Andreea Vilcovschi&Flavia Pintea
Nevoit să respecte anumite termene legale impuse de legislaţia în domeniul achiziţiilor publice, dar şi pentru că Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj nu i-a comunicat la timp numărul de elevi, Consiliul Judeţean Sălaj nu a reuşit să finalizeze licitaţiile pentru Programul guvernamental „Laptele şi cornul”.
Peste 26.000 de copii din peste 400 de grădiniţe, şcoli primare şi gimnaziale din judeţ au fost privaţi de produsele lactate şi de panificaţie oferite de Guvern, în condiţiile în care CJ Sălaj, în calitate de autoritate contractantă, nu încheiat contractele cu furnizorii. De altfel, până în acest moment, instituţia nu a reuşit nici măcar să finalizeze licitaţiile, dar nici procedura de negociere directă cu furnizorii. Ba mai mult, oficialii CJ Sălaj nu pot estima data de la care va începe distribuirea laptelui şi cornului în unităţile de învăţământ, deşi aceştia dădeau asigurări că problema va fi soluţionată în prima săptămână de şcoală.
„CJ Sălaj este în procedură de evaluare a documentelor de calificare pentru firmele participante la licitaţii. Instituţia noastră face eforturi pentru a accelera procesul de evaluare, astfel încât contractele de furnizare să fie încheiate în cel mai scurt timp”, ne-au reprezentanţii administraţiei judeţene.
Potrivit acestora, startul Programul „Laptele şi cornul” va fi dat cu întârziere în Sălaj întrucât autoritatea contractantă a trebuit să respecte termenele legale impuse de legislaţia din domeniul achiziţiilor publice, dar şi pentru că Inspectoratul Şcolar nu a comunicat la timp numărul de elevi care beneficiază de cele două produse alimentare.
Licitaţii începute acum două luni
CJ Sălaj a demarat în luna iulie a anului în curs procedurile de licitaţii deschise pentru încheierea contractelor de furnizare a produselor lactate şi de panificaţie. Programul guvernamental „Laptele şi cornul” prevede acordarea a 200 ml de lapte şi a unui corn de 80 grame fiecărui elev din clasa pregătitoare şi din clasele I-VIII. Termenul de deschidere a ofertelor a fost stabilit pentru 16 septembrie, în cazul produselor de panificaţie, şi 23 septembrie, pentru lactate. Valoarea estimată a contractelor depăşeşte 1,3 milioane de lei, fără TVA, pentru corn, şi se apropie de 3 milioane de lei, fără TVA, pentru lapte.
Programul se adresează elevilor din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat, precum şi copiilor preşcolari din grădiniţele de stat şi private cu program normal de patru ore.
Laptele riscă să se brânzească în unele şcoli sălăjene
Nu mai puţin de nouă unităţi şcolare au transmis ISJ Sălaj faptul că întâmpină dificultăţi în depozitarea produselor lactate, care urmează să fie distribuite în cadrul programului „Cornul şi laptele”. Este vorba, potrivit raportului întocmit de Inspectorat în săptămâna premergătoare începerii noului an şcolar, de şcolile gimnaziale din Adalin, Călacea, Popteleac, Bădăcin, Făget, Zalha, Creaca şi Valea Lungă, unde s-a constatat faptul că nu există condiţii corespunzătoare pentru depozitarea produselor menţionate, mai exact, majoritatea dintre acestea nu deţin frigidere pentru păstrarea laptelui.
După cum susţine inspectorul şcolar general, Gheorghe Bancea, existenţa frigiderelor în unităţile de învăţământ, unde se distribuie astfel de alimente este o cerinţă a Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, iar în cazul unităţilor menţionate, până în prezent a fost luată o singură variantă pentru a evita alterarea produselor. „Se va încerca, pe cât e posibil, distribuirea zilnică a produselor lactate şi de panificaţie”, a completat inspectorul şcolar sălăjean.
Primarul din Bălan face rost de frigider
Pe de altă parte, la Şcoala Gimnazială din Bălan, conform document menţionat, nu există un spaţiu amenajat pentru depozitarea acestor produse. Contactat, primarul comunei Bălan, Isaia Maghiar, s-a arătat surprins de acest aspect. „Nu mi s-a sesizat faptul că nu ar exista spaţiul pentru depozitarea acestor produse. Sunt săli unde pot fi ţinute aceste alimente până la împărţirea acestora copiilor. Nu au fost semnalate probleme în privinţa aceasta. Oricum, în maxim două-trei zile erau împărţite produsele copiilor. Nu înţeleg cum s-a raportat la Inspectorat că nu există spaţiu necesar”, a declarat edilul sălăjean. La aproximativ o oră după conversaţia telefonică, primarul comunei Bălan, a revenit cu o nouă declaraţie. „A fost la şcoală şi este aşa cum ştiam. Pentru depozitarea laptelui şi a cornurilor există spaţiu, însă, într-adevăr, nu au frigider pentru a păstra laptele”, a precizat Isaia, adăugând faptul că luni se va ocupa, personal, de această problemă. „Vom cumpăra un frigider, iar în cel mult o săptămână acesta va fi adus în şcoală. Banii pentru achitarea acestuia vor fi alocaţi din bugetul local, voi face propunerea consilierilor locali în prima şedinţă”, a dat asigurări edilul.
Lucruri simple , rezolvate , parca voit , cu incetinitorul,iresponsabil .Motivele tuturor sunt ridicole.Functionari platiti , cu frigider in dreapta, spun , cu nerusinare , ca nu se poate pentru copii lapte si corn . Indolenta e invaluita in cuvinte precum legea, procedura etc .Lucrurile sunt simple: daca nu puteti, lasati liber locul pana nu va alunga lumea cu forta. Imaginati-va ce vi se intampla daca , intr-o zi toti elevii din Zalau vin spre voi…Unde fugiti? Sa va fie rusine!!
laptele uht se pastreaza la temperatura mediului ambiant ,dupa deschidere cutia se pastreaza in frigider la 2-8 grade ,dar cine sa se oboseasca sa citeasca pe cutie ?
la inspectorat cine raspunde de aceasta gresala ? dau vina uni pe alti si elevi raman fara lapte