De 1 noiembrie, cimitirele din întreg judeţul Sălaj devin locul de „pelerinaj” a zeci de mii de credincioşi.
Cu ocazia „Luminaţiei”, aşa cum este cunoscută în popor, “Ziua Morţilor”, un vechi obicei catolic păstrat de sute de ani, cimitirele din Ardeal, Banat şi Maramureş se transformă în oaze de lumină, datorită sutelor de lumânări aprinse în memoria celor trecuţi în eternitate. Potrivit etnografului de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă (MJIA) Zalău, Olimpia Mureşan, în marea majoritate a satelor sălăjene şi a oraşelor, ziua de 1 noiembrie este ziua de comemorare a morţilor când se înnoiesc mormintele, se aprind lumânări, se pun flori şi se fac pomeniri. Tot atunci se sfinţesc şi crucile noi de morminte.
Luminația, 1 noiembrie, este celebrată în foarte multe țări creştine din lume
Semnificația “Zilei Morţilor” se regăsește în tradiţia Bisericii Romano-Catolice, însă aceasta a fost preluată în timp și de ortodocși, luterani, calvini sau unitarieni. În Evul Mediu, pe 1 noiembrie, după Sfânta Liturghie dedicată Zilei tuturor sfinților, oamenii își petreceau după-amiaza în cimitire, rugându-se pentru sufletele răposaților. Așa se explică originea consacrării primei zile din Brumar drept zi de pomenire a morților. De aici provine obiceiul de a merge pe 1 noiembrie în cimitir, de a duce flori și coronițe de flori, de a aprinde lumânări și a spune rugăciuni pentru sufletele morților. În biserici se săvârșește vecernia, slujba de seară, în memoria celor trecuți în veșnicie.
Obieceiuri de “Ziua Morţilor”
În bisericile protestante, „Ziua Morților” nu există, însă și credincioșii protestanți, evanghelici, reformați merg în cimitire, duc flori, aprind lumânări și se roagă. Obiceiul a fost preluat şi de Biserica Greco-Catolică. În timp, Biserica Ortodoxă a preluat această sărbătoare dedicată sufletelor celor decedați, care devine astfel ecumenică. “Ziua Morților” sau “Luminația” se înscrie în rândul sărbătorilor din vechiul cult al morților. “Luminația” este celebrată și de preoții ortodocși care, la cererea familiilor, vin la cimitir pentru a oficia slujbe de pomenire pentru sufletul morților.
Potrivit legendelor populare, în noaptea de 1 noiembrie, porţile “tărâmului de dincolo” se deschid, iar cei decedaţi vin să îi viziteze pe cei vii. Sărbătoarea nu are nimic lugubru, ziua de 1 noiembrie fiind, poate, singura din an în care oamenii glumesc în cimitir. Cu această ocazie, bucuria reîntâlnirii cu sufletele rudelor trecute în nefiinţă depăşeşte tristeţea comemorării. Tot în această zi, oamenii dau pomană în memoria morților. În unele zone din Ardeal sunt duse la cimitir dulciuri sau alte produse de patiserie şi sunt date copiilor. În legendele populare, noaptea de 1 noiembrie este cea în care porțile “tărâmului de dincolo” se deschid, iar cei morţi vin să îi viziteze pe cei vii.
M. S.