Absolvenţii de gimnaziu susţin astăzi proba la matematică

 

Peste 2.000 de elevii de clasa a VIII-a din Sălaj susţin miercuri, 24 iunie, proba scrisă la matematică, ultima din cadrul examenului de Evaluarea Naţională 2015. Candidaţii au intrat în sălile de examen până la ora 8,30, iar la ora 9 au primit subiectele de examen.
În judeţ au fost organizate 57 de centre de examen şi patru centre de evaluare, respectiv la şcolile ”Simion Bărnuţiu” Zalău, ”Gheorghe Lazăr” Zalău, ”Lucian Blaga” Jibou şi ”Horea” din Şimleu Silvaniei.

Potrivit informaţiilor primite de la Marcel Lucaciu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj, pentru această probă s-au înscris 2.133 de candidaţi, din care, au fost prezenţi în sălile de examen 2.026, fiind înregistraţi astfel 107 absenţi. Incidente nu au fost semnalate în ultima zi a Evaluării Naţionale, susţin reprezentanţii ISJ Sălaj.

Subiectele de matematică pe care le-au avut de rezolvat miercuri absolventii de clasa a VIII-a au fost structurate pe trei mari cerinţe, fiecare cu mai multe subpuncte. Varianta extrasă a fost cea cu numărul 7. Elevii au avut la dispoziţie două ore pentru a răspunde cerinţelor, iar primele rezultate vor fi afişate vineri, 26 iunie.
În ceea ce priveşte accesul în sălile de examen, elevii sunt aşezaţi alfabetic, câte unul în bancă, iar pe uşa de la intrarea fiecărei săli de examen este lipită o listă cu numele candidaţilor distribuiţi acolo. Adolescenţii nu au avut voie să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe sau poşete candidaţii având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învăţământ în acest scop. Ordinul de ministru care stipulează aceste reguli spune că elevii care refuză depozitarea obiectelor menţionate, în sala stabilită de comisie, nu vor fi primiţi în examen. De asemenea, candidaţii nu au voie să aibă, în sălile de examen, asupra lor sau în băncile în care sunt aşezaţi, orice fel de manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
Primele rezultate vor fi afişate în 26 iunie, până la ora 16, iar eventualele contestaţii vor putea fi depuse în aceeaşi zi, între orele 16 şi 20. Soluţionarea contestaţiilor se va face în perioada 27-29 iunie, iar în 30 iunie vor fi afişate rezultatele finale.

La primul subiect de matematică, elevii au avut de rezolvat câteva cerinţe simple, fiecare răspuns corect urmând să fie recompensat cu cinci puncte.

Subiectul I
1. Rezultatul calculului 10 x 2 0 – 20 este egal cu … (5 puncte)

2. Dacă a/4 = 3/2, atunci a este egal cu … (5 puncte)

3. Cel mai mare număr care aparţine intervalului [1,5] este egal cu … (5 puncte)

4. Pătratul ABCD are latura de 6 cm. Perimetrul pătratului ABCD este egal cu … cm. (5 puncte)

5. În figura 1 este reprezentat un cub ABCDEFGH. Măsura unghiul determinat de dreptele AB şi BF este egală cu … (5 puncte)

6. În diagrama de mai jos este prezentată repartiţia elevilor unei clase a VIII-a, în funcţie de notele obţinute la teza de matematică pe semestrul al II-lea. Numărul elevilor care au obţinut nota 10 este egal cu … (5 puncte)

La subiectul al doilea, elevii au avut de rezolvat mai multe probleme, atât de geometrie, cât şi de algebră. Şi aici, toate cerinţele rezolvate corect vor fi recompensate cu 5 puncte:

Subiectul al II-lea

1. Desenaţi, pe foaia de examen, un paralelipiped dreptunghic ABCDA’B’C’D’. (5 puncte)

2. Calculaţi media aritmetică a numerelor de două cifre, multiplii ai lui 40. (5 puncte)

3. Mihai a cheltuit o sumă de bani în două zile. În prima zi, Mihai a cheltuit 30% din sumă, iar în a doua zi, restul de 35 de lei. Calculaţi suma de bani cheltuită de Mihai în prima zi.

4. Se consideră funcţia f: R-R, (x)=x+2
a) Calculaţi f(-2) (5 puncte)
b) Reprezentaţi grafic funcţia f într-un sistem de coordonate xOy. (5 puncte)

5. Aici elevii au primit o ecuaţie cu o necunoscută (5 puncte).

La subiectul al treilea, notat tot cu 30 de puncte, elevii au avut de rezolvat două probleme de geometrie.

Subiectul al III-lea

1. Figura 2 este schiţa unui teren în formă de dreptunghi ABCD, cu AB = 150 m şi AD = 100 m. Punctul M este mijlocul laturii AD, iar punctul N este situat pe latura DC astfel încât DN=2NC.

a) Arătaţi că aria terenului ABCD este egală cu 1,5 ha (5 puncte)

b) Demonstraţi că triunghiul MNB este isoscel (5 puncte)

c) Calculaţi măsura unghiului format de dreptele MN şi NB. (5 puncte)

2. Aici elevii au primit o piramidă patrulateră regulată şi au avut de rezolvat 3 cerinţe, în total 15 puncte.

Fiecare elev primeşte 10 puncte din oficiu.

mate salaj

 

 

One Thought to “Absolvenţii de gimnaziu susţin astăzi proba la matematică”

  1. Adela Adela

    cine a compus aceste subiecte ar trebui amendati pai la problema cu cat la suta de unde sa stim cat a mai avut 30 lasuta cu 35 de lei cat este lucrez in invatamant si mia dat batai de cap la fel si la limba romana le-au dat totalpestecap

Leave a Comment