Un tânăr de 22 de ani din Zalău a fost săltat de către procurorii DIICOT şi adus în faţa instanţei, miercuri, 23 noiembrie, cu propunere de arestare preventivă, sub acuzaţiile de trafic de droguri de risc şi de mare risc.
Alexandru Vaida este suspectat că începând din vara anului trecut ar fi vândut mai multor cunoscuţi din Zalău şi Cluj-Napoca, oraş în care studiază, pastile de ecstasy, dar şi cannabis şi etnobotanice. „Cu prilejul percheziţiilor pe care le-am făcut la domiciliul tânărului am găsit un grinder (un aparat pentru măcinat cannabis) şi un cântar cu urme de cannabis pe el, dar obiectul dosarului îl reprezintă traficul de ecstasy, care fac parte din categoria drogurilor de mare risc”, ne-a declarat procurorul Dan Bubuiug, şeful DIICOT Sălaj.
Tânărul ar fi recunoscut în faţa anchetatorilor că vinde şi consumă droguri, şi că din vara anului trecut până în prezent a comercializat aproximativ 150 de pastile de ecstasy. Potrivit lui Bubuiug, ar fi vorba despre câteva zeci de tineri care au achiziţionat droguri de la Vaida, unii dintre ei ajungând în spital după ce au consumat respectivele produse.
Tot mai mulţi consumatori de etnobotanice
Reprezentanţii DIICOT Sălaj au ţinută să tragă un semnal de alarmă cu privire la creşterea numărului persoanelor care consumă droguri, şi în special etnobotanice. „Se constată o accelerare a consumului de produse etnobotanice. Un plic se vinde cu 30 de lei, din care se pot confecţiona patru-cinci ţigări, din care fumează un grup de cinci-zece tineri. Cel mai frecvent, drogurile se consumă cu prilejul organizării diferitor petreceri, însă nu puţine sunt cazurile când se fumează în vecinătatea unităţilor de învăţământ”, a precizat Dan Buduşan, procuror în cadrul DIICOT Sălaj. Potrivit spuselor sale, situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât consumul debutează la vârste tot mai fragede: „Consumatorii nu mai sunt cei de 20-30 de ani, cum eram obişnuiţi, ci chiar copii de 12-13 ani. Cei mai mulţi sunt, însă, elevii de liceu”.
Etnobotanicile sunt extrem de periculoase pentru sănătatea consumatorilor, dovadă în acest sens fiind un caz recent, petrecut la finele lunii septembrie, când trei elevi de clasa a IX-a de la Liceul Tehnologic „Voievodul Gelu” din Zalău au ajuns la spital după ce au leşinat în timpul celei de-a doua ore de curs, după ce au fumat etnobotanice.
Drogurile au băgat în spital 37 de tineri
Efectele imediate ale consumului de astfel de substanţe psihoactive sunt greaţă, vărsături, leşin, iar pe termen lung, bolile psihice, explică procurorii DIICOT Sălaj, adăugând că există tineri internaţi din această cauză pe Secţia Psihiatrie. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât unii ajung să comită infracţiuni de tâlhărie şi furt pentru a face rost de bani pentru droguri.
Statisticile Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) al Judeţului Sălaj arată că de la începutul acestui an, 37 de tineri au ajuns în stare gravă la Urgenţă din cauza consumului de subtanţe interzise, faţă de 30 în întreg anul 2015 şi 20, în 2014. „Majoritatea ajung la spital din cauza etnobotanicelor. Nu vorbim despre tineri care fumează pentru prima dată, pentru că simptomele apar la cei cu istoric de consum. Aceste substanţe sunt foarte adictive, unele chiar mai periculoase decât drogurile clasice, pentru că neştiind cu ce substanţă chimică au fost impregnate resturile vegetale, nu ştim nici la ce simptome să ne aşteptăm. De regulă, în cazul consumului cronic apar, pe lângă greaţă, vărsături, leşin ori probleme cardiace, manifestările psihice, persoana în cauză având senzaţia că este urmărită, manifestând diverse frici şi fobii”, a subliniat Valer Merce, coordonatorul CPECA Sălaj.
Tineret, mandria tarii! Vai de capul nostru.
Asteptam salatarea primarului din Simleu
e pruncul lui Vaida, directorul de-o viata de la APIA Salaj
un copil crescut in puf, care tot timpul si-a permis orice, care se plimba cu masina institutiei (APIA) , care alimenta cu combustibil de la APIA masinile personale si a prietenilor
vaida, prietenul lui SERES DENES,
vaida sef la APIA propus de partidul UDMR.