Cuţitarul copilului de 14 ani din comuna Plopiş a fost condamnat, zilele trecute, de către magistraţii Tribunalul Sălaj, la opt ani de închisoare, dar pentru că avea un rest neexecutat de 744 de zile de la o condamnare anterioară, pedeapsa acestuia a crescut la 10 ani.
Instanţa l-a găsit vinovat pe Szucs Carol Zsolt, de 27 de ani, din Suplacu de Barcău, judeţul Bihor, de comiterea infracţiunii de tentativă de omor calificat, după ce a înjunghiat de mai multe ori un copil în torace, abdomen, umăr şi braţ. Bărbatul este recidivist, fiind eliberat condiţionat din penitenciar. Date fiind prevederile noului Cod Penal, care stabilesc că pentru infracţiunile comise postcondamnatoriu, la noua pedeapsă se aplică restul neexecutat din pedeapsa anterioară, judecătorii au adăugat şi cele 744 de zile „restante”.
De asemenea, agresorul a fost obligat la plata a peste 4.700 de lei către cele trei unităţi medicale implicate. Astfel, acesta va achita 579,54 de lei, cheltuieli de spitalizare către Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, 3.502, 25 lei, contravaloarea îngrijirilor medicale primite de minior la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca şi 619,16 lei, contravaloarea transportului copilului la spital şi a serviciilor medicale, către Serviciul Judeţean de Ambulanţă Sălaj.
Decizia instanţei poate fi atacată cu apel în termen de zece zile.
Lama cuţitului a trecut milimetric de inimă
Cumplita faptă s-a petrecut la începutul lunii iulie a anului trecut, în cătunul Ghirea, din comuna Plopiş, pe fondul unui conflict mai vechi dintre bihorean şi părinţii victimei. Szucs i-a aplicat minorului mai multe lovituri de cuţit în torace, abdomen, umăr şi braţ. Băiatul a fost transportat la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, cu mai multe plăgi înjunghiate în torace, abdomen, umăr şi braţ, hemopneumotorax (prezenţa concomitentă de aer şi sânge în cavitatea pleurală, consecutiv unui traumatism toracic în care s-a produs ruptura plămânului) şi hemoperitoneu (acumulare de sânge în cavitatea peritoneală).
Cadrele medicale de la UPU i-au făcut tratamentul de urgenţă, după care, din cauza stării grave în care se afla minorul, au dispus transferul lui la Secţia Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca, unde a fost supus unei intervenţii chirurgicale.
Potrivit cadrelor medicale clujene, minorul a avut mare noroc, întrucât lama cuţitului i-a trecut milimetric de inimă.
Szucs a mai ispăşit o pedeapsă cu închisoarea, în 2007 fiind trimis după gratii după ce a fost găsit vinovat de comiterea infracţiunilor de tentativă de omor deosebit de grav, violare de domiciliu, distrugere şi lovire. Contopind pedepsele, magistraţii au aplicat bărbatului pedeapsa cea mai grea, de şapte ani şi jumătate de închisoare.
A scăpat de pedeapsă pentru mărturie mincinoasă
În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi Hendre Joszef, un apropiat al agresorului, acuzat de mărturie mincinoasă în favoarea lui Szucs. Instanţa sălăjeană a renunţat, însă, la aplicarea vreunei pedepse faţă de acesta, după ce a luat în calcul starea de amiciţie cu agresorul, imaturitatea de dezvoltare psihologică, irelevanţa mărturiei mincinoase, precum şi cauza de depedepsire, respectiv retragerea mărturiei mincinoase înainte de pronunţarea hotărârii. În schimb, magistraţii i-au aplicat un avertisment, prin care Hendre este atenţionat asupra „consecinţelor grave la care se expune dacă va mai comite infracţiuni, în condiţiile în care se află deja în executarea unor pedepse de trei ani închisoare şi respectiv un an şi trei luni închisoare, cu suspendare sub supraveghere şi respectiv suspendare condiţionată”.