Viroana a fost o fetiță vândută la târgul din Crasna. Copila a fost cumpărată de doi bătrâni din Ratovei, un cătun din comuna Valcău de Jos. Viroana a crescut alături de părinții săi adoptivi în casa de pe deal. Anii au trecut, Viroana s-a măritat, a crescut șapte copii într-o casă mai mult decât modestă. Și-a asigurat banii necesari din vânzarea semințelor de floarea soarelui. A ajuns inclusiv să împrumute oameni înstăriți de prin părțile locului.
Aceasta este o parte din povestea Viroanei și a casei în care a locuit aceasta alături de familia sa, o poveste pe care am aflat-o de la Florin și Felicia Sabău, familia din Valcău de Jos în curtea cărora au fost inaugurate duminică, 16 octombrie, cele două case mutate și reconstruite în cadrul proiectului cultural „Case Călătoare”, un proiect derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, instituție a Consiliului Județean Sălaj, în parteneriat cu Asociația Sinaptica și Asociația Salvăm Casele Albastre pe Valea Barcăului, și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
În prezența a peste o sută de localnici și oaspeți din județ și din țară, a echipei de proiect și a primarului comunei, Ioan Roșan, a fost evidențiată importanța demersului de păstrare și promovare a patrimoniului reprezentat de casele tradiționale din județul Sălaj și nu numai. Casa „Florii a Țuțulaghi” și casa „Vironi Burenoii” au fost mutate și reconstruite prin tehnici arhaice, folosind materiale tradiţionale, identice sau foarte asemănătoare cu cele originale. Evenimentul s-a încheiat cu un scurt moment folcloric realizat de tinerii dănțăuși ai formației „Spiridușii Valcăului” (instructori Gabriel Boticaș și Ariana Tunogyi). Casa „Vironi Burenoii” este o locuință aparte, construcția are pereții din pământ și bârne, iar acoperișul este din stuf.
Lădoiul și florile
Interiorul este unul care te trimite cu gândul la vremurile apuse. Florin și Felicia Sabău au reușit să redea aerul trecutului în interiorul casei. Lădoiul, patul cu paie, soba metalică, lada de zestre, talpa casei, stelaj pe care au fost așezate borcane cu „cărnaț în unsoare de porc”, „pepini morați”, zacusca de ciuperci, de fasole și alte minunății culinare, acestea sunt doar câteva elemente care fac din interiorul căsuței unul de poveste. Casa a fost relocată și adusă în curtea familiei Sabău. La exterior, ambele căsuțe sunt albastre, culoare obținută cu ajutorul unui pigment căruia în satul sălăjean i se spunea „mnierău”. Florin Sabău mi-a spus că acest pigment este tot mai greu de găsit în magazine. „Era culoare pe care o găseai în magazinele sătești, la târguri, la piață, dar acum a cam dispărut. Am rămas surprins să-l găsesc la Dedeman”, a spus Florin.
Un nou început
Prezent la eveniment, managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, instituție care a contribuit și a făcut posibilă aplicarea acestui proiect, Daniel Săuca, ne-a declarat că evenimentul este unul extrem de important pentru că arată că există posibilitatea de a salva astfel de case vechi, ceea ce odinioară ne-a definit. Este al doilea proiect de o asemenea amploare pe care Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj îl pune în aplicare, primul fiind cel din localitatea Iaz.
Cultură și turism
La rândul său, primarul comunei Valcău de Jos, Ioan Roșan, a arătat că programul este unul deosebit de important pentru comunitatea locală, iar asta pentru că la mijloc este vorba despre recuperarea și salvarea unor piese importante din patrimoniul local, iar astfel de case se vor regăsi în trasee turistice. Proiectul a fost unul care s-a bucurat și de sprijinul Primăriei Valcău de Jos.
Un demers important
La eveniment a fost prezent și președintele Asociației Sinaptica, Ionică Pîrvu, acesta explicând că lucrările au fost efectuate inclusiv cu sprijinul studenților la arhitectură și ingineria construcțiilor, dar și cu oameni simpli, cu reprezentanți ai comunității. „Începând de azi, Sălajul are două mari puncte de interes în ceea ce privește cultura tradițională. Este cel de aici și cel de la Iaz. Mai sunt și celelalte case care au trecut printr-un program de punere în valoare, iar ceea ce s-a întâmplat aici urmează să fie pus în aplicare și în alte locuri. Este foarte important un astfel de demers. Iată, prin puterea faptelor, oamenii obișnuiți se pot pune împotriva timpului, împotriva politicilor efemere și pot face ceva pentru un altfel de viitor”, a spus Ionică Pîrvu.