În contextul „Săptămânii Internaționale a Alăptării”, în perioada 1-7 august, echipa secției de Neonatologie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Zalău vine în sprijinul părinților, în special a mămicilor, cu informații utile privind cel mai prețios dar pe care o mamă îl poate oferi copilului.
Este vorba despre un „dar” care poate fi oferit bebelușului încă din prima zi de viață și până la 2 ani și anume laptele matern. Acesta reprezintă baza unei vieți sănătoase. Astfel, printre avantajele laptelui matern prezentate de echipa secției de Neonatologie a celei mai mari unități spitalicești din Sălaj, amintim: factori de creștere, factori imuni, hormoni necesari dezvoltării armonioase, scade incidența alergiilor, scade frecvența episoadelor de diaree și constipație la nou-născut, scade incidența episoadelor de otită medie, scade rata internărilor în copilărie și sporește dezvoltarea neurologică. De asemenea, alăptatul până la doi ani conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății stimulează dezvoltarea emoțională, stimulează achiziția limbajului, scade incidența obezității infantile, scade incidența diabetului zaharat infantil, scade incidența leucemiei în copilărie și scade incidența apariției hipertensiunii arteriale infantile.
După cum a explicat Melinda Baizat, medic primar neonatolog, șeful Secției de Neonatologie din cadrul SJU Zalău, evaluarea la 7-8 ani a copiilor alăptați exlcusiv pentru cel puțin o lună a evidențiat scoruri de inteligență cu șase puncte mai mari față de cei hrăniți cu formule de lapte praf. O meta-analiză a demonstrat scoruri de inteligență mai mari la adulții cu media de vârstă de 67.9 ani alăptați exclusiv pentru cel puțin șase luni. „Totodată, să nu uităm faptul că alăptatul este un proces natural ce se declanșează după momentul nașterii, teoretic ar trebui să decurgă fiziologic, însă pentru a vă sprijini în acest demers, pe întreg parcursul internării, echipa de medici, dar și cea de asistente medicale a secției de Neonatologie stă la dispoziție cu sfaturi și ajutor efectiv în procesul alăptării”, a precizat medicul Melinda Baizat.
Laptele matern este super-aliment
Potrivit sursei menționate, laptele matern este super-aliment. E important de știut faptul că laptele matern este un produs personalizat oferit copilului dumneavoastră. Laptele fiecărei mame este diferit, chiar dacă au copii de aceeași vârstă. O mamă care a născut un copil prematur secretă un lapte diferit față de o mamă ce a născut un copil la termen, astfel dacă laptele unei mame de nou-născut la termen conține 10 la sută proteine, cantitatea de proteine secretată de către o mamă de prematur crește cu 35 la sută, crescând totodată și conținutul în imunoglobuline. Laptele matern trece prin trei faze de secreție: colostrum, laptele de tranziție, laptele matur. Primul este colostrumul, laptele din primele 2-5 zile de viață denumit și „aurul lichid” conține cantitate mare de imunoglobuline, lactoferină, leucocite și factori de creștere. Laptele de tranziție până la două săptămâni de viață cu un conținut ridicat în grăsimi, lactoză, proteine și vitamine hidrosolubile. Laptele matur ce se secretă după 14 zile cu un conținut ridicat în apă, carbohidrați, proteine, lactoză, are un rol atât hrănitor cât și hidratant.
foto cu caracter informativ
[…] În contextul „Săptămânii Internaționale a Alăptării”, în perioada 1-7 august, echipa secției de Neonatologie a Spitalului Județean » Mai multe detalii […]