Procurorii şimleuani au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu un bărbat pe care îl acuză de delapidare, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, fals intelectual şi neglijenţă în serviciu.
Potrivit unui comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, în primăvara anului 2014, Alin Moisi, pădurar în cadrul Ocolului Silvic „Măgura” Şimleu Silvaniei, a comercializat, în mod repetat, la diferite intervale de timp, material lemnos din pădurea Composesoratului Halmăşd, către mai multor persoane, în schimbul sumei de 2.350 lei. În total, susţin anchetatorii, 14,4 metri cubi de lemn şi 300 fire de corni.
În perioada iulie-septembrie 2014, bărbatul a vândut, în mod repetat, la diferite intervale de timp, 17,5 metri cubi de material lemnos din pădurea Composesoratului Cerîşa, în schimbul sumei de 3.250 lei, pentru ca în 24 mai 2014, să fie depistat având asupra sa o armă de vânătoare marca Baikal şi două cartuşe marca „Sellier&Bellot” şi „Hornady”, toate în stare de funcţionare, deşi el nu este posesor de permis de armă. Procurorii mai spun că în data de 14 august a aceluiaşi ani, pădurarul a întocmit un aviz de însoţire a materialului lemnos pe numele lui A.G., în care a consemnat, în fals, că acesta a beneficiat de trei metri cubi de masă lemnoasă.
Probatoriul administrat în cauză pe parcursul urmăririi penale a mai evidenţiat că inculpatul şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu în cursul anului 2014, privind paza pădurii pe care o avea în gestiune, prin aceasta cauzând composesoratelor Halmăşd, Cosniciu de Sus, Cosniciu de Jos, Drighiu şi Cerişa un prejudiciu în valoare de peste 6.800 de lei.
Procurorii şimleuani au încheiat cu bărbatul un acord de recunoaştere a vinovăţiei, prin care s-a stabilit o pedeapsă rezultantă de trei ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de patru ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, fals intelectual şi neglijenţă în serviciu.
„Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale şi sesizarea instanţei este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se mai arată în comunicatul amintit.