Împlinirea a 413 ani de la ultima victorie a oştilor conduse de domnitorul Mihai Viteazul împotriva armatelor lui Sigismund Bathory a constituit, şi în acest an, prilej de sărbătoare la Guruslău. Manifestările ce au avut loc, duminică, 3 august, la monumentul de la Guruslău, au debutat, la ora 12, cu depuneri de coroane din partea autorităţile locale şi judeţene, reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului Sălaj, ai partidelor politice, ai unor instituţii deconcentrate, ai Miniterului Apărării Naţionale şi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor.
După parada militară, serbarea câmpenească a continuat cu un spectacol de muzică populară susţinut de către Ansamblul folcloric „Meseşul” al Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, secţia română şi secţia maghiară, cu dansuri populare maghiare. De la ora 14.40 a fost programată o demonstraţie de karate a clubului sportiv „Terra Kid”, iar, începând cu ora 15, cei prezenţi au asistat la un scurt program de echitaţie. În acest an, printre invitaţii speciali s-au numărat: Flaviu Pop, Claudiu Costinaş, Denisa Mirişan, Monica Sabău, Paul David, Sorana David şi formaţia „Sălăjenii”. Spectacolul acestora a fost urmat de discoteca în aer liber, seara încheindu-se cu un foc de artificii.
Evenimentul a fost organizat de către Instituţia Prefectului Judeţului Sălaj, Consiliul Judeţean Sălaj, Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Fundaţia „Mihai Viteazul”, Primăria şi Consiliul Local al comunei Hereclen.
Monumentul de la Guruslău a fost inaugurat în 1976, în decursul timpului degradându-se ca urmare a infiltraţiilor apelor pluviale. Opera a fost ridicată pe dealul Guruslăului, în cinstea victoriei lui Mihai Viteazul din 3 august 1601, împotriva lui Sigismund Bathory, ultima victorie înainte de asasinarea sa. Inaugurat la 21 octombrie 1976, obiectivul este o reconstrucţie, într-o formă impozantă, a monumentului de 10 metri ridicat în 1928 pe colina din apropierea localităţii şi demolat în 1941 de autorităţile maghiare. Edificiul, realizat de sculptorul Victor Gaga, are aproape 27 de metri înălţime şi se află pe lista monumentelor istorice.
Auzi acolo:,, monumentul s-a degradar datorita infiltratiilor de apa”, asta s-o creada credulii; da de minoritarii nostri conationali care ,, i-au scos ochii lui Mihai Viteazul ” din statuie , despre asta de ce nu se mentioneaza nimic ?
Daca Mihai Viteazul pierdea batalia de la Guruslau ,ungurii ridicau 2 monumente pentru asemenea eveniment si s-ar fi gasit resurse financiare pentru conservarea si reabilitarea monumentului.