Situaţie îngrijorătoare în judeţul Sălaj, unde, chiar dacă sezonul igienizării terenurilor agricole este abia la început, numărul arderilor necontrolate a vegetaţiei uscate a explodat.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” Sălaj, de la începutul anului, în judeţul nostru s-au produs 57 de astfel de incendii, care au mistuit aproape 100 de hectare de teren. Pompierii susţine că este pentru prima dată în ultimii ani când se înregistrează un număr atât de mare de incendii produse în nerespectării regulilor privind utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurilor agricole.
Numai în cursul zilei de vineri, echipajele ISU „Porolissum” au fost solicitate pentru a lupta cu flăcările în 14 zone din judeţ: Borla, Crişeni, Popeni, Ban, Stîrciu, Miluani, Aluniş, Şimleu Silvaniei şi Zalău, în zona Livezii Meseş şi pe străzile Lupului, Dîmbu Morii şi Iaşului. Din cauza vântului, incendiul produs pe un teren de pe strada Lupului s-a extins de la vegetaţia uscată la un parc auto situat în vecinătate, focul distrugând cinci autoturisme vechi care staţionau acolo. În cazul incendiului de la Șimleu Silvaniei, focul s-a extins la o baracă din lemn.
Sâmbătă, 4 martie, alte 17 astfel de incendii, în localitățile Câmpia, Bobota, Jibou, Huseni, Băsești, Preoteasa, Prodănești, Ruginoasa, Nușfalău, Sălăjeni, Ilișua, Hereclean, Sînmihaiu Almașului, între localitățile Letca și Lemniu, Muncel şi în Zalău.
În Jibou, pe strada Agrijului, focul a pornit de la o țigară aruncată la întâmplare pe o suprafaţă cu vegetație uscată, flăcările distrugând și o magazie aflată pe terenul respectiv. Incendiul din localitatea Bobota s-a extins de la terenul cu vegetaţie uscată, la o livadă de pomi fructiferi și o seră, pe care le-a distrus.
Pompierii reamintesc cetăţenilor care utilizează focul deschis pentru igienizarea terenurilor agricole că trebuie să respecte mai multe măsuri de prevenire, respectiv: arderea miriştii, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale să se execute numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, care se solicită de la primăria de domiciliu; să colecteze în grămezi vegetaţia uscată şi resturile vegetale, astfel încât arderea să poată fi controlată; arderea să fie făcută în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; să cureţe vegetaţia de pe suprafeţa din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m; să asigure mijloacele şi materialele pentru stingerea eventualelor incendii; să supravegheze permanentă a arderii; să stingă focul în totalitate înainte de părăsirea locului arderii; să nu acopere focarele cu pământ.
Se interzice realizarea arderilor de vegetaţie uscată, resturi vegetale sau mirişti în perioadele de caniculă şi secetă prelungită, în condiţii meteorologice de vânt şi la lăsarea serii.
Oficialii ISU Sălaj atrag atenţia că cei care vor fi identificaţi că au produs incendii care au scăpat de sub control vor fi amendaţi drastic. Potrivit HGR. 537/2007, arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei.
Niste incompetenti, niste idioti si aia de la ISU si aia de la Garda de mediu! Bine ca le-a dat statul roman din banii nostrii autoturisme noi , frumoase! Bine ca au toti ciflingarii din Simleu un loc de munca!
In fiecare an se intampla acelasi lucru , ard pasunile una cate una , e oribil sa vezi dealuri arse .. de 5 ani sa dat legea asa si nimeni nu ia atitudine ..