Începând din anul 1994, odată cu desfăşurarea Congresului Naţional de Medicină Veterinară, ziua de 15 mai a fost aleasă ca Ziua Naţională a Medicului Veterinar. Această dată a fost aleasă deoarece de 15 mai sunt legate o serie de evenimente foarte importante pentru medicina veterinară românească.
Concret, în anul 1861, în data de 15 mai a fost înfiinţată prima şcoală de medicină veterinară din ţară, printr-un decret semnat de Domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Aceasta a funcţionat în cadrul Şcolii de Medicină şi Farmacie înfiinţată şi condusă de Carol Davila. Tot pe 15 mai, însă în 1871, a fost înfiinţată Societatea de Medicină Veterinară, care a fost desfiinţată ulterior şi reînfiinţată în 15 mai 1971, denumindu-se Asociaţia Medicilor Veterinari din România. Un alt eveniment important pentru medicina veterinară românească a avut loc în 15 mai 1991, când au fost înfiinţate Direcţiile Sanitare Veterinare Judeţene, prin aceasta serviciile veterinare desprinzându-se de sub tutela Direcţiilor Agricole.
Prin profesionalismul şi competenţa celor care activează în sistemul sanitar-veterinar public şi privat s-a reuşit să se menţină o stare de sănătate normală a efectivelor de animale. De asemenea, s-a reuşit prevenirea apariţiei zoonozelor şi toxinfecţiilor alimentare la oameni.
Profesiunea de medic veterinar este una liberală şi independentă, cu organizare autonomă, aceasta servind apărării sănătăţii animalelor şi sănătăţii publice.
Adresăm felicitări colegiale tuturor medicilor veterinari din ţară şi străinătate.
Director executiv DSVSA Sălaj,
Dr. Mircea Martin Adrian