Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău (MJIAZ) a organizat, în data de 1 august, vernisajul expoziției temporare „Metamorfozele orașului„. Locul ales de organizatori a fost Beciul Cultural al muzeului, motivul fiind acela de a avea o atmosferă potrivită, menită să scoată în evidență piesele de patrimoniu expuse.
Această expoziție își propune, printr-un concept modern, să prezinte o călătorie fascinantă prin numeroasele transformări prin care a trecut Zalăul de-a lungul timpului. Orașul Zalău are o istorie bogată, iar prin această expoziție cercetătorii științifici au avut în vedere evidențierea unor aspecte mai puțin cunoscute din viața urbei și care să ne ajute să înțelegem mult mai bine istoria și evoluția sa. Cei interesați de această călătorie interesantă, strict legată de trecutul municipiului, pot vizita expoziția până în luna septembrie (marți – duminică, între orele 9 – 16.30).
Importanța și rolul expoziției „Metamorfozele orașului”
Evenimentul a fost pregătit cu mare atenție, timp de câteva luni bune. Prin această expoziție echipa MJIAZ a marcat cei 550 de ani de existență ai orașului, interfață importantă a Transilvaniei. Dr. Horea Pop – cercetător științific în cadrul muzeului, a precizat faptul că Zalăul a fost extrem de bine avantajat din perspectiva așezării sale geografice. Zona trecerii prin Munții Meseș era extrem de utilă, atât pentru negustori cât și pentru locuitorii vremurilor. Totodată, ideile care circulau în acest spațiu transilvănean au condus către urbanizarea și progresul Zalăului de astăzi.
Conceptul expoziției a fost gândit și adaptat de Keresztes Timea. Ea a adus în atenția publicului dar și a cunoscătorilor de artă și istorie o serie de idei inedite, exotice chiar, menite să-l facă pe vizitator să iasă din zona sa de confort și să înțeleagă mult mai simplu și mai aplicat modul în care Zalăul a evoluat și s-a dezvoltat vreme de secole. Contactată în legătură cu mesajul pe care a dorit să-l transmită vizitatorilor expoziției, aceasta ne-a declarat că „în primul rând ne-am dorit să arătăm Zalăul așa cum l-am descoperit noi. Totodată, ne-am dorit ca piesele din patrimoniul muzeului să fie puse în valoare, fără alte elemente, piese de mobilier sau manechini care să distragă atenția celor prezenți la vernisaj. Atmosfera creată în Beciul Cultural al muzeului este unică și misterioasă, iar lumina este gândită în așa fel încât să pună în valoare toate obiectele expuse de noi, toate fiind găsite chiar aici, în Zalău. Piesele din expoziție (vase de ceramică, monede, copii ale documentelor istorice, bijuterii găsite în morminte etc) trebuie să vorbească de la sine, să fie admirate și înțelese. Ele sunt inedite tocmai pentru că ele nu au mai fost expuse până acum. În premieră, am prezentat și redat publicului piese descoperite în luna iulie la Ortelec de colegii mei, mai exact bijuterii găsite în morminte. La fel de inedite sunt și monedele prezentate, ca piese reprezentative ale tezaurului urbei. Mobilierul și decorul expoziției a fost realizat integral de către echipa MJIAZ, este unul special gândit, astfel încât să poată fi cu ușurință adaptat și folosit și în cadrul altor activități sau vernisaje ale muzeului”.
Despre rolul vernisajului, dr. Dan Băcueț-Crișan a spus că „expoziția aceasta este dedicată tuturor zălăuanilor contemporani, dar este și un mesaj pro-memoria pentru acei zălăuani care au trăit pe aceste meleaguri și generațiile de arheologi care ne-au permis nouă astăzi să arătăm diferite fațete ale orașului, în transformarea spațului geografic și întemeierea unei așezări a urbei, în apropierea Porții Meseșene care a facilitat accesul oamenilor către Transilvania și în afara ei”.
Cum arăta Zalăul odinioară
Orașul a suferit multe modificări în timp, iar modul în care el s-a transformat sau metamorfozat este extrem de bine subliniat și redat în cadrul expoziției MJIAZ. În prezentarea sa, Dan Băcueț-Crișan spunea că orice localitate are rădăcini, iar acestea se coagulează și se strâng gradual în jurul urbei. Pe teritoriul municipiului s-au descoperit nouă zone de locuit distincte, unele au evoluat frumos în timp ce altele au fost abandonate treptat. Zona din care a pornit nucleul orașului de azi este zona Muzeu – Colegiul Național „Silvania” – Piața agroalimentară centrală. Din secolul XI și până astăzi, Zalăul a continuat să se dezvolte, iar modificările legate de urbanism sunt importante. Legat de evoluția comunității și elementele urbanistice de patrimoniu ar fi multe de spus. O poveste captivantă este direct legată de prezența și descoperirea a nouă tezaure monetare pe teritoriul Zalăului, în cadrul expoziției fiind expuse doar trei. Detalii cu privire la acest subiect au fost oferite de dr. Emanoil Pripon – cercetător în cadrul MJIAZ. El a menționat faptul că un tezaur monetar a fost descoperit pe strada 22 Decembrie 1989 și conține peste 40 de monede din argint. Al doilea datează din secolul XVIII și cuprinde numeroase monede emise de Francisc Rakoczi al II-lea, nobil maghiar din familia Rákóczi, principe regent al Ungariei și Transilvaniei. Cel de-al treilea tezaur a fost identificat pe strada Constantin Dobrogeanu Gherea și cuprinde 360 de monede din argint, acesta fiind ascuns în plin război mondial.
Horea Pop a expus în premieră în cadrul expoziției singura monedă de aur din epoca pro modernă. În acea perioadă prețurile erau exprimate în dinari, iar aceasta valora undeva între 400 – 440 de dinari, echivalentul a 330 de zile de muncă ale unui zilier sau echivalentul muncii unui meseriaș (dulgher, tâmplar) pe un an de zile. Legat de sursa de proveniență a tezaurelor din Zalău, Emanoil Pripon le pune pe seama producerii și valorificării vinului și a comerțului cu fier care erau reprezentative la acea vreme. Proprietarii și-au îngropat comorile în vederea păstrării și ascunderii lor, dar între timp au pierit și nimeni nu le-a mai știut taina, până când au fost scoase la lumină de arheologii muzeului.
Dr. Marin Pop – cercetător științific al MJIAZ, a trecut în revistă în cadrul vernisajului câteva date și momente reprezentative pentru municipiu. În 1876, Zalăul ajunge reședință de comitat și începe o perioadă importantă în dezvoltarea sa, până în 1902 când se inaugurează grupul statuar Wesselenyi. Mai departe, vicecomitele Szikszai Lajos își pune și el amprenta arhitecturală pe Zalău. Între cele două războaie mondiale se construiesc biserici la nivel de urbe (Biserica ortodoxă în 1927 și Biserica „Adormirea Maicii Domnului” în 1934). În anul 1950, regimul sovietic intervine asupra sistemului administrativ, acesta fiind momentul când se schimbă denumirea județelor și Zalăul scade din importanță. În anul 1953 apare raionul Zalău. Mai apoi, în perioada comunismului s-a construit masiv, s-au ridicat blocurile gri. După 1990, municipiul s-a dezvoltat pe orizontală, au apărut foarte multe case și urbea a prins treptat tot mai multă culoare. Astăzi, Zalăul ni se prezintă ca un oraș modernizat, mult mai dinamic și mai atractiv, cu toate că până să ajungă o capitală europeană mai sunt mulți pași de făcut în acest sens.
În loc de concluzie – invitație deschisă la muzeu
Sunt numeroase motive legate de faptul că o vizită a expoziției „Metamorfozele orașului” este una cât se poate de binevenită, cu atât mai mult cu cât, în acest an, vorbim despre Zalău 550, un moment unic în viața comunității și evident a zălăuanilor. Este important să sărbătorim acest moment așa după cum înțelegem fiecare. Trist ar fi să trecem cu vederea acest eveniment unic al urbei, pentru care cercetătorii MJIAZ au găsit timp să reflecte, să analizeze și să vină în atenția noastră cu un concept expozițional unic, potrivit la ceas aniversar. Așadar, merită să descoperiți misterele legate de trecutul Zalăului și să vă faceți timp pentru a vedea colecțiile unicat expuse de cercetătorii MJIAZ.
[…] Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău (MJIAZ) a organizat, în data de 1 august, vernisajul expoziției temporare „Metamorfozele orașului„. Locul ales de organizatori a fost Beciul Cultural al muzeului, motivul fiind acela de a avea o atmosferă potrivită, menită să scoată în evidență piesele de patrimoniu expuse. Această expoziție își propune, printr-un concept modern, să prezinte o călătorie fascinantă prin numeroasele transformări prin care a trecut Zalăul de-a lungul timpului. Orașul Zalău are o istorie bogată, iar prin această expoziție cercetătorii științifici au avut în vedere evidențierea unor aspecte… Citeste mai mult […]