Administratorul societăţii comerciale căreia Primăria Marca i-a atribuit mai multe contracte de achiziţii a recunoscut că a dat mită pentru a obţine lucrările. În acest sens, zilele trecute, pe rolul instanţei sălăjene a fost înregistrat acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de către acesta cu procurorii sălăjeni. „Pe rolul Tribunalului Sălaj a fost înregistrat acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat între Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj şi inculpatul Pop Murariu Cristian Aurel, în sarcina căruia s-a reţinut că în perioada iunie 2013 – iulie 2014, în calitate de administrator al SC Comporsa SRL, în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, ar fi acordat inculpatului Şumalan Dan Ioan, primar al comunei Marca, foloase în cuantum de 23.000 de lei, reprezentând diferenţa dintre valoarea reală a două foraje – 43.000 de lei şi suma încasată efectiv – 20.000 de lei, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu ale inculpatului Şumalan Dan Ioan, respectiv încredinţarea de contracte de lucrări de către Primăria Marca către SC Comporsa SRL”, au explicat reprezentanţii Tribunalului. Potrivit acestora, faptele prezentate, ce au fost recunoscute de către bărbat, întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de dare de mită în formă continuată, pedepsită cu închisoare de la doi ani la şapte ani.
Reamintim că primarul comunei Marca, Dan Şumălan, a fost arestat preventiv la începutul lunii decembrie 2015, fiind acuzat de procurorii sălăjeni de luare de mită şi abuz în serviciu. “În calitate de primar al comunei Marca, inculpatul Şumălan Dan Ioan a primit de la o societate comercială cu care Primăria Marca a încheiat în perioada 2012 – 2014 un număr de patru contracte de achiziţie publică, în valoare totală de 134.515 lei, foloase pentru sine şi pentru membrii familiei sale în valoare de 23.000 lei”, au precizat reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj. Foloasele constau în faptul că, în 2013, societatea comercială a efectuat un foraj pentru un puţ situat în curtea tatălui inculpatului, puţ la care sunt racordate pentru alimentarea cu apă locuinţa inculpatului, locuinţa tatălui acestuia şi Casa parohială Marca. Valoarea acestui foraj este în cuantum de 20.000 lei însă pentru această lucrare societatea comercială a încasat doar 10.000 lei, sumă achitată în întregime de către Parohia Marca. În 2014, societatea comercială a mai efectuat un foraj pentru un puţ situat pe un teren pe care inculpatul are înfiinţată o plantaţie de cătină, foraj cu o valoare 23.000 lei, însă societatea comercială a încasat doar 10.000 lei de la inculpat. “Societatea comercială a efectuat aceste lucrări la preţuri mult mai reduse decât preţurile practicate în mod uzual datorită faptului că, în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, inculpatul a încredinţat în mod direct cele patru contracte de lucrări acestei societăţi comerciale”, a mai menţionat sursa citată.
În prezent, Dan Şumălan se află în arest preventiv după ce în 13 ianuarie magistraţii Tribunalului Sălaj au respins, din nou, ca neîntemeiată, cererea acestuia de înlocuire a măsurii arestării preventive cu cea a arestului la domiciliu.
Norocul nostru consta in faptul ca sunt putini oameni de afaceri onesti , altminteri am ramane fara primari !