Platoul din faţa Consilului Judeţean (CJ) Sălaj a găzduit sâmbătă, 20 septembrie, “Târgul Olarilor”, eveniment aflat la prima ediţie în organizarea Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului (CCAJ) Sălaj şi a Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă (MJIA) Zalău în parteneriat cu Asociaţia Culturală Katakomba. Cei interesaţi au putut admira şi achiziţiona zeci de obiecte constând în piese ceramice decorative şi piese pentru uz gospodăresc în stilul tradiţional al meşterilor de la Zalău.
Zalăul – un renumit centru de olari
Iniţiativa organizării unui astfel de târg la Zalău se alătură unor programe culturale din ţară şi din străinătate care au scopul promovării tradiţiilor locale de olărit şi a producţiilor contemporane. Zalăul, pe vremuri un foarte renumit centru de olari, a produs o ceramică decorativă mult apreciată de piața de atunci chiar și la mari distanțe de la locul de producție. Ornamentica acesteia, foarte bine identificată și distinsă de tipologia celorlalte centre din țară, a fost ceea ce a creat o marcă inconfundabilă din ceramica de Zalău. Un produs de cea mai înaltă clasă, ceramica de Zalău a fost foarte căutată și de colecționarii pasionați, încât și astăzi o piesă din secolul al XIX-lea are un preț extrem de mare pe piața de antichități sau la casele de licitații. Muzeele la rândul lor, cele din țară și cele din străinătate clasează ceramica de Zalău ca fiind una dintre cele mai valoroase produse de ceramică tradițională, iar din punct de vedere artistic aceasta este una dintre cele mai spectaculoase exemple de artă decorativă.
Deschiderea oficială a “Târgului Olarilor” de la Zalău a avut loc vineri, 19 septembrie, la CCAJ Sălaj, în prezenţa organizatorilor şi a zeci de olari de etnie maghiară invitaţi la târg care au realizat o expoziţie de vase ceramice. Tot vineri, la deschiderea târgului a avut loc şi lansarea cărţii “Ceramica de Zalău” volum apărut la Editura “Porolissum” şi Editura “Mega” în 2014, prezentat de Camelia Burghele – cercetător ştiinţific la MIJA Zalău.
Expoziţie cu obiecte de patrimoniu
Cu ocazia Târgului Olarilor, la Muzeul de Artă Ioan Sima a avut loc, sâmbătă -20 septembrie, o inedită expoziţie cu piese de ceramică tradiţională pe care instituţia o are în patrimoniu. După cum a explicat muzeograful Olimpia Mureşan, muzeul deţine o bogată colecţie de piese de ceramică tradiţională atât uzuală cât şi decorativă, iar valoarea pieselor este dată nu doar de frumuseţea şi de gradul lor mare de reprezentativitate pentru centrele de olărit sălăjene ci şi de faptul că o bună parte dintre piese sunt datate. Piesele din expoziţie au fost realizate de meşterii maghiari şi români, din secolul al XIX-lea până în mijlocul secolului trecut. Colecţia MIJA Zalău cuprinde 671 de piese ceramice dintre care 137 de cahle, iar restul de 384 sunt piese ceramice decorative şi piese cu uz gospodăresc. Prin intermediul expoziţiei s-a dorit introducerea vizitatorilor în intimitatea centrului breslaş Zalău, vestit mai ales pentru ceramica sa decorativă. Expoziţia a fost împărţită pe trei segmente expoziţionale, primul grupaj evocând activitatea breslei olarilor zălăuani, al doilea segment expoziţional fiind reprezentat de ceramica decorativă, iar cel de-al treilea segment fiind format de celelalte tipuri de vase de ceramică de Zalău, mai noi – început de secol XX. Referitor la vasele de ceramică “mai noi”, muzeograful a precizat că, în anul 1906, patru olari din Zalău au participat la un curs la Budapesta, unde şi-au însuşit tehnici noi de decorare, cursul având urmări decisive asupra tehnicii, cromaticii şi ornamentului centrului. Desenul puternic conturat cu cornul a fost înlocuit de cel cu pensula, cu motive mari, florale, constând în lalele, margarete, lăcrimioare şi frunze. În locul pieselor cu fond alb au apărut piese cu fond albastru, verde, negru, decorul fiind realizat cu alb, verde, crom şi albastru deschis. Acest stil nou, care uşura munca olarilor, a dat ceramicii de Zalău un stil aparte, inconfundabil.
„Ulciorul de apă nesmălţuit” – cel mai important produs al olarilor din Zalău
La începutul secolului al XX-lea, olarii din Zalău foloseau două tipuri de lut şi anume cel gri şi cel galben. Din lutul gri confecţionau mai mult ceramică decorativă, iar din lutul galben, mai rezistent la temperaturi ridicate, confecţionau în special vase pentru apă şi pentru fiert. Cel mai important produs al olarilor de Zalău a fost „ulciorul de apă nesmălţuit”, făcut în cantităţi uriaşe, iar un alt vas specific centrului Zalău a fost ulciorul „butzkos”- un vas în formă de pară, plat în două părţi, smălţuit în verde.
Târgul Olarilor va continua duminică, 21 septembrie, începând cu ora 9 , în cadrul evenimentului „Ziua Maghiarilor din Sălaj”- în parcarea din spatele Primăriei Zalău, unde olarii îşi vor expune marfa, iar de la ora 15 copiii vor putea participa la un atelier de olărit.