Fraţii Marius, Mircea şi Dan Moldovan au fost condamnaţi, vineri, de către magistraţii Judecătoriei Şimleu Silvaniei, după ce au fost găsiţi vinovaţi de şantajarea a 11 persoane din mai multe comune sălăjene. Potrivit informaţiilor furnizate de către magistratul Liliana Santavan, judecător delegat cu atribuţii de preşedinte al instanţei de sub Măgura, pentru cele 11 fapte de şantaj săvârşite, Marius Moldovan a primit doi ani şi jumătate de închisoare în regim de detenţie. Tot cu doi ani şi jumătate de închisoare cu executare s-a ales şi Mircea Moldovan, pentru cele trei fapte de şantaj comise. În ceea ce îl priveşte pe cel de-al treilea frate, Dan Moldovan, oficialul Judecătoriei şimleuane spune că a fost găsit vinovat de două fapte de şantaj, făcute în concurenţă cu alte fapte pentru care existau hotărâri definitive şi pentru care a executat pedeapsa. În aceste condiţii, pedeapsa finală aplicată lui este de trei ani şi jumătate de închisoare, din care se va deduce perioada executată – de circa doi ani.
Magistraţii au mai dispus ca bărbaţii să achite către trei părţi vătămate despăgubiri în valoare totală de aproape 12.000 de lei. Soluţia Judecătoriei Şimleu Silvaniei poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare.
Potrivit rechizitoriului, în perioada 2009-2011, cei trei au constrâns prin acte de violenţă şi prin ameninţări mai multe persoane să le ramburseze împrumuturile băneşti luate în sistem camătă. Cercetările au scos la iveală faptul că bărbaţii acordau împrumuturi băneşti în sistem camătă, cu dobândă de 100 la sută. În faza iniţială, a existat un consens între inculpaţi şi debitori în ceea ce priveşte termenul de scadenţă până la care părţile vătămate trebuiau să returneze dublul sumei împrumutate. Dacă respectivul termen era depăşit, suma rezultată se dubla din nou. Prin mai multe dublări succesive, oamenii aveau de restituit sume foarte mari pentru împrumuturi foarte mici.
În disperare de cauză, una din părţile vătămate s-a împrumutat de la un inculpat pentru a achitat datoria pe care o avea către un alt inculpat. S-a ajuns, astfel, în situaţia în care partea vătămată avea împrumuturi simultane la mai mulţi inculpaţi. Ba mai mult, din cauza sistemului practicat de către cei patru bărbaţi, unele victime şi-au pierdut locuinţele. Este vorba despre trei persoane din judeţ care şi-au cedat casele în favoarea inculpaţilor pentru stingerea datoriilor.