Echipa sălăjeană „Zestrea Silvană” s-a clasat pe locul III la festivalul-concurs „D’ALE PORCULUI”, eveniment desfășurat sâmbătă, 9 noiembrie, la ERA Shopping Park Oradea. 50 de echipe din Bihor, Sălaj, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Satu Mare și din Ungaria s-au întrecut în prepararea tradițională a porcului, sub atenta supraveghere a unui juriu format din peste 20 de profesioniști. De remarcat că din echipa juriului a făcut parte și arheologul culinar sălăjean Mircea Groza.
Anul acesta, ținutul sălăjean al gastronomiei locale a fost reprezentat de Asociația „Zestrea Silvană”, cu produse tradiționale din carne de porc din comuna Năpradea, preparate de renumita Sanda Galiș, care deține un magazin de desfacere în Jibou. Sălăjeanca este renumită pentru preparatele sale delicioase din carne de porc, gătite după rețete tradiționale în localitatea Someș Guruslău din comuna Năpradea. Sălăjenii din Asociația „Zestrea Silvană” și Asociația „Glasul Femeilor Sălăjene”, împreună cu Punctul Gastronomic Local „DecumAna” din Moigrad-Porolissum, au fost cei care au preparat propriile produse tradiționale din ținutul sălăjean, după rețete vechi, locale. „Cârnați, caltaboși, jumări şi alte mâncăruri tradiționale bihorene și sălăjene din carne de porc, pentru toată lumea; preparate şi gătite pe loc, stropite cu pălincă şi vin fiert, lângă muzică şi dansuri populare, exact ca pe vremea bunicilor noștri!” – aceasta este ideea care a stat la baza organizării în 2015, la Oradea, a primului festival-concurs de preparare tradițională a porcului, din România.
[…] „Zestrea Silvană”, cu produse tradiționale din carne… Articolul Sălajul, pe podium la un important concurs culinar internațional apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]