Din lipsa banilor sau din dragoste. Sunt motivele pentru care unele persoane aleg să-şi încheie socotelile cu viaţa. Majoritatea sinucigaşilor preferă să îşi lege funia în jurul gâtului, urmaţi de cei care ingerează substanţe toxice, iar doar câţiva recurg la înec. Mai sunt şi alte căi prin care sinucigaşii reuşesc ceea ce îşi propun: se lansează în gol de la înălţime sau se aruncă în faţa trenurilor. În ultimul an, unii sălăjeni au încercat din toate aceste metode.
Cazurile de suicid sunt tot mai frecvente în rândul sălăjenilor. În ultimul an au fost înregistrate peste 10 cazuri în care victimele au ales să-şi pună capăt zilelor. Acest fenomen înregistrează un trend ascendent alarmant în toată ţara. O statistică realizată la nivelul judeţelor din ţară arată că un cetăţean român îşi ia viaţa la fiecare trei ore. Cele mai multe sinucideri sunt în Harghita şi Ilfov, iar cele mai puţine în Maramureş.
Fie că este vorba de depresie, bani, dragoste sau boli incurabile un român se sinucide la fiecare trei ore. Media este de 13 sinucigaşi la o sută de mii de locuitori, ceea ce situează ţara puţin sub media europeană. Pe primul loc la sinucideri sunt ungurii, urmaţi de finlandezi şi francezi. Pe ultimele locuri sunt britanicii, italienii şi grecii.
Sălajul ocupă locul 23 în clasamentul judeţelor din ţară cu cele mai multe cazuri de suicid înregistrate în ultimii 15 ani, fiind peste media naţională de 13,46 la sută de mii de locuitori. Mai exact, în judeţul nostru s-a înregistrat o medie de cazuri de suicid de 13,76 la sută la suta de mii de locuitori.
Au suicidul în gene
Profilul sinucigaşului român: bărbat, sub 45 de ani, care îşi ia viaţa din dragoste sau din lipsa banilor. Statisticile arată că majoritatea autorilor sunt bărbaţi, în 77 la sută dintre cazuri. Grupele de vârstă cele mai expuse sunt între 21 şi 50 de ani la bărbaţi şi 21 şi 20 de ani la femei. Cel mai mare număr de sinucideri a fost înregistrat în grupa de vârstă 21-30 de ani (46,09 la sută), urmat cel înregistrat la grupa de vârsta 31- 50 de ani (24,77 la sută). La celelalte grupe de vârstă incidenţa variază între 10 şi 17 procente. Cele mai multe decese prin suicid se produc la început de săptămână, în primele două zile de după weekend, respectiv luni şi marţi.
Judeţele unde sunt cei mai mulţi sinucigaşi la 100.000 de locuitori sunt: Harghita – 31,21; Ilfov – 29,09; Satu Mare – 25,94; Covasna – 25,24; Mureş – 22,62. Cei mai puţini sunt în: Maramureş – 8,85 şi Cluj – 9,71. Numărul mare de sinucigaşi din judeţele cu populaţie maghiară Harghita, Covasna, Mureş şi Sălaj este explicat prin studii realizate de psihologi care au demonstrat că această genă are o chemare spre acest gest. Consumul de alcool este asociat tentativelor de suicid în doar 30 la sută din cazuri.
Vârful ultimilor 15 ani în privinţa numărului de sinucideri a fost atins în urmă cu doi ani, când s-au înregistrat 3.050 de decese. Anul trecut s-au înregistrat 2.874 de cazuri, aşa cum reiese din datele centralizate de Institului de Medicină Legală „Mina Minovici”.
Cu funia în jurul gâtului
Metoda preferată de sălăjeni pentru a-şi pune capăt zilelor este prin spânzurare. Dintre cazurile petrecute în judeţul nostru, majoritatea au recurs la acest gest pentru a încheia socotelile cu viaţa. Unul dintre acestea s-a petrecut în luna aprilie a acestui an, când un tânăr de 29 de ani a sfârşit într-un mod cât de poate de cumplit. După ce a bătut cuie în uşă pentru a nu putea fi deschisă, acesta s-a spânzurat de tocul uşii. Tatăl a fost cel care a sunat la numărul unic de urgenţă 112, alertat că nu poate intra în camera băiatului său şi că acesta nu mai răspunde. Pompierii ajunşi la faţa locului l-au găsit pe tânăr legat de o curea de tocul uşii. Pentru a fi sigur de „reuşită”, mai precis, pentru a nu intra nimeni în cameră, acesta a bătut cuie în uşă, blocând-o. Echipajul medical a efectuat manevrele de resuscitare minute în şir, din nefericire, fără rezultat.
Tânărul în vârstă de 29 de ani locuia cu părinţii. Acesta nu a lăsat niciun bilet prin care să îşi exprime gestul său.
Au ales moartea să scape de datorii
Unii sălăjeni şi-au curmat viaţa apăsaţi de datoriile acumulate şi pe care nu au mai putut să le acopere. În urmă cu mai puţin de un an, un bărbat de etnie maghiară, din localitatea Crişeni, şi-a pus capăt zilelor la vârsta de numai 31 de ani, din cauza unor datorii la bănci. Acesta fost găsit spânzurat în garajul din curtea locuinţei, chiar de către soţia sa. Ambulanţierii sosiţi la faţa locului nu au mai putut face nimic pentru bărbat, decât să constate decesul acestuia. A lăsat în urma doi copilaşi şi o mamă împovărată de greutăţi.
La câteva săptămâni de la tragedie, poliţiştii sălăjeni au fost sesizaţi despre faptul că o persoană a fost găsită spânzurată de un stâlp de înaltă tensiune între localităţile Dioşod şi Bocşiţa. Oamenii legii au identificat cadavrul ca fiind un adolescent în vârstă de 18 ani, din localitatea Guruslău, comuna Hereclean. Cunoscuţii acestuia spun că tânărul a recurs la gestul său după ce a pierdut mai mulţi bani la jocurile de noroc. Era cel mai mare dintre cei patru fraţi din familie.
Fără dragoste, mai bine moartea
Dezamăgirile în dragoste reprezintă un alt motiv pentru care unele persoane preferă să nu mai trăiască. Două cazuri asemănătoare au avut loc, în ultimii ani, în comuna Chieşd. Una dintre tragedii s-a produs într-o noapte de noiembrie, anul trecut. Mihai T., un tânăr de 23 de ani, din localitatea Sărmăşag, a fost găsit spânzurat de un pom în curtea sediului administraţiei locale. Se pare că viaţa fără prietena sa, cu care se certase în acea noapte, a fost de neconceput pentru tânăr, alegând să-i despartă moartea. A împrumutat un fular de la unul dintre prietenii săi şi a plecat din local fără a spune cuiva ce are de gând. A fost găsit de un localnic spânzurat de un pom, la câţiva metri de discotecă, în curtea primăriei. Din spusele oamenilor, cel mai probabil, tânărul era sub influenţa băuturilor alcoolice când a recurs la fapta sa. Acesta locuia cu tatăl vitreg, mama şi sora sa fiind plecate la muncă în străinătate. Tatăl sau biologic a murit în urmă cu câţiva ani.
În aceeaşi comună s-a sinucis, în urmă cu aproape 4 ani, un adolescent de 16 ani. Acesta a fost găsit, de către o persoană care trecea prin zonă, spânzurat în pădurea dintre localităţile Chieşd şi Sărmăşag. Cercetările oamenilor legii au relevat că tânărul de 16 ani a făcut gestul respectiv pentru că avea probleme sentimentale.
S-a înjunghiat în cadă
Gesturile la care recurg sinucigaşii şochează uneori. În timp ce unii aleg să se spânzure, alţii să se arunce în râuri sau lacuri ori să înghită pastile cu pumnul, jibouanul Szilard Sziklavari a şocat, chiar anul acesta, întreaga ţară prin felul în care a încetat din viaţă. În vârstă de 31 de ani, de profesie solist al Operei Maghiare din Cluj, bărbatul şi-a pus capăt zilelor folosindu-se de un cuţit.
Jibouanul a fost găsit chiar de către iubita sa, căzut în baia din propria locuinţă, înjunghiat în inimă. Femeia a sunat imediat la numărul unic de urgenţă 112. O ambulanţă s-a prezentat de urgenţă la faţa locului, iar bărbatul a fost transportat la Institutul Inimii, unde medicii l-au supus la două intervenţii chirurgicale, dar rănile suferite pe cord i-au fost fatale solistului.
În urma anchetei deschise în acest caz, poliţiştii susţin că bărbatul şi-a aplicat o lovitură de cutit în zona inimii, fiind vorba de o sinucidere.
S-a pus în faţa trenului
De o moarte cumplită a avut parte şi un tânăr de etnie romă, chiar în luna iulie a acestui an, când acesta s-a pus între liniile de cale ferată, chiar în faţa trenului, mecanicul nemaiavând timp să oprească. Şeful Staţiei CFR Călători Jibou, Radu Boian, ne-a declarat că primul eveniment s-a produs pe raza localităţii Supur. “Un tânăr de etnie romă s-a aruncat în faţa trenului personal, care circula pe relaţia Jibou – Baia Mare. În urma impactului violent, tânărul a decedat. Cel mai probabil este vorba de o sinucidere, dar nu se cunosc motivele pentru care ar fi recurs la gestul său”, a declarat Radu Boian.
Potrivit martorilor, în impact, trenul a retezat picioarele tânărului, ceea ce i-a adus moartea. Oamenii legii au demarat cercetări pentru a stabili cu exactitate cauzele şi împrejurările în care a avut loc cumplitul incident.
Încă un eşec pe listă: sinuciderea
Sunt cazuri în care „sinucigaşii” nu reuşesc să-şi pună planul în aplicare. O asemenea întâmplare a avut loc în urmă cu aproximativ trei luni, când poliţiştii au fost chemaţi să investigheze fapta unui tânăr de 22 de ani, din localitatea Cuceu, care a încercat să-şi pună capăt zilelor la numai două săptămâni de când a mai avut o tentativă de suicid. Dacă la prima încercare şi-a legat o funie la gât, fiind salvat, însă, la timp de către vecini, la a doua tentativă, acesta s-a aruncat în gol de pe un stâlp de tensiune, înainte ca pompierii să ajungă cu scara la el. Cert este că, în ambele dăţi, tânărul se afla aproape de comă alcoolică.
La a doua tentativă, tânărul a suferit leziuni grave, fiind transportat cu ambulanţa la spital. Cu toate acestea, pacientul pare să fi fugit din spital. Tânărul locuieşte împreună cu mama sa, nefiind căsătorit. Acesta a mai creat probleme în comunitate, fiind implicat deseori în tot felul de probleme, provocate mai ales pe fondul consumului de alcool. De asemenea, are deschis pe numele său un dosar de cercetare penală pentru că ar fi dat foc unei anexe gospodăreşti din sat.