Traficul aglomerat pe străzile din municipiu scoate, deseori, peri albi şoferilor. Un cioban a reuşit, însă, zilele trecute, să ducă peste limite răbdarea conducătorilor auto, după ce a îndrăznit, fără niciun fel de reţineri, să „circule” cu turma de oi şi capre pe ambele benzi de mers a unicului bulevard din oraş, în apropierea sediului Inspectoratului Teritorial de Muncă Sălaj.
Cu toate acestea, ciobanul a scăpat fără nicio sancţiune. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, Tincuţa Dumuţa, a declarat că poliţia nu a primit sesizări despre faptul că turmele de animale ar bloca circulaţia pe bulevardul din municipiu. „Populaţia trebuie să conştientizeze că echipajele de poliţie nu au cum să supravegheze în permanenţă întreg traficul din municipiu. Prin urmare, atragem atenţia cetăţenilor să ne sesizeze când se confruntă cu astfel de situaţii”, a declarat purtătorul de cuvânt.
Conform prevederilor art. 162 din OUG 195/2002, „animalele de povară, de tracţiune ori de călărie, precum şi animalele în turmă nu pot fi conduse pe autostrăzi, pe drumurile naţionale, în municipii şi oraşe, precum şi pe drumurile la începutul cărora există indicatoare care le interzic accesul”. Potrivit aceloraşi reglementări legislative, doar animalele de călărie aparţinând poliţiei ori jandarmeriei pot fi conduse pe drumurile publice din localităţi, şi doar atunci când participă la executarea unor misiuni, ceea ce nu este cazul în judeţul nostru.
Atunci când circulă pe drumurile publice pe care le este permis accesul, turmele trebuie împărţite în grupuri bine separate între ele pentru a nu îngreuna circulaţia celorlalţi participanţi la trafic, fiecare grup având cel puţin un conducător. De asemenea, când sunt conduse pe drumul public, animalele şi însoţitorii acestora trebuie să circule pe acostamentul din partea stângă a drumului, în sensul de mers, iar când acesta nu există, cât mai aproape de marginea din stânga a părţii carosabile.
Legislaţia prevede o sancţiune contravenţională de 2-3 puncte amendă, respectiv între 140 şi 210 lei, pentru „nerespectarea regulilor de circulaţie de către conducătorii de animale”.
Circulaţia turmelor de animale pe drumurile publice prezintă un real pericol pentru participanţii la trafic. Fără să ţină cont de urmări, unii ciobani îşi conduc turmele pe marginea drumurilor, mai ales noaptea, uneori animalele intrând pe carosabil, chiar în faţa autoturismelor.
Un astfel de incident a avut loc în municipiu urmă cu aproximativ 3 ani. Câteva zeci de oi au pierit atunci, atunci, de un autoturism care circula pe drumul E81, chiar la iesirea din Zalau spre Satu Mare. Şoferul, Augustin B., de 43 de ani, aflat la volanul autoturismului proprietate personală, a intrat într-o turmă de oi care traversa drumul, deoarece aceasta nu era semnalizată cu lanterna sau fascicul luminos. În urma impactului a fost rănit usor pasagerul din dreapta-faţă al maşinii, de asemenea, au murit câteva zeci de oi din turmă.
cum dracu sa imparti turma in grupuri mai mici, crezi ca astea sant parlamentari………….
Daca ,,transhumantza” asta avea loc in fata inspectoratului de politie probabil ar fi intervenit si bajetzii sau fetele cu kashketa.
Crezi ca daca erau pe acolo pe unde spui tu, ar fi intervenit? Eu nu. Ai vazut cum ne atragea atentia noua cetatenilor sa-i instiintam daca vedem asa ceva. Echipajelor care trec zilnic pe langa incalcari ale legii de acest fel,ar trebui sa le atraga atentia, nu noua.
Politia nu a auzit de sesizare din oficiu. Chiar atat de minuscula a fost trecerea ciobanului prin oras? Hai sa fim seriosi, politistii nu au chef de bataie de cap, dar pe fraieri ii vaneaza peste tot.