Numărul absolvenţilor de gimnaziu din Sălaj care optează pentru o carieră militară creşte de la un an la altul. Siguranţa locului de muncă, precum şi veniturile salariale deloc de neglijat, îi determină pe tot mai mulţi tineri să se îndrepte spre un liceu militar. Potrivit informaţiilor primite de la Silviu Abudănii, purtătorul de cuvânt al Centrului Militar Judeţean Sălaj, în acest an, circa 40 de potenţiali candidaţi s-au adresat Biroului de Informare. „Din totalul celor care au venit la Centru, au fost selecţionaţi pentru întocmirea dosarelor 27 de tineri, din care şase sunt fete. O parte au renunţat pe parcurs, iar o parte nu au trecut de testele medicale, însă, faţă de anul precedent, când au fost selectaţi aproximativ 20 de absolvenţi de gimnaziu, numărul candidaţilor a crescut cu aproape 25 la sută”, a explicat Abudănii. Potrivit acestuia, cei selectaţi vor susţine, pe parcursul lunii mai, trei probe eliminatorii, ce se vor desfăşura la centrul de selecţie de la Alba Iulia. „Este vorba de un test psihologic, probe sportive şi un interviu final. Toate acestea au caracter eliminatoriu, acest proces de selecţie urmând să se încheie la finele lunii mai”, a completat reprezentantul Centrului Militar.
Testarea finală va avea loc în 30 mai, când candidaţiilor admişi li se vor verifica cunoştinţele la disciplinele Limba şi literatura română şi Matematică, sub forma unui test grilă.
Ierarhizarea se va face în ordinea strict descrescătoare a mediilor finale, în limita numărului de locuri aprobate pentru fiecare colegiu militare. Potrivit sursei citate, pentru admitere se va calcula media aritmetică dintre notele obţinute la testul grilă şi mediile din clasele V-VIII.
În ţară există trei licee militare: Colegiul Militar Liceal “Mihai Viteazul” din Alba Iulia, Colegiul Militar Liceal “Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc şi Colegiul Militar Liceal “Dimitrie Cantemir” din Breaza, fiind disponibile câte 100 de locuri pentru băieţi şi 20 pentru fete. Pe durata pregătirii, elevii beneficiază de şcolarizare, cazare, masă şi asistenţă medicală gratuite.
Pe vremea dictaturii comuniste, alea triste şi sinistre, umblau mult şi bine cei de la Comisariat să recruteze elevi pentru armată sau pentru ofţeri ai altor instituţii de represiune, dar nu prea găseau clienţi.Elevii buni mergeau la Politehnică, la Medicină.
Acum, în democraţia cea frumoasă, mulţi elevi buni vor să se facă ofiţeri ai forţelor de represiune.
Ca să vezi ce chestie şi cu „democraţia” asta !