Sălăjeanul care a încercat să vândă un bebeluş, condamnat la 12 ani de închisoare

 

Cei doi bărbaţi acuzaţi de trafic de minori, sălăjeanul Şerban Zabăr Zălin şi ieşeanul Mihai Nicuşor Stănescu, după ce au încercat să tranzacţioneze, la sfârşitul anului 2013, un copil în vârstă de numai zece luni, au fost condamnaţi la 12 ani, respectiv zece de închisoare cu executare. Sentinţa a fost pronunţată joi, 31 iulie, de către magistraţii Tribunalului Sălaj, aceasta nu este una definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de zece zile.
Potrivit informaţiilor primite de la purtătorul de cuvânt al instanţei sălăjene, judecător Claudia Tomşa, Mihai Nicuşor Stănescu, zis şi „Napoleon” a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru trafic de minori, la un an pentru fals în declaraţii şi doi ani pentru fals intelectual, pedeapsa rezultantă fiind de zece de închisoare cu privare de libertate.
Cel de al doilea inculpat, respectiv Şerban Zabăr Zălin, găsit vinovat de aceleaşi infracţiuni, a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru trafic de minori, un an pentru fals în declaraţii şi doi ani pentru fals intelectual, urmând să execute 11 ani şi 393 de zile de închisoare.
În acelaşi dosar, potrivit sursei citate, Mărioara Stănescu a fost condamnată la şase de închisoare cu privare de libertate.

Mama bebeluşului le-a dejucat planurile
La sfârşitul lunii noiembrie 2013, cei doi bărbaţi au încercat să tranzacţioneze un copil în vârstă de numai zece luni, al concubinei lui Zabăr Zălin. Femeia, în vârstă de 21 de ani, a fost cea care a sesizat organele de poliţie despre faptul că fiul său a fost vândut de către concubin unei familii din Iaşi în schimbul sumei de 5.000 de lei. Tranzacţia nu a putut fi încheiată, după ce pe fir au intrat procurorii DIICOT şi au dejucat planurile celor doi. Mama le-a comunicat oamenilor legii că minorul se afla la Pensiunea „La Vasile” din Zalău, împreună cu familia cumpărătorului. Reprezentanţi ai Poliţiei Municipiului Zalău, împreună cu ofiţeri din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj s-au deplasat la faţa locului, unde i-au găsit atât copilul, predat ulterior mamei sale, cât şi pe mai mulţi membri ai familiei inculpatului M.N.S.
„Din cercetările efectuate s-a stabilit că în luna iulie 2013, inculpatul Z.Z.Ş. s-a eliberat din penitenciar unde executase o pedeapsă privativă de libertate, după care a racolat-o pe O.C. şi a obligat-o, folosind violenţa, să practice cerşetoria în diferite intersecţii din Zalău, împreună cu copilul său de zece luni. Sumele de bani obţinute din practicarea cerşetoriei erau cheltuite de către inculpatul Z.Z.Ş. pentru practicarea jocurilor de noroc şi consumul de băuturi alcoolice”, au precizat procurorii sălăjeni.
Zabăr Zălin şi Nicuşor Stănescu au fost arestaţi preventiv, în timpul cercetărilor, de către Curtea de Apel Cluj, după ce iniţial au fost lăsaţi în libertate de Tribunalul Sălaj. Aceeaşi instanţă a decis din oficiu, după intrarea pe fond a dosarului, că se menţin temeiurile care au determinat luarea măsurii arestării preventive faţă de cei doi inculpaţi, dar a admis cererea formulată de Nicuşor Stănescu şi a dispus arestarea la domiciliu, pe o perioadă de 180 de zile. În tot acest timp, ”Napoleon” nu a avut voie să părăsească imobilul din comuna Grajduri, judeţul Iaşi, şi să comunice cu Zabăr Zălin ori cu martorii din proces.

Inculpaţi cu numeroase condamnări la activ
Ambii inculpaţi au fost implicaţi şi în alte fapte penale. Astfel, sălăjeanul a comis faptele în stare de recidivă postcondamnatorie, având cinci condamnări anterioare la diferite pedepse cu închisoare, începând cu anul 2002, ultima pedeapsă fiind de trei ani şi trei luni de închisoare pentru furt calificat, fiind arestat în 2 septembrie 2011 şi eliberat în 10 iunie 2013. În ceea ce-l priveşte pe ieşean, acesta a fost condamnat de către Tribunalul Vaslui, în iunie 2013, la pedeapsa rezultantă de cinci ani de închisoare, cu executare în regim de detenţie, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, evaziune fiscală şi spălare de bani. De asemenea, el este cercetat într-un dosar al DIICOT Iaşi, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani, în care a fost arestat preventiv pentru şase luni.

Leave a Comment