Două focare de trichineloză au fost identificate în cursul acestui an de inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj. Din fericire, cazurile au fost la porc mistreţ, pe fondurile de vânătoare din localităţile Ileanda şi Camăr, iar carnea infestată nu a fost consumată. După cum a explicat Mircea Martin, directorul DSVSA Sălaj, în cadrul unei conferinţe de presă, la ora actuală, în judeţ, situaţia epidemiologică se prezintă astfel: patru focare de anemie infecţioasă în localităţile Crasna, Dobrin, Gâlgău Almaşului şi Popteleac şi cinci focare de TBC la bovine în localitatea Deja. „În toate aceste focare s-au luat măsurile prevăzute de legislaţie fiind în curs de lichidare”, a precizat Martin.
Campanii de vaccinare la animale şi păsări
În ceea ce priveşte prevenirea şi combaterea bolilor la animale în întreg judeţul, de la începutul anului, inspectorii sanitar veterinari au realizat vaccinarea antirabică la carnasiere – câini şi pisici, concomitent cu identificare lor prin microcipare, au luat probe de sânge în vederea identificării anemiei infecţioase şi au realizat vaccinarea anticărbunoasă la cabaline, iar în prezent desfăşoară vaccinarea anti-pseudopestă la păsări. Potrivit directorului DSVSA Sălaj, în întreg judeţul va începe campania de vaccinare anticărbunoasă, împotriva antraxului, la ovine şi bovine. Vaccinarea este gratuită pentru proprietarii de animale, costul acestei acţiuni fiind suportat de la bugetul de stat, în cadrul Programului Strategic
În ceea ce priveşte procedura de microcipare a câinilor, Martin a precizat că până la ora actuală aceasta s-a realizat în proporţie de 70 de sută, dintr-un efectiv de aproximativ 42.000 de câini existenţi în Sălaj.