Scriitori, poeți, profesori și foști profesori, dar și prieteni au fost prezenți vineri seara la un moment literar dedicat activității scriitorului și profesorului Viorel Tăutan la împlinirea vârstei de 80 de ani. Momentul a fost unul încărcat de emoție și a fost cuprins în Festivalul „Primăvara Poeziei”. Profesorul și scriitorul Ion Pițoiu-Dragomir, dar și profesorul Marcel Lucaciu au evidențiat lucrările lui Viorel Tăutan și au recitat din volumele scriitorului. La rândul său, Doina Ira-Tăutan, soția profesorului, a vorbit despre povestea cuplului de scriitori, despre pasiunea pentru scris și despre frumusețea lecturii. Tot cu această ocazie a fost prezentat și un nou supliment al revistei „Caiete Silvane”, supliment dedicat poetului și profesorului Viorel Tăutan la împlinirea vârstei de 80 de ani.
Cetățean de onoare al orașului Jibou
La eveniment a fost prezent și viceprimarul orașului Jibou, Vlad Pașcalău, fost elev al profesorului. Viceprimarul i-a oferit scriitorului un buchet de flori și i-a mulțumit pentru întreaga activitate didactică și de creație. „Scriitorul și profesorul Viorel Tăutan are o amprentă puternică asupra activității culturale și artistice din perioada contemporană a orașului Jibou. Am ținut să particip la omagiul adus celui care a generat cultură în Jibou, fiind dedicat artei timp de peste 60 de ani. Scriitor, regizor, actor, Viorel Tăutan este o personalitate marcantă în cultură și a instruit multe generații de elevi să recunoască valorile importante, pentru că a fost și profesor timp de 40 de ani. Mi-a fost și mie profesor la Liceul Teoretic Ion Aghârbiceanu. Mă simt foarte câștigat că l-am avut îndrumător. I-am adus în semn de recunoștință un buchet de flori în culorile drapelului românesc, pentru că este un român valoros. A fost declarat cetățean de onoare al orașului Jibou în primul mandat al primarului Dan Ghiurco, care chiar dacă nu a putut fi prezent la manifestarea de omagiere, i-a trimis, de asemenea, un frumos buchet tricolor. Pe Viorel Tăutan îl îndrăgesc toți jibouanii și îi sunt recunoscători pentru contribuția în cultura orașului nostru și a județului Sălaj”, a declarat Vlad Pașcalău.
Generator de cultură
Viorel Gh. Tăutan s-a născut în 30 aprilie 1943, la Bocşa-Română, judeţul Caraş-Severin. Absolvent al Facultăţii de Filologie, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj, cursuri de zi (1969), perioadă în care a participat la activităţi ale cenaclului literar de la facultate şi ale cercului de la „Tribuna”. Debutează cu eseu epistolar în „Viaţa Studenţească” (1965). Cu poezie debutează în revista „Tribuna” din 16 decembrie 1982, fiind membru al Cenaclului literar „Silvania” din Zalău. De atunci, publică poezie, proză, teatru, cronică literară, eseu în reviste literare şi de cultură: „Tribuna”, „Caiete Silvane”, „Transilvania”, „Echinox”, „Silvania”, „Şcoala Noastră”, „Poesis”, „Steaua”, „Familia”, „Vatra”, „Unu”, „Aurora”, „Discobolul”, „Viaţa Românească”, „Zburătorul”, „Hepehupa”, „Limes”, „Singur”, „Cafeneaua literară”. A făcut parte din redacţiile revistelor de cultură „Silvania”, „Unu” şi „Limes”. A iniţiat şi coordonat revista elevilor de la Liceul Teoretic „Ion Agârbiceanu” din Jibou, „Cuvinte regăsite”. Membru al Uniunii Scriitorilor din România, este primul preşedinte (fondator) al Asociaţiei Scriitorilor din Judeţul Sălaj. Volume publicate: „Jurnal în răspântii”, poeme, Ed. Dacia, Cluj-Napoca, 1997; „Gesturi în oglindă”, poeme, Ed. Paralela 45, Piteşti, 2002; „50 – Monografie sentimentală a Liceului Teoretic «Ion Agârbiceanu»”, Jibou, Ed. Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu”, Baia Mare, 2007; „Elegia civis Transilvaniae Viorel Gheorghe”, poeme, Ed. Limes, Cluj-Napoca, 2010; „Impresiile unui călător tomnatic”, proză memorialistică, Ed. Caiete Silvane, Zalău, 2011; „Speranţă renăscută” (în colaborare cu Doina Ira), poeme, Ed. Eikon, Cluj-Napoca, 2011; „Poezii/ Versek” (traducere: Hari László), Ed. Caiete Silvane, Zalău, 2012; „Vânătorul de tristeţi”, poezii şi poeme-scenariu, Ed. Caiete Silvane, Zalău, 2015; „Elogiu formei”, antologie de autor, Ed. Caiete Silvane, Zalău, 2018; „Sosia (şase naraţiuni ameninţând să devină roman/e)”, proză scurtă, Ed. Caiete Silvane, Zalău, 2023.
[…] Scriitori, poeți, profesori și foști profesori, dar și prieteni au fost prezenți vineri seara la un moment literar dedicat activității scriitorului și profesorului Viorel Tăutan la împlinirea vârstei de 80 de ani. Momentul a fost unul încărcat de emoție și a fost cuprins în Festivalul „Primăvara Poeziei”. Profesorul și scriitorul Ion Pițoiu-Dragomir, dar și profesorul Marcel Lucaciu au evidențiat lucrările lui Viorel Tăutan și au recitat din volumele scriitorului. La rândul său, Doina Ira-Tăutan, soția profesorului, a vorbit despre povestea cuplului de scriitori, despre pasiunea pentru scris și despre frumusețea… Citeste mai mult […]
[…] Scriitori, poeți, profesori și foști profesori, dar și prieteni au fost prezenți vineri seara la un moment literar dedicat activității scriitorului și profesorului Viorel Tăutan la împlinirea vârstei de 80 de ani. Momentul a fost unul încărcat de emoție și a fost cuprins în Festivalul „Primăvara Poeziei”. Profesorul și scriitorul Ion Pițoiu-Dragomir, dar și profesorul Marcel Lucaciu au evidențiat lucrările lui Viorel Tăutan și au recitat din volumele scriitorului. La rândul său, Doina Ira-Tăutan, soția profesorului, a vorbit despre povestea cuplului de scriitori, » Mai multe detalii […]