Sălajul, sub furia apelor

Redacţia

Ploile torenţiale din ultimele 48 de ore au făcut ravagii în aproape tot judeţul Sălaj. Case şi subsoluri, terenuri inundate şi culturi agricole distruse, persoane evacualte din calea viiturilor, şcoli şi grădiniţe închise, drumuri înghiţite de ape. Acesta este bilanţul devastator al ploilor torenţiale care s-au abătut asupra judeţului în ultimele două zile. Parţial, ieri, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a realizat o evaluare a pagubelor cauzate de ploi, iar concluziile nu sunt deloc îmbucurătoare: au fost afectate peste 100 de case şi anexe gospodăreşti, 40 de podeţe şi peste 1.000 de hectare de teren arabil.
Cele mai grave probleme au fost semnalate în localitatea Surduc, unde în cursul nopţii de miercuri spre joi, au fost evacuate din calea viiturilor, 29 de persoane. Zeci de case, terenuri agricole şi fântâni au fost inundate, iar la faţa locului s-au deplasat echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ISU „Porolissum” al judeţului Sălaj, echipate cu motopompe pentru a scoate apa din locuinţe şi subsoluri.
La Surduc drumuri acoperite de ape, case şi grădini inundate
În comuna Surduc, una dintre cele mai afectate de ploile masive din ultimele 48 de ore, viceprimarul Isaia Puşcaş ne trânteşte telefonul în nas: „Până nu vine prefectul, nu vă declar nimic. O zi bună!”. E bine de ştiut ce vor aceşti oameni, pentru ca, pe viitor, să nu-i mai deranjăm, nici noi, dar nici cei care i-au votat, şi pe care ar trebui să-i reprezinte. Deşi înţelegem situaţia grea în care se găseşte Primăria Surduc şi edilii din localitate, credem că o astfel de atitudine nu este una menită să aducă ceva constructiv sau un eventual sprijin din partea celor care pot face ceva pentru localităţile aflate la greu, în acest moment. Multe case au fost inundate în comună, drumul comunal era, de asemenea inundat la ora închiderii ediţiei, grădinile şi curţile oamenilor au fost măturate de ape.

Comitetului Judeţean Pentru Situaţii de Urgenţă s-a întâlnit

“La ora 9 s-a întâlnit Comitetul Judeţean Pentru Situaţii de Urgenţă pentru a lua măsurile ce se impun. În teren, se lucrează cu peste 120 de specialişti de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Porolissum Sălaj, iar dacă situaţia va impune, în teren vor acţiona şi reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi”, a declarat în cursul dimineţii de miercuri, Ionel Ciunt, prefectul judeţului Sălaj.
În Pericei, unităţile de învăţământ, închise preventiv
Primarul comunei Pericei, Boncidai Csaba, ne-a declarat că s-a hotărât închiderea atât a grădiniţei din cartierul de romi cât şi a şcolii pentru a preveni eventuale incidente. „Am închis grădiniţa din cartierul de romi, unitate frecventată de 15 copii, şi şcoala, unde învaţă peste 300 de copii. Un afluent a ieşit din matcă, inundându-se astfel şi curtea instituţiei de învăţământ. Întrucât nu am vrut să riscăm ca vreun copil să cadă în apă, să păţească ceva, am decis să fim precauţi. Astfel, preventiv, cursurile au fost suspendate pentru ziua de astăzi (n.r. – miercuri, 27 mai)”, a explicat edilul. Conform spuselor sale, în comună nu au fost afectate gospodării, ci doar terenuri agricole pe o suprafaţă de aproximativ 50 de hectare.

În Letca, profesorii nu au putut ajunge la cursuri

În Letca, din cauza precipitaţiilor abundente, două drumuri au fost închise până în jurul orei 13, fapt ce a determinat şi suspendarea cursurilor Şcolii Gimnaziale. „Avem câţiva profesori care fac naveta de la Jibou. Aceştia nu au putut intra în comună întrucât două drumuri au fost închise până s-au retras apele. De asemenea, tot din cauza drumurilor blocate, din celelalte sate, nu au putut fi aduşi toţi copiii. Astfel directorul unităţii de învăţământ a decis să suspende cursurile”, a precizat Dorel Man, primarul comunei Letca.

În Lozna, anexe gospodăreşti luate de viitură

O situaţie similară a fost şi în comuna Lozna. „Nu am putut aduce copiii din celelalte sate din cauza drumurilor blocate. Abia în jurul orei 12,30 s-au mai retras apele. Am vorbit cu directorul şcolii să anunţe şi la Inspectorat că nu se pot ţine cursurile astăzi (n.r. – miercuri, 27 mai)”, ne-a declarat Augustin Sabou, primarul comunei Lozna.
Potrivit acestuia, în comună, au fost afectate terenuri agricole şi 150 de gospodării. „Una dintre gospodării a fost afectată mai grav. Anexele acesteia au fost luate de viitură”, a mai spus edilul.
Tot în cursul zilei de miercuri, 27 mai, unităţile de învăţământ din localităţile Chieşd şi Cheud au fost închise.

La Şimleu, subsoluri şi străzi inundate

Nici urbea de sub Măgură nu a fost ocolită de efectele ploilor din ultimele ore. Septimiu Ţurcaş, primarul oraşului Şimleu Silvaniei, a precizat că au fost inundate mai multe străzi, locuinţe şi subsoluri, printre cele mai afectate de ploi numărându-se strada Stadionului şi Argeşului. Pentru scoaterea apelor din subsoluri şi locuinţe au intervenit echipaje ale ISU Sălaj, ale Poliţiei Locale şi ale Primăriei, până la ora redactării materialului (nr. de ieri), nefiind înregistrate victime sau evacuări de persoane din cauza apelor.

În Zalha, viitura a făcut prima victimă

Trupul neînsufleţit al unui bărbat de 60 de ani a fost identificat, în cursul zilei de miercuri, 27 mai, pe raza localităţii Zalha. „Cadavrul bărbatului, Valer C., a fost transportat la morga Spitalului Judeţean pentru efectuarea necropsiei, în vederea stabilirii cauzei decesului”, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj, Maria Cristea.
Bărbatul, care locuia în localitatea Vîrteşca, comuna Zalha, a fost dat dispărut, după ce a plecat de la domiciliu în după-amiaza zilei de luni, 26 mai, motiv pentru care autorităţile presupun că ar putea fi o vitimă a viiturilor care au avut loc în zonă.
Conform unor informaţii, acesta era cunoscut cu afecţiuni psihice. Dispariţia sălăjeanului a fost sesizată abia în cursul zilei de miercuri, 27 mai, prin apel unic la numărul de urgenţă 112, de o cunoştinţă a acestuia.

Leave a Comment