Romfilatelia a introdus în circulație emisiunea de mărci poștale cu titlul „Sibiu, Regiune Gastronomică Europeană”. Emisiunea de mărci poștale prezintă într-o compoziție grafică armonioasă imaginile unor obiective turistice alături de elemente gastronomice specifice zonei Sibiului.
Transilvania, înscrisă în arcul Carpaților, zona numită și Ardeal, este renumită pentru peisajele magice și o cultură gastronomică individualizată, evidențiindu-se prin tradițiile sale excepționale păstrate de o comunitate multiculturală și multietnică. Alături de celelalte valori prezente în alura monumentelor istorice, tradițiile au avut un rol important în promovarea Sibiului ca destinație turistică de prim rang, cultura alimentară fiind unul dintre principalele atracții ale regiunii. Sibiul intră într-o elită gastronomică din care mai fac parte doar alte opt regiuni europene, printre care Lombardia și Catalonia. Apartenența Sibiului la această elită europeană se datorează tradiției gastronomice foarte bine păstrate precum și a diversității culturale prezente în zona Sibiului. Ardealul, este presărat cu sate pitorești, biserici de lemn și fortificate, livezi de pomi fructiferi, lanuri de grâne, grădini de legume și podgorii, care conferă peisajului un aspect magic. Ardelenii, renumiți pentru ospitalitatea lor, au consacrat faima regiunii în inimile vizitatorilor străini.
Timbrul cu valoarea nominală de 1,40 lei prezintă Turnul Dulgherilor (Zinmmermannsturm), ridicat în sec. XIV, de breasla săsească a dulgherilor din orașul Sibiu. Alături de obiectivul medieval, timbrul prezintă un aranjament de brânzeturi sibiene asortate.
Turnul Sfatului (Hermannstädter Ratsturm, parte din ansamblul de fortificații a orașului ca poartă prin care se face tranziția din Piața Mică și Piața Mare, este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 3,10 lei, alături de un aranjament de mezeluri alese din gama celor servite în regiunea Sibiului ca gustare rece.
Timbrul cu valoarea nominală de 5 lei are ca subiect Biserica Evanghelică din Sibiu (Evangelische Stadtpfarrkirche), finalizată în 1520 și considerată una dintre cele mai impresionante clădiri în stilul gotic ridicate în România, având asociată ca imagine culinară o porție de mâncare tradițională de fasole și cârnați, servită conform tradiției gastronomice locale, cu ceapă roșie crudă.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 19 lei este redată Piața Sfatului, cu Muzeul Bruckenthal (Palatul Bruckenthal) ridicat între 1778–1788 de către guvernatorul Marelui Principat al Transilvaniei, Samuel Bruckenthal, lângă care este prezentă imaginea unui platou asortat care expune o selecție tradițională de gustări reci și calde specifice zonei Sibiului formată din elemente de mezel, lactate și preparate din legume.
Premiul „Regiunea Gastronomică Europeană” oferă credibilitate și autoritate în domeniu, deoarece este acordat de un grup independent și internațional de experți IGCAT. Regiunea trebuie să demonstreze unui grup de experți că a dezvoltat suficiente proiecte și programe legate de gastronomie pentru a câștiga premiul. Grupul de experți ales de consiliul IGCAT își propune să includă specialiști din diferite domenii de competență, inclusiv turism, cultură, ospitalitate și agricultură. Integritatea culturală a gastronomiei transilvănene este o adevărată dovadă a efortului local de a-și menține rânduiala strămoșească. Tradițiile s-au transmis prin viu grai din generație în generație, ajungând să constituie trăsătura specifică a regiunii. Această strădanie de a-și onora originile și tradițiile a fost perceput de observatorii domeniului din Europa, de aceea Sibiul a fost înscris în rândul culturii gastronomice europene. Gastronomia sibiană este o armonie între tradiție și dezvoltare, susținută de puternica integritate regională a zonei. Dezvoltarea unei noi gastronomii sibiene are la bază respectul pentru tradițiile, produsele și aromele regiunii. Dragostea sibienilor față de miresmele și gusturile păstrate din strămoși, le-a permis să păstreze nealterată gastronomia moștenită. De aceea, produsele tradiționale au fost valorificate și adaptate pentru a putea fi savurate în orice ocazie de destindere și voie bună.
Zona Sibiului se remarcă prin dorința de a oferi tuturor tezaurul său gastronomic cu tradiționalul îndemn: Poftă bună!
M. S.