Trimis în judecată în urmă cu trei ani, subcomisarul de poliţie Daniel Perneş şi-a aflat, zilele trecute, sentinţa în dosarul de evaziune fiscală pe care i l-au întocmit procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj. Soluţia nu este, însă, definitivă, astfel că omul legii a formulat apel.
Daniel Perneş, subcomisar în cadrul departamentului Resurse Umane din cadrul Inspectoratului de Poliţiei Judeţean Sălaj, a fost condamnat la închisoare cu suspendare într-un dosar privind fapte de evaziune fiscală în formă continuată. Inculpatul făcea comerţ cu miei şi nu înregistra sumele în contabilitate, susţin procurorii sălăjeni. Poliţistul a fost trimis în judecată, în 2013, „pentru săvârșirea a două infracţiuni de evaziune fiscală, constând în aceea că în mod repetat, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în calitate de administrator de fapt al unei societăţi comerciale, în perioada 1 ianuarie 2008-28 februarie 2012, nu a înregistrat în totalitate venituri obţinute, cauzând, astfel, un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 35.293 de lei şi a înregistrat în actele contabile documente fictive, operaţiuni care au avut drept consecinţă cauzarea unui prejudiciu total de 173.951 de lei, reprezentând impozit pe profit suplimentar şi TVA”, au precizat oficialii Tribunalului Sălaj.
Procurorii l-au acuzat pe omul legii că a administrat o firmă înregistrată pe numele unor rude, deşi statutul său de poliţist nu îi permitea să facă acte de comerţ. „Rudele nu ştiau foarte multe despre activitatea firmei, pentru că, de fapt, el se ocupa de tot, deşi, ca şi poliţist, nu avea voie să facă asta. Inculpatul cumpăra miei, vindea miei la arabi şi nu a înregistrat veniturile obţinute din aceste activităţi comerciale, în condiţiile în care semna facturi şi chitanţe”, afirma, la scurt timp după trimiterea lui Perneş în judecată, Crin Bologa, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.
Prin sentinţa penală pronunţată zilele trecute de către instanţă, a fost schimbată încadrarea juridică, reţinându-se în sarcina inculpatului patru infracţiuni de evaziune fiscală: una constând în omisiunea evidenţierii integrale a veniturilor în contabilitate şi trei constând în înregistrarea de operaţiuni fictive.
Plata unei părţi din prejudiciu i-a îndulcit pedeapsa
Întrucât pe parcursul procesului, Perneș a achitat aproape 133.000 de lei din prejudiciul cauzat, pentru două dintre faptele de evaziune a scăpat doar cu o amendă administrativă în valoare de 1.000 de lei, care se va înregistra în cazierul judiciar. Pentru celelalte două, prin a cauzat statului un prejudiciu total de peste 76.000 de lei, magistrații Tribunalului Sălaj l-au condamnat la opt luni de închisoare pentru evidenţierea în contabilitatea SC Anamel SRL a unor operaţiuni fictive privind restituirea, fără documente justificative a unor sume pentru care nu au existat înregistrări ori documente justificative vizând încasarea acestora şi la un an şi patru luni de închisoare pentru că a evidenţiat în contabilitatea Anamel SRL a unor operaţiuni fictive privind cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni reale.
Judecătorii au aplicat inculpatului pedeapsa cea mai grea de un an şi patru luni de închisoare şi au dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de încercare de patru ani şi patru luni.
În plus, bărbatul a fost obligat să achite prejudiciul nerecuperat, precum şi accesoriile aferente: dobânzi, majorări şi penalităţi de întârziere.
Riscă să rămână fără slujbă
Pe durata termenului de supraveghere, Daniel Perneș trebuie să respecte mai multe măsuri, printre care să se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul Sălaj, să anunțe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reședință sau locuință și orice deplasare care depășește opt zile, precum și întoarcere, să comunice și să justifice schimbarea locului de muncă și să comunice informații de natură a putea fi controlate mijloacele de existență.
Hotărârea instanţei sălăjene nu este definitivă, atât poliţistul, cât şi partea civilă din dosar – Agenţia Judeţeană a Finanţelor Publice Sălaj, declarând apel.
Șeful IPJ Sălaj, comisarul șef de poliție Ovidiu Dosa, ne-a declarat că Perneș a fost pus la dispoziție și mutat într-un alt departament. „După ce soluţia magistraţilor va fi definitivă şi in funcţie de ce va hotărî instanţa, conducerea Inspectoratului va lua măsurile legale ce se impun”, a precizat Dosa. Acesta a adăugat că în cazul unei condamnări definitive, fie ea şi cu suspendare, poliţistului va fi, cel mai probabil, exclus din sistem.
O gramada de politisti sunt samsari auto cu firme „deocheate”+ manevre cu terenuri si spatii comerciale. Sunt tovarasi de escrocherii cu notarii etc etc. Nimic nou sub soare.
Sa-i pupi in kur invidiosule!
Auzi mai frustratule, in loc sa porti de grija la altii care sunt baieti isteti si se descurca mai bine ai realiza tu ceva incompetentule, pana si Nevasta-ta e rezolvata de altii pentru ca tu nici macar de EA nu esti in stare, singurul lucru la care te pricepi e invidia care te manca.
Va gfi pus la dispozitie si va fi promavat. Face porte din familie de militieni. Nimic nu se schimba. Tara de c…..i
sa fiti voi sanatosi cati politisti au firme „administrate” de rude (de ochii lumii), in special de transport sau de masini second-hand.
dupa care iar auzim de el, ca brav politist. Peste vreo cativa ani il fac „Politistul anului”, ca sa-i compenseze „disconfortul actual”. La ce tupeu au, va cere si daune morale pentru suferinta psihica indurata.
dupa care iar auzim de el, ca brav politist. Peste vreo cativa ani il fac „Politistul anului”, ca sa-i compenseze „disconfortul actual”. La ce tupeu au, va cere si daune morale pentru suferinta psihica indurata.
ce?politea nare drept la afacere daca e completent si are putere?si scoala?
Sa-i fie rusine si lui si nerusinatului de Gog Anton din Galpaia care era in 2011 cel care achizitiona miei pt Anamel si in comuna Girbou are datorii de vreo cateva sute de milioane si in prezent !Nu-i o problema ca Dumnezeu nu doarme !!!