Noutăți filatelice: Mitropolitul Dosoftei. 400 ani de la naștere

Romfilatelia a introdus în circulație, o emisiune culturală aniversară „Mitropolitul Dosoftei. 400 ani de la naștere”, compusă din o marcă poștală, o coliță filatelică dantelată și un plic „prima zi”.
Marele teolog și cărturar care a adus limba română în Sfântul Altar, Mitropolitul Dosoftei, s-a născut în fosta Cetate de Scaun a Sucevei la 26 octombrie 1624 în familia Barilă, înrudită cu familii românești din Transilvania și ținuturile Liovului. La botez a primit numele de Dimitrie.
A învățat carte de la dascăli moldoveni și la Școala Frăției Ortodoxe de la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului din Liov. Dovedind multă râvnă pentru învățămintele Părinților Bisericii este călugărit, la mănăstirea Probota, la anul 1649 cu numele de monah Dosoftei. Autoritatea căpătată prin modul său de viețuire în comunitatea mănăstirii îi conferă un prestigiu care-i oferă prilejul de a accede în ierarhia bisericii. În anul 1658 este episcop de Huși, mai apoi al Romanului, după care în 1671 este ales mitropolit al Moldovei.
Relațiile foarte bune cu patriarhul Moscovei, i-au permis să aducă la Mitropolia din Iași mijloacele tipografice necesare cu care a tipărit în limba română principalele cărți liturgice, unele traduse de el însuși. A fost unul dintre ierarhii care au promovat introducerea limbii române în biserică.
Cea mai importantă lucrare a mitropolitului Dosoftei al Moldovei este Psaltirea în versuri (1673), a cărei traducere îl consacră drept cel „dintâi poet român”.
Alături de Dimitrie Cantemir, a fost unul din marii cărturari ai Moldovei și ai întregului spațiu românesc. Biserica Ortodoxă Română i-a oferit o mare și meritată cinstire: canonizarea în 14 octombrie 2005 a Mitropolitului Dosoftei, în Catedrala Mitropolitană din Iași, trecându-l în rândul Sfinților Bisericii, cu data de prăznuire pe 13 decembrie.
Mitropolitul Dosoftei este cel care a inserat credința ortodoxă în elita cultelor europene. Este recunoscut ca fiind primul traducător al cărților de slujbă religioasă în limba română.
Casa în care a locuit la Iași, aflată în vecinătatea Bisericii „Sf. Nicolae Domnesc”, ctitoria Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt, este cunoscută ca Muzeul „Sfântul Ierarh Dosoftei – Mitropolitul”.
O statuie de bronz, omagiu adus în urmă cu aproape 50 de ani, veghează intrarea muzeului, înfățișându-l pe marele cărturar într-o ipostază care îndeamnă la meditație, scriere și lectură.
M. S.

One Thought to “Noutăți filatelice: Mitropolitul Dosoftei. 400 ani de la naștere”

  1. […] la dascăli moldoveni și la Școala Frăției Ortodoxe de la… Articolul Noutăți filatelice: Mitropolitul Dosoftei. 400 ani de la naștere apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]

Leave a Comment