Producători şi meşteşugari de seamă ai Sălajului ne vor reprezenta judeţul, în perioada 16-18 decembrie, la Târgul de Crăciun organizat la Anderlecht, una dintre cele 19 comune din regiunea capitalei belgiene.
Delegaţia sălăjeană va expune în Place de la Vaillance, centrul istoric al comunei, daruri de acasă: împletituri de nuiele şi paie, cioplituri în lemn, cărţi poştale şi hărţi turistice, de la Sălaj Shop, perne decorative, şorţuri de bucătărie, insigne cu motive tradiţionale şi trăistuţe, de la Colţul Românesc, prune uscate cu nucă, miere şi mixuri inovatoare de miere cu polen şi propolis, scorţişoară, ghimbir ori nucă, de la Sănătate Dulce, produse tradiţionale din carne, de la Siciliana, turtă dulce de la DoraCakes, pălincă şi ţuică de fructe, de la Rotin Bădăcin, produse cu lavandă, de la Coşul cu lavandă, miniaturi în sticlă, produse de meşterul cioplitor în lemn, Ioan Mangău şi ceramică de Zalău, creată de Csibi Csaba. Li se vor alătura braşovenii de la Ferma Căţean, cu brânză în burduf.
„Aducem daruri frumoase, făcute cu iscusinţă şi un strop de suflet, de mici producători şi meşteşugari locali, de la noi de acasă, din Ţara Silvaniei”, ne-a declarat Laura Chirilă, managerul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Sălaj Plus, care coordonează deplasarea delegaţiei sălăjene la Bruxelles. Potrivit spuselor sale, participarea sălăjenilor la Târgul de Crăciun din Anderlecht vine ca urmare a invitaţiei pe care Ambasada României la Bruxelles a făcut-o autorităţilor judeţene.
Atmosfera de sărbătoare va fi asigurată de muzicanţi ce strunesc cu dibăcei braciul, contrabasul şi vioara, ca în vremurile de altădată, de la Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj. Delegaţia sălăjeană va fi întregită de maestrul băcătar Mircea Groza, care va pregăti spre degustare, preparate după reţeta bunicii: tocană de porc cu cartofi şi cârnaţ şi afumături fierte cu mirodenii, alături de un pahar de vin fiert.
„O astfel de ieşire în lume a producătorilor şi meşteşugarilor noştri este mai mult decât necesară pentru promovarea judeţului, din toate punctele de vedere. Este momentul să vorbim despre turism ca despre un concept amplu, care integrează mai multe elemente, de la ceea ce vizitezi, la unde stai, cu cine te întâlneşti, ce mănânci şi cu ce suveniruri te întorci acasă. Turiştii care ajung să viziteze România nu caută resorturi de lux, caută autenticitatea -pierdută în alte colţuri ale lumii şi pe care suntem şi noi pe cale să o pierdem. Trebuie să vorbim despre locuri interesante şi obiective turistice, dar şi despre producători, unităţi de cazare ce păstrează cât de cât o linie tradiţională şi despre gastronomie locală – reţete vechi şi ingrediente locale, din gospodăriile oamenilor”, a mai spus managerul ADI Sălaj Plus.