Urmează zile de foc pentru absolvenţii de gimnaziu, dar şi pentru cei de liceu. Începând de luni, 5 martie, cei aproape 2.100 de elevi sălăjeni care termină clasa a VIII-a intră în febra simulărilor pentru Evaluarea Naţională, pentru ca din 19 martie să susţină simulările pentru Bac liceenii din ultimii doi ani. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj nu ne-au răspuns solicitărilor privind numărul elevilor care vor trece prin aceste examene.
Prima simulare va avea loc la Limba Română, urmată, o zi mai târziu, de cea la Matematică, respectiv în data de 7 martie la Limba Maternă. Rezultatele vor afişate pe 16 martie. La rândul lor, elevii din clasele a XI-a şi a XII-a vor susţine simularea la Limba Română pe 19 martie şi pe 20 martie la Limba Maternă. Următoarea evaluare va avea loc în data de 21 martie la proba obligatorie a profilului (Matematică pentru Real, Istorie pentru Uman). Ultima probă va avea loc pe 22 martie la disciplina aleasă de candidaţi în funcţie de profilul studiat (Chimie, Fizică, Biologie şi Informatică pentru Real, respectiv Ştiinţe Socio-Umane şi Geografie pentru Uman). Rezultatele pentru liceeni vor fi transmise în data de 30 martie.
Notele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați. În același timp, rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situații în parte, scopul fiind îmbunătățirea performanțelor școlare.
Subiectele sunt elaborate de către specialiștii Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), în mod similar cu modelele publicate pe subiecte.edu.ro, și sunt proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacităţile elevilor pe temele prevăzute în programa de examen și parcurse până la această dată. Corectarea lucrărilor va fi realizată, în baza unor bareme care asigură unitatea şi obiectivitatea evaluării şi notării la nivel naţional, de către doi profesori din unităţile de învăţământ în care elevii susţin simularea.
Atât la simulările pentru Evaluarea Naţională, cât şi la cele pentru Bacalaureat, accesul elevilor în sălile de examen se va face în intervalul 8.00-8.30, aceştia având voie să aibă la ei doar buletinul pentru a se identifica, instrumentele de scris, un pachet de şerveţele şi eventual o sticlă cu apă. Restul obiectelor vor fi depozitate în sala de bagaje. Probele simulărilor încep la ora 9.00, moment în care se deschid, în fiecare sală, plicurile sigilate care conţin subiectele unice. Elevii clasei a VIII-a vor avea la dispoziţie două ore pentru a rezolva subiectele, începând din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor pentru fiecare candidat, în timp ce liceenii vor avea la dispoziţie trei ore.