Mihaela Oprea
Aproape 2.400 de candidaţi sălăjeni au susţinut, miercuri, proba obligatorie a profilului din cadrul examenului de bacalaureat, dintre care circa 420 la istorie şi aproximativ 1.870 la matematică. Proba s-a încheiat, însă, cu un candidat eliminat din examen pentru tentativă de fraudă la proba de matematică. Acesta este al patrulea candidat eliminat din examenul de bacalaureat, în această sesiune.
Vicepreşedintele Comisiei Judeţene de Bacalaureat Sălaj, Mircea Breban, ne-a declarat că absolventa de liceu a fost eliminată din examenul de bacalaureat, după ce a fost prinsă cu telefonul mobil în sală. „Candidata a fost surprinsă de profesorul supraveghetor având telefonul mobil aşezat pe scaun, lângă aceasta. Cadrul didactic a sesizat imediat preşedintele comisiei, care a decis anularea lucrării şi, potrivit regulamentului de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat, candidata a fost eliminată din această sesiune de bacalaureat”, a declarat Mircea Breban.
Tânăra eliminată este absolventă, promoţia curentă, a Grupului Şcolar „Gheorghe Pop de Băseşti” Cehu Silvaniei. Ceilalţi candidaţi eliminaţi au fost prinşi cu fiţuici sau cu telefoane mobile în sălile de examinare, unul la proba de evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare într-o limbă de circulaţie internaţională (limba engleză), unul la proba de Limba şi literatura română, iar al treilea la Limba şi literatură maternă.
La proba de ieri au fost prezenţi la examinare 2.394 de candidaţi, 123 dintre cei înscrişi au absentat, iar un candidat a fost eliminat. Examenul a început la ora 9, absolvenţii de liceu având la dispoziţie trei ore pentru a rezolva subiectele la matematică sau istorie.
Pentru candidaţii la matematică, subiectele sunt diferite, în funcţie de profilul şi specializarea urmată de fiecare elev în parte. Astfel, absolvenţii filierei teoretice, profilul real, specializarea matematică-informatică şi absolvenţii filierei vocaţionale, profilul militar, specializarea matematică-informatică, au susţinut proba de matematică M1, la un nivel avansat. La subiectul I, au avut de rezolvat probleme de numere complexe, funcţii de gradul II, progresie, probabilitate şi vectori, la subiectul al doilea un sistem liniar şi grupuri, iar la al treilea subiect au avut de rezolvat funcţii derivate şi limite.
Absolvenţii de filieră teoretică – profil real, specializarea ştiinţele naturii, filiera tehnologică – profil servicii, profilul resurse şi profilul tehnic, toate calificările profesionale, au primit subiecte pentru M2. Aceştia au avut de dat răspunsul corect la ecuaţii exponenţiale şi o inecuaţie, la subiectul II au primit de rezolvat matrici şi polinoame, iar la subiectul al treilea funcţii derivate şi limite.
La disciplina istorie, candidaţii au avut, la primul subiect, de răspuns la mai multe cerinţe pe baza a două texte, unul din „Istoria României”, de M. Bărbulescu, D. Deletant, K. Hitchins, S. Papacostea, P. Teodor, celălalt din „Ştefan cel Mare domn al Moldovei 1457-1504”, de S. Papacostea. La subiectul al doilea, candidaţii au trebuit să răspunsă la întrebări pe baza unui text din „Istoria românilor de la origini până în zilele noastre”, de V. Georgescu. La subiectul III, absolvenţii de liceu au avut de elaborat un eseu despre situaţia internă şi internaţională a României în perioada postbelică.
Ultima probă scrisă la alegere a profilului şi specializării, va avea loc la vineri, 6 iulie. În 8 iulie vor fi afişate rezultatele, iar în 9 iulie, între orele 8 şi 12, vor fi depuse contestaţiile. În perioada 10 -12 iulie vor fi analizate contestaţiile, iar pe 13 iulie se vor afişar rezultatele finale.