Peste trei la sută dintre candidaţii înscrişi pentru prima zi a probei orale de evaluare a competenţelor de limba şi literatura română nu s-au prezentat marţi, 10 iunie, la examen. Potrivit informaţiilor primite de la Ana Maria Chende, secretarul comisiei judeţene de bacalaureat, din cei 1.137 de absolvenţi ce urmau să susţină marţi proba s-au prezentat aproximativ 1.095, cu 42 mai puţini.
Cei mai mulţi absenţi s-au înregistrat la Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” din Hida, respectiv 23. „De asemenea şi la Liceul Tehnologic <<Ioan Ossian>> din Şimleu Silvaniei din totalul celor înscrişi, zece dintre aceştia nu s-au mai prezentat pentru susţinerea probei orale. În schimb, nu avem niciun elev eliminat”, a precizat reprezentantul Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj.
Prima sesiune a bacalaureatului din acest an a debutat marţi, odată cu începerea probelor orale, prima fiind cea de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, care se desfăşoară până joi, 12 iunie. Cea de-a doua probă, de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală la limba maternă, se va susţine în perioada 12 -13 iunie, iar evaluarea competenţelor digitale între 16 şi 20 iunie. Proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională va avea loc între 23 şi 27 iunie.
Pentru prima sesiune a bacalaureatului, în Sălaj, s-au înscris 2.124 de candidaţi, din care 257 sunt din promoţiile anterioare.
Probele scrise vor debuta în 30 iunie cu cea la limba şi literatura română, care va fi urmată în 1 iulie de proba la limba maternă şi în 2 iulie de proba obligatorie a profilului. Proba scrisă la alegere a profilului şi specializării se va susţine în 4 iulie, iar rezultatele vor fi afişate în 7 iulie, până la ora 12. Tot în aceeaşi zi, până la ora 16, se vor putea depune contestaţiile. Rezolvarea acestora se va face între 8 şi 10 iulie, iar afişarea rezultatelor finale va avea loc în 11 iulie.
Conform metodologiei fiecare candidat are dreptul să susţină examenul de bacalaureat de maximum două ori fără taxă, urmând ca de la a treia încercare să scoată bani din buzunar, suma fiind stabilită la 230 de lei. Totodată, absolvenţii aflaţi în această situaţie, dar care solicită recunoaşterea unor probe promovate în sesiunile anterioare, vor plăti sume variate, în funcţie de numărul probelor pe care le va susţine, luându-se în calcul toate cheltuielile necesare examinării fiecărui candidat. În cazul elevilor care au studiat În afara ţării, dar vor să susţină examenul maturităţii în România, o pot face numai după echivalarea studiilor şi promovarea examenelor de diferenţă.
Daca absenteismul s-ar fi ridicat la peste 30% (sic!) s-ar fi putut spune ca au lipsit cu nemiluita…
42 de absenti intr-o astfel de statistica nici nu conteaza. Ar fi doua clase de profesionala care oricum nu ar fi dat un astfel de examen. Surprizele vor fi la afisarea rezultatelor, cand restul de 60% isi vor da seama ca mai bine lipseau si ei.