Administratorul unei firme din Zalău a fost condamnat, zilele trecute, la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere cu un termen de încercare de cinci ani. Judecătorii sălăjeni au găsit-o vinovată pe Claudia Cornelia Bejat de săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată, cu un prejudiciu total de 230.000 de lei.
Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, în perioada 4 decembrie 2009-9 septembrie 2011, în calitate de administrator al SC Aly Mar Trans Zalău, femeia „a întocmit şi înregistrat în contabilitatea acestei societăţi 126 de facturi fiscale ca fiind emise de 17 firme, facturi care nu au avut la bază operaţiuni economice reale. A săvârşit, astfel, 126 acte materiale, în scopul diminuării sumelor datorate bugetului de stat cu titlu de impozit pe profit şi taxă pe valoare adăugată”. Prejudiciul astfel creat a fost estimat de către procurori la aproape 190.000 de lei
De asemenea, susţin procurorii, între 1 iulie 2011 şi 27 octombrie 2012, în calitate de administrator al SC Cor&Aly Style SRL Zalău, inculpata a întocmit şi înregistrat, în mod repetat, în contabilitatea acestei societăţi comerciale, 29 facturi fiscale fictive emise în numele a şase societăţi comerciale, facturi care nu au avut la bază operaţiuni economice reale. Demersurile sale, susţin anchetatorii, au avut ca scop diminuarea sumelor datorate bugetului de stat cu titlu de impozit pe profit şi taxă pe valoare adăugată, prejudiciind bugetul de stat cu 42.294 lei.
Pe durata termenului de încercare, Claudia Bejat a fost obligată să se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de Probaţiune Sălaj; să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte opt zile, precum şi întoarcerea; să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele sale de existenţă.
Instanţa a admis în parte acţiunea civilă formulată de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Sălaj şi i-a impus inculpatei să achite despăgubiri către partea civilă în valoare totală de 156.419 lei, reprezentând prejudiciu cauzat bugetului de stat, la care se vor adăuga dobânzi, majorări şi penalităţi de întârziere aferente, calculate de la data scadenţei şi până la achitarea efectivă a prejudiciului.
În cazul săvârşirii de noi infracţiuni sau neîndeplinirea cu rea-credinţă a măsurilor de supraveghere prevăzute de lege şi stabilite de instanţă ori ale neexecutării obligaţiilor civile, inculpata ar putea ajunge după gratii. Decizia Tribunalului Sălaj poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare.
Sunt curios cum a decis anaful ca e contabilitate fictiva. Ca pe toti ii acuza de contabilitate fictiva.