În privinţa apelurilor 112, în cursul anului 2015, au fost primite la dispeceratul judeţean Sălaj 7.784 apeluri de la cetăţeni, din care 3.539 în mediul urban respectiv 4.245 în cel rural, 20 apeluri situând urgenţă pe raza de competenţă a altor judeţe. De asemenea, în primul trimestru al acestui an s-au primit de la cetățeni 1.697 apeluri , 977 în mediul urban și 720 în mediul rural. Nici apelurile neconfirmate nu au fost puţine , în total 2424 de situaţii anunţate nu s-au confirmat la faţa locului.
Chiar dacă situaţiile pentru care serviciul 112 a fost apelat au fost reale în peste 90 la sută din cazuri, din păcate, nici apelurile false nu au lipsit, iar cei care au pus degeaba echipajele de intervenţie pe drumuri nu au fost puţini. Aceste apeluri pot creea nu doar neplăceri şi risipă de bani pentru instituţii ci şi alte neajunsuri mult mai grave. Oamenii trebuie să fie conştienţi că apelarea serviciului 112 este, în sine, o responsabilitate pe care cel care apelează, şi-o asumă! Iar dacă apelul se dovedeşte a fi unul fals, făcut doar pentru amuzament sau pentru alte motive decât cele relatate telefonic, apelantul suportă rigorile legii car enu sunt deloc blânde. Vorbim despre o situaţie de urgenţă atunci când se impune intervenţia Poliţiei, Pompierilor şi Salvării pentru a salva viaţa, proprietatea şi mediul.
Pentru a putea aprecia corect dacă o situaţie este de urgenţă, cetăţeanul trebuie să răspundă la următoarea întrebare: “Este nevoie de asistenţa imediată a Poliţiei, Pompierilor sau a Salvării pentru a salva viaţa, proprietatea sau mediul?”. Dacă răspunsul este “DA”, atunci se formează 112 şi se comunică operatorului Centrului de preluare a apelurilor de urgenţă ceea ce s-a întâmplat sau urmează să se întâmple. Anunţaţi atunci când o persoană suspectă merge din uşă în uşă, atunci când intră persoane străine pe proprietatea dvs. sau a vecinilor dvs., când o persoană se furişează pe lângă casă sau forţează intrarea unei case sau a unei maşini. Anunţaţi o agresiune la adresa dumneavoastră sau a altcuiva.
De exemplu, tocmai vi s-a smuls geanta şi descrierea suspectului şi a maşinii poate ajuta poliția să-şi formeze o imagine asupra suspectului. Sunaţi imediat la 112 dacă observaţi că cineva pătrunde în interiorul casei vecinilor dumneavoastră pe fereastră, ştiind că vecinii sunt plecaţi în vacanţă. Aceasta este o situaţie de urgenţă deoarece este necesară intervenţia imediată a poliţiei pentru a apăra proprietatea şi a descoperi infractorul. Evident, şi atunci când sunteţi martor la un accident rutier şi un pasager din autovehicul este blocat în interior, în cazul izbucnirii unui incendiu sau când viaţa cuiva este pusă în pericol, toate acestea reprezintă o situaţie de maximă urgenţă care trebuie anunţată imediat.
Poliţia sălăjeană reaminteşte cetăţenilor că apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112 sau alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei. Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă este pus la dispoziţia tuturor cetăţenilor de pe teritoriul României (români şi străini), care se află în situaţie de urgenţă. Informaţiile ne-au fost puse la dispoziţie de Biroul de presă din cadrul IPJ Sălaj.