Procurorii DIICOT Sălaj l-au trimis în judecată, la sfârşitul săptămânii trecute, pe tânărul prins că se ocupa în continuare de comercializarea de etnobotanice, deşi avea o condamnare în primă instanţă într-un dosar similar.
Anchetatorii au descoperit că zălăuanul Vlad Mihai Hendea, în vârstă de 26 de ani, vindea substanţe susceptibile a produce efecte psihoactive în municipiu, tânărul fiind prins în flagrant în timp ce încasa bani de la intermediarul ce se ocupa de distribuţia etnobotanicelor către consumatori. Asupra intermediarului, oamenii legii au găsit circa 220 de grame de astfel de substanţe, pe care urma să le vândâ în beneficiul furnizorului.
Hendea, al cărui nume mai apare într-un dosar de trafic de droguri alături de alţi 17 inculpaţi, a fost arestat preventiv, iar acum aşteaptă atât condamnarea finală în primul dosar, cât şi începerea judecăţii în cel de-al doilea. În luna iunie a acestui an, tânărul a fost condamnat de către Tribunalul Sălaj la şase ani de închisoare cu executare în regim de detenţie pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi pentru efectuare fără drept de operaţiuni cu substanţe susceptibile a produce efecte psihoactive. Atât inculpatul, cât şi procurorii sălăjeni au contestat soluţia primei instanţe, o decizie finală în acest caz urmând să fie luată de către magistraţii Curţii de Apel Cluj în luna noiembrie.
Potrivit procurorilor DIICOT Sălaj, membrii grupului cumpărau droguri și produse psihoactive prin intermediul unor firme de curierat, de la diferite persoane din București, după care se ocupau, în diverse locații din Zalău, de amestecul substanțelor achiziționate, pregătirea acestora prin porționare, cântărire, împachetare în plicuri de dimensiuni mici și sigilarea acestora, distribuirea acestor substanțe fiind efectuată de către membrii grupului fie direct, fie prin interpuși.
Substanţele, cumpărate cu 15-20 de lei gramul, erau mai apoi ambalate în plicuri de 0,25 grame și vândute în Zalău, Jibou și Șimleu Silvaniei, pentru sume cuprinse între 30-50 de lei.
În ceea ce-l priveşte pe intermediar, acesta şi-a recunoscut faptele în faţa procurorilor, care au încheiat cu el un acord de recunoaştere a vinovăţiei, pentru o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare. O decizie privind acest acord urmează să fie luată de către judecătorii Tribunalului Sălaj.