Sălajul sub greutatea zăpezii

 

Traficul rutier se desfăşoară în condiţii dificile pe drumurile din Sălaj, din cauza ninsorilor abundente, iar în ultimele 12 ore patru autoturisme au părăsit carosabilul şi au intrat în şanţ, accidentele fiind fără victime. Cele mai dificile porţiuni sunt pe DN1H, care face legătura între Sălaj şi Bihor, pe DN1C, peste culmea Mesteacănului, la limita judeţului cu Maramureş, şi pe culmea Munţilor Meseş, pe drumul E81, care face legătura între Sălaj şi Cluj.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, Tincuţa Dumuţa, a declarat că, din cauza ninsorii continue care a căzut în judeţ, patru autoturisme au părăsit carosabilul şi au intrat în şanţ în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, accidentele fiind fără victime. „De azi-noapte şi până acum, patru autoturisme au părăsit carosabilul şi au intrat în şanţ. Este vorba de trei accidente care s-au petrecut pe DN1H, în localităţile Lemniu, de pe Valea Someşului, Vârşolţ şi Pericei (ruta Zalău-Oradea, n.r.) şi de un accident petrecut în localitatea Cristur, pe DJ108D. Toate aceste accidente au fost fără victime”, a declarat Tincuţa Dumuţa.

Potrivit sursei citate, toate cele patru cazuri au ajuns în atenţia autorităţilor după ce conducătorii auto au cerut ajutor la numărul unic 112 pentru a scoate maşinile din şanţ.

Şeful Secţiei Drumuri Naţionale Zalău, Mircea Crişan, a declarat că toate utilajele sub mobilizate pentru deszăpezire, în întreg judeţul circulându-se în condiţii de iarnă. „Am ieşit de mai multe ori în judeţ, să verific situaţia. Deşi avem utilajele mobilizate pe trasee, ninge continuu. Şoferii chiar nu trebuie să iasă în trafic dacă nu maşinile pregătite de iarnă, cu anvelope şi săculeţi de nisip. În condiţii de iarnă, mai ales autoutilitarele şi tirurile riscă să rămână înzăpezite şi blocate dacă nu au anvelope corespunzătoare”, a declarat Mircea Crişan.

Potrivit sursei citate, în cazul celor patru cazuri înregistrate în ultimele 12 ore, când patru autoturisme au părăsit carosabilul şi au ajuns în şaţ, maşinile nu erau dotate cu cauciuri de iarnă.

Pe culmea Munţilor Meseş funcţionează o staţie de clorinare, clorura de calciu fiind mai eficientă decât sarea la temperaturi scăzute. Deocamdată, nu s-au înregistrat temperaturi foarte scăzute în judeţ. „Avem probleme şi din cauza ninsorii continue: cum trece maşina de deszăpezire, cum zăpada se aşterne din nou. Din păcate, s-au anunţat ninsori tot week-end-ul. Până acum, nu am avut ambuteiaje sau drumuri blocate”, a declarat Mircea Crişan.

Potrivit sursei citate, utilajele de deszăpezire vor rămâne pe trasee atât timp cât va fi nevoie.

 Greu şi în Zalău

 Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” Sălaj, Lucian Jacodi, a declarat că, în urma sesizprilor primite de la populaţie, duminică au fost întâmpinate problema din cauza ninsorii şi a zăpezii în localităţile Sânmihaiu Almaşului, Hida, Crasna, Cizer, şi Vânători, iar în zona Şimleu Silvaniei, traficul se desfăşoară cu dificultate în localitatea Pustă Vale. De asemenea, în Zalău, locuitorii municipiului s-au plâns de condiţii dificile de trafic pe strada Meteorologiei şi strada Pomilor

Purtătorul de cuvânt al SC Citadin SRL, Paul Maghiu, a declarat că toate cele 14 utilaje din parcul auto au fost mobilizate pe trasee încă din cursul nopţii, însă cum trec maşinile, zăpada se aşterne la loc, din cauza ninsorii care nu se opreşte. „Dacă nu ar fi ieşit maşinile pe trasee, în oraş nu s-ar fi putut circula, ar fi fost carosabilul acoperit de zăpadă”, a declarat Paul Maghiu.

 Sute de kilometri trebuie deszăpeziţi

 Pe cei peste 270 de kilometri de drumuri naţionale din Sălaj acţionează pentru deszăpezire 22 de răspânditoare de material antiderapant prevăzute cu lamă, cinci utilaje unimog cu răspânditor şi lamă, opt încărcătoare, două utilaje caterpilar cu lamă, un autogreder şi un tractor. Pentru situaţii deosebite, în parcul auto al Secţiei Drumuri Naţionale Zalău există două remorchere şi o macara.

În privinţa drumurilor judeţene, acţiunile de deszăpezire trebuie efectuate de către primării, pe un total de 624 de kilometri de carosabil. În acest sens, Consiliul Judeţean Sălaj a alocat administraţiilor locale, pentru iarna 2012-2013, 1,19 milioane de lei faţă de cei 1,13 milioane de lei asiguraţi pentru deszăpezire şi întreţinere în sezonul rece trecut.

 

 

 

3 Thoughts to “Sălajul sub greutatea zăpezii”

  1. Sorin

    Un jaf de primar!
    ~De-asta „circulam” asa prin Zalau.
    Si asta o dataoram imerbilor care voteaza `pr`ostest`e cu USL!

  2. mary

    unde erau utilajele azi dimineata cand nu mai ningea ????
    drumul intre Simleu si Nusfalau este ingrozitor
    de aseara nu mai ninge ,ar fi fost cazul sa curete!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. cfr

    da nu li rusinye porcilor sa nu kuratati voi drumu in ziua alejerilor ati curatat dimineata pana a mers lume la vot si gata iar acuma 12 dec. nimic curata da nu va ie rusine va trebe impozity si bani multi da ala porcu ala care raspundye de drumurei din salaj unde e nui trebe salar mai mare niu trebe post de deputat ca este lok liber nu mai merje la tv sa se planga ca face aia poti sa kauciucuri de platina ca daca nu curata druml si printre blocuri nici sa numai vorbim puneti containere cu nisip ca punem noi oameni da nu va ie rusine numai va trebe bani multi da merjeti si lucrati la patron sa vedeti cum se castiga un ban hai sa vezi manurile mele

Leave a Comment