivit acestuia, surprinzator este faptul ca pentru prima data in ultimii sase ani, numarul de elevi care urmeaza sa intre la liceu anul viitor este mai mare decat numarul actual de boboci. In privinta numarului de elevi de gimnaziu am constatat, pentru prima data in ultimii sase-sapte ani, ca efectivul de elevi de clasa a VIII-a este in crestere fata de anul trecut. Anul acesta scolar avem inscrisi in clasa a VIII-a 2.461 de elevi, in timp ce numarul de elevi inscrisi in clasa a IX-a la liceu este de 2.790. Am propus astfel, prin Planul de scolarizare pentru anul viitor, infiintarea a sase clase de a IX-a, a afirmat inspectorul general scolar. Chiar si asa, anul viitor scolar va incepe cu un numar de prescolari si elevi mai mic cu 400 fata de anul in curs.

… si unitati desfiintate

Tot din cauza efectivului redus de copii de gradinita si de elevi, cateva unitati de invatamant urmeaza a fi reduse de anul viitor scolar. Astfel, vor fi desfiintate Gradinita cu Program Normal Nr.1 Pusta, Gradinita cu Program Normal Pozies, Scolile cu clasele I-IV din Maladia si Lazuri si Scoala Gimnaziala cu clasele I-VIII Valeni Nr.1. Mentionez ca doar una dintre aceste unitati a fost propunerea Inspectoratului Scolar pentru desfiintare, respectiv scoala din Valeni.

Am luat aceasta decizie ca urmare a numarului extrem de redus de elevi de gimnaziu, respectiv 11, in conditiile in care legea prevede un efectiv de minim 10 elevi pe clasa. Vom vedea care sunt posibilitatile de transport pentru acesti copii la scoala din centrul de comuna Cristolt. Celelalte propuneri de desfiintare au venit din partea consiliilor locale si a conducerii unitatilor de invatamant, pentru eficientizarea sistemului educational, a afirmat Abrudan.

Exista insa si propuneri de infiintare de unitati de invatamant, respectiv in loca-litatea Hasmas, comuna Simisna. Numarul de copii care urmeaza sa mearga la gradinita si la scoala de anul viitor este suficient pentru infiintarea Gradinitei cu Program Normal si a Scolii cu clasele I-IV Hasmas.

Suficiente clase de maghiara si germana

Tot in cadrul conferintei de presa, Ioan Abrudan a tinut sa clarifice situatia privind in-fiintarea unui anumit numar de clase in limbile maghiara si germana in municipiu, aspect discutat in sedinta de luni a Consiliului Local. Din evidentele pe care le avem, la nivelul municipiului Zalau sunt 99 de potentiali copii pentru clasa intai cu predare in limbile maghiara si germana, odata cu inceperea anului scolar viitor. Prin urmare, scolile ne-au solicitat infiintarea a cinci astfel de clase intai, insa noi am aprobat prin Planul de scolarizare doar patru clase, de altfel, suficiente. Insa Consiliul Local propune infiintarea a doua trei clase, motivand ca sunt suficiente. Tin sa mentionez ca legea prevede ca intr-o clasa, numarul maxim sa nu depaseasca 30 de elevi.

Intr-adevar, exista situatii in care parintii sa nu doreasca sa-si trimita copii de gradinita de la varsta de sase ani la scoala ori sa-i inscrie la clasele in limba romana. Insa exista situatia in care numarul de copii sa creasca, in conditiile in care, parintii domiciliati in localitatile limitrofe municipiului sa doreasca sa-si inscrie copiii la scoala in oras. In aceasta privinta, consilierii locali nu trebuie sa-si faca probleme, mai ales ca finantarea per capita se face prin bugetul de stat. In plus, in cazul in care este necesara modificarea numarului de clase, acest lucru este posibil inclusiv pana la data de 1 septembrie, sustine inspectorul general scolar, Abrudan.

Proiectul Planului de scolarizare pentru viitorul an scolar a fost depus si aprobat luni de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

Leave a Comment