Specialiștii avertizează: „Un cutremur de magnitudinea celui din Sălaj este mai periculos ca unul din Vrancea”

În ultimele două săptămâni, pe teritoriul țării noastre, dar și la vecinii sârbi și bulgari s-au produs cutremure de mică magnitudine și de adâncimi reduse.

Aproape ca şi un ceas elveţian, miercuri, seismul s-a produs exact la ora 9.00, când zeci de mii de oamenii s-au trezit cu trepidaţii neobişnuite, apoi cu o zguduitură puternică, dar şi cu un zgomot, care au durat secunde bune.

Ceea ce este surprinzător pentru noi sălăjenii este că, cel puțin cutremurul din 1 mai, catalogat de Institutul Național de Fizică a Pământlui la 4,2 grade pe scara Richter, a fost un seism care s-a produs la o adâncime de doar un kilometru, într-o zonă unde astfel de mișcări telurice sunt extrem de rare, mai exact în județul Sălaj. Seismul s-a simțit cel mai puternic în municipiul Zalău, Șimleu Silvaniei,  Jibou, Cehu Silvaniei și Huedin.

Cum de s-a produs un astfel de cutremur tocmai în ceastă zonă care nu este cunoscută ca fiind una cu rism seismic deosebit explică dr. ing. Mihai Diaconescu, geofizician la INFP: „Într-adevăr, zona nu este cunoscută ca fiind una cu risc seismic periculos, dar au mai fost cutremure acolo cu această magnitudine sau chiar mai mare. Ea este o zonă mai deosebită prin adâncimea la care se produc seismele, ușor superficiale, la adâncimi de doar câțiva kilometri, dar și prin raritatea lor, o dată la câțiva ani, spre deosebire de Vrancea unde sunt cutremure zilnic și chiar de mai multe ori pe zi”.

 

Sălăjenii au tras o sperietură zdravănă

„Inițial, am auzit parcă un tunet, doar ca a continuat să se audă sunetul în timp ce se mișca patul sub mine, ca și cum l-ar scutura cineva. Am simțit asta câteva secunde bune”, „Toate au un început. Crișana este zonă seismică însă nu atât de activă cum este Vrancea. Însă, după câte se pare, lucrurile încep să se schimbe”, „Asta ne mai lipsea, să începem și noi cu teama de cutremure, era singurul lucru rău pe care nu îl aveam… după ce că suntem bătuți de soartă, subdezvoltați economic și vai de steaua noastră”, „Chiar ziceau bătrânii că la noi nu sunt cutremure, inundații, suntem feriți. Eu mă întreb dacă a mai auzit cineva de cutremure la Zalău, pare atât de SF”, „La etajul 2, unde locuiesc, s-au scuturat sticlele pe dulap și televizorul, ca și cum ar fi fost pe mașina de spălat rufe”, „L-am simțit foarte puternic în Zalău. Ni s-a revărsat cafeaua din cești. S-a auzit și un zgomot de fond general, un huruit puternic în pereți. Întregul bloc părea că e cuprins de o forță …”,  povesteau speriați pe rețelele de socializare sălăjenii care au trecut, joi dimineață, prin experiența cutremurului.

 

Nicio legătură între seismele de la noi și cele din vecini

Geofizicianul suține că nu există niciun fel de legătură cu alte zone seismice din țările vecine, cum ar fi Serbia și Bulgaria unde, exact în aceeași perioadă, s-au produs cutremure similare.

 

Cutremurele de mică adâncime pot produce daune mari

Mai nou, o altă întrebare îi frământă și pe oamenii care locuiesc în zone care nu sunt deosebit de active din punct de vedere seismic, cum este și județul nostru. Cutremurele produse la adâncimi mici sunt mai periculoase decât cele de mare adâncime sau dimpotrivă? Mihai Diaconescu explică, pe înțelesul oricui: „Depinde de magnitudinea fiecărui seism. Un cutremur de 4 grade la o adâncime mică, de până la trei kilometri, poate să producă efecte asupra oamenilor mai puternic decât unul de 5 grade, dar la o adâncime de 80-100 de kilometri”.

 

Cel mai mare cutremur resimțit

Potrivit reprezentanților ISU Sălaj, în urma seismului care a avut loc miercuri nu au fost înregistrate victime și nici pagube materiale. Totuși, acesta este cel mai mare cutremur resimțit în Sălaj în ultimii 30 de ani, după seria de trei cutremure din 30/31 mai 1990.

Ultimele cutremure resimțite  în județul nostru au avut loc în 9 mai 2016, la ora 6.07, un seism cu magnitudine 2,4 produs la granția Sălajului cu județul Cluj, și în 11 septembrie 2017, la ora 6, seism ce a avut o magnitudine de 2,5 pe scara Richter.

 

4 Thoughts to “Specialiștii avertizează: „Un cutremur de magnitudinea celui din Sălaj este mai periculos ca unul din Vrancea””

  1. Anonim

    Asteptam nerabdatori un cutremur de 6 -7grade ,poate dupa ce cad jumate din blocurile din Zalau va functiona si sistemul ro alert,macar asa de forma sa stim ca exista.

  2. N-ar fi de mirare sa inceapa sa cada blocurile

    dupa cati pereti au fost demolati prin apartamentele zalauanilor pentru amenjari interioare.

  3. Anonim

    am tot citi tot felul de pareri si ieri si azi, majoritate nestiutoare, sau sa zic neinformate. Cutremurele au o caracteristica de care nu s-a amintit in ultimile ore. Unii le politzeaza (stricati la cap) altii le omit, dar ce conteza nu se spune. cutrmurele nu pot fi prezise/ pre-anuntate, decat cu 5-10 secunde, inainte. Desigur sunt bune si alea, pot face o diferenta la un momnet dat, dar nu cred serviciul mult invinuit este capabil sa ofere astfel de informatii, daca ar putea eu cred ca ar face-o.Sugerez un articol pe puncte pac-pac-pac ce trebuie facut in timpul si dupa, sau pot deschide google sunt info si in ro si in engleza, numa sa vrei sa te documentezi.

  4. Anonim

    Universul da semne,nici pământul nu mai poate răbda,răutatea oamenilor….probabil majoritatea seturilor erau în mini vacanta plecați undeva sa chefuiască și nu prea le pasa ce se întâmplă în județul lor!!Altădată sirenele sunau in fiecare miercurea culmea ironiei și de 1 mai a fost miercurea ,dar nu a sunat nici o alarma ,a fost în concediu și ea!! Pământul aproape peste tot se cutremura de ce ar fi scutit Zalăul?

Leave a Comment