Şimleuanul Vasile Valer Boer, administrator al societăţii Oilserv Total Oradea, a fost trimis în judecată de către procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Oradea sub acuzaţiile de evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani în formă continuată, potrivit unui comunicat de presă al DNA.
Inculpatul se află în stare de arest preventiv într-un dosar instrumentat de către DIICOT Sălaj, în care bărbatul este învinuit, alături de alţi opt inculpaţi, de spălare de bani, delapidare şi constituirea unui grup infracţional organizat.
În dosarul DNA Oradea au mai fost trimişi în judecată 13 administratori de societăţi comerciale, unii în arest preventiv, alţii, în libertate, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor concurente de complicitate la evaziune fiscale în formă continuată şi complicitate la spălare a banilor în formă continuată.
Potrivit comunicatului amintit, în perioada 2008-2012, Boer „a iniţiat şi coordonat un circuit comercial ilicit, evazionist, cu produse petroliere, constituit din mai multe societăţi comerciale.
Reţeaua evazionistă era extinsă pe aproape întreg teritoriul naţional, fiind implicate diferite persoane, în calitate de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale având comportament tip „fantomă”. Beneficiarii finali ai acestor circuite comerciale frauduloase erau firmee cu cifre mari de afaceri, cum este cazul Oilserv Total SRL Oradea”. Prin acest mecanism se urmărea justificarea scriptică a achiziţiilor de motorină şi înregistrarea facturilor fiscale de provenienţă, în evidenţele contabile ale companiei orădene administrate de Boer şi prin care se atesta efectuarea de operaţiuni comerciale nereale constând în achiziţii de produse energetice (în special motorină accizabilă) de la firme care aveau un comportament tip „fantomă”.
Scopul acestor acţiuni era comercializarea motorinei la un preţ competitiv pe piaţa internă, raportat la preţurile practicate de comercianţii consacraţi pe piaţa produselor energetice şi, ca rezultat, sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat consolidat, constituite în principal din accize, TVA aferentă şi impozit pe profit.
Din 2008 şi până în 2012, şimleuanul a introdus în circuitul evazionist mai multe firme în calitate de furnizori de facturi fiscale, prin care se atestau achiziţii nereale de produse energetice accizabile, în special motorină, dar şi alte categorii de produse, altele decât energetice, pentru Oilserv Total în calitate de cumpărător. În acest fel voia să se sustragă de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, în principal accizele aferente produselor energetice accizabile, TVA şi impozit pe profit.
Majoritatea societăţilor comerciale implicate aveau un comportament tip „fantomă”, cu sedii sociale declarate fictiv, fiind înfiinţate şi folosite în mai multe circuite de fraudare a bugetului de stat, acestea fiind administrate formal, în unele cazuri chiar de persoanele care le-au înfiinţat strict în acest scop sau de persoane interpuse, atrase în schimbul remiterii unor sume de bani, dar şi societăţi comerciale care iniţial au derulat activităţi dar ulterior au fost introduse în aceste circuite ilicite, în toate cazurile având rolul de a genera facturi fiscale privind operaţiuni comerciale nereale.
În perioada amintită, firma lui Vasile Boer a comercializat produse energetice accizabile, în speţă motorină, în afara cadrului legal stabilit de legiuitor, respectiv a unui antrepozit fiscal, fără să se poată stabili cu exactitate dacă produsele energetice comercializate prin circuitul economic ilicit, simulat, provin de la un antrepozitar autorizat, de la un furnizor înregistrat în condiţiile legii sau de la un importator.
Procurorii au estimat că prejudiciul total adus bugetului de stat de către Oilserv Total prin reprezentantul său legal, Vasile Boer, în complicitate cu ceilalţi inculpaţi cercetaţi în cauză este de circa 14 milioane de euro, pentru un volum de produse energetice accizabile comercializate în afara cadrului legal de peste 25 milioane de litri.
Dosarul se află pe rolul Tribunalului Bihor.
Cine este maimarele procuror din Oradea ?Zice-se că unul Valentin Mirisan cu care Vasile Boier chefuia de mama focului ba la casa lui din Simleu (răsărită ca ciuperca după ploaie) ba la casa de vacanta ba procurorului situată pe undeva prin Apuseni…Vreun sechestru,ceva ?
poate nu s au mainteles la bani