Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Porolissum” al judeţului Sălaj atrage atenţia cetăţenilor şi reprezentanţilor instituţiilor publice şi private că
începând de joi, 17 martie, intră în vigoare Legea nr. 15/2016 privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, prin care se interzice fumatul în toate spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii. Conform legii, prin spaţiu public închis se înţelege orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent. În cadrul acţiunilor prioritare pe care le desfăşoară zilnic, conform propriilor competenţe legale, pentru protejarea vieţii, integrităţii corporale, protejarea bunurilor, combaterea criminalităţii, asigurarea ordinii publice şi salvarea de vieţi omeneşti, structurile Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă, Poliţiei Române, Jandarmeriei Române şi ale Poliţiei de Frontieră vor avea în vedere inclusiv aplicarea prevederilor Legii nr. 15/2016. Astfel, sesizările privind faptele prevăzute de Legea antifumat se fac către Poliţia Locală sau către structurile MAI precizate. Pe această cale reprezentanţii ISU Sălaj, recomandă cetăţenilor ca sesizările privind eventualele contravenţii privind fumatul în spaţiile nepermise de lege să nu se facă la numărul de urgenţă 112, această linie fiind destinată exclusiv urgenţelor şi situaţiilor care pun în pericol viaţa, integritatea corporală sau bunurile oamenilor.
„Atenţionăm asupra responsabilităţii persoanelor juridice cu privire la obligaţiile pe care le au pentru punerea în aplicare a prevederilor acestei legi, mai ales a celor referitoare la marcarea spaţiilor publice închise cu indicatoare prin care să se indice «Fumatul interzis» şi folosirea simbolului internaţional, respectiv ţigareta barată de o linie transversală”, se arată într-o infomare ISU Sălaj. .
Pompierii reamintesc că fumatul reprezintă inclusiv o cauză a incendiilor, fapt pentru care recomandă fumătorilor să nu arunce la întâmplare resturile de ţigări şi chibrituri nestinse. Conform datelor statistice înregistrate la nivelul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), anul trecut la nivel naţional 11 la sută dintre incendiile înregistrate au fost cauzate de nerespectarea normelor de prevenire şi stingere a incendiilor în ceea ce priveşte fumatul. Modul de reglementare a fumatului, ca parte a măsurilor de apărare împotriva incendiilor, era verificat şi înainte de apariţia acestei legi, aspect care va rămâne în atenţia ISU Sălaj şi în timpul controalelor executate în teren.