Angajații Ministerului Apărării Naționale (MApN) și cei ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) ar putea avea posibilitatea de a lucra, timp de câțiva ani, și după împlinirea vârstei standard de pensionare. Măsura este cuprinsă într-un proiect de act normativ înregistrat recent la Senat pentru dezbatere și care vizează modificarea mai multor aspecte legate de pensiile militare de stat.
Mai multe măsuri ce vizează pensiile militarilor și polițiștilor sunt de găsit în Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.223 din 24 iulie 2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare. Inițiativa legislativă a fost pusă recent în dezbaterea senatorilor și, pentru a se putea aplica, are nevoie de votul favorabil al parlamentarilor și de oficializare, prin publicarea în Monitorul Oficial.
Pe lângă eliminarea unui tip de pensie de care vor putea beneficia militarii și polițiștii, respectiv pensia de serviciu anticipată parțială, și majorarea vârstei minime de la care se pot pensiona aceste două categorii de salariați (mai multe detalii, aici), propunerea legislativă mai prevede și acordarea posibilității angajaților MAI și MApN de a lucra și după ce împlinesc vârsta la care pot ieși la pensie.
Astfel, dacă măsurile conținute de acest document vor ajunge să se aplice, salariații MAI și MapN vor putea solicita rămânerea în activitate și după împlinirea vârstei standard de pensionare.
Perioada maximă pe care o vor putea lucra militarii și polițiștii după ce împlinesc vârsta de pensionare va fi de cinci ani, iar pentru fiecare an lucrat în aceste condiții vor primi un spor de 2% la pensia cuvenită. Vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă prevăzută în legislația în vigoare este de 60 de ani, ceea ce înseamnă că polițiștii și militarii vor putea face cererea de rămânere în activitate doar după împlinirea acestei vârste.
Totuși, inițiatorii proiectului stabilesc și o condiție pentru polițiștii și militarii care vor dori să activeze și după împlinirea vârstei de pensionare. Astfel, aceștia vor putea rămâne în activitate doar dacă sănătatea le permite să presteze activitățile implicate de postul ocupat.
“Militarii și polițiștii care au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă pot fi menținuți în activitate, la cerere, după împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă starea de sănătate le permite rezolvarea în bune condiții a atribuțiilor ce le revin, pentru o perioadă cuprinsă între 3 și 5 ani, urmând ca pentru fiecare an să primească un spor de 2 la sută la pensia militară de stat”, se precizează în inițiativa legislativă.