Demonstraţii de lupte între daci şi romani, dansuri dacice şi romane, ritualuri antice, lupte de gladiatori, prezentări de armament şi tactici militare antice, reprezentaţii de teatru antic şi concerte de muzică medievală şi rock au fost ingredientele celei de-a IX-a ediţii a Festivalului Roman Zalău-Porolissum, care s-a desfăşurat la finele acestei săptămânii. Deschiderea manifestărilor a avut loc vineri, 6 septembrie, cu o conferinţă interdisciplinară cu tema „Siturile arheologice din România – între valoare istorică şi dezvoltare economică”, urmată, începând cu ora 19, de o paradă a costumelor istorice, care a avut loc pe bulevardul Mihai Viteazul din Zalău. Timp de aproape o oră, legiunile de romani şi luptători daci au defilat prin centrul oraşului, un element care a dat culoare paradei constituindu-l numărul mare de copii prezenţi. Cei mici, organizaţi în trupe de dansatori ori de suite romane, au trăit momentul din plin, în timp ce părinţii şi bunicii i-au admirat de pe margine. Seara de vineri a fost încheiată cu reprezenţia trupei de teatru „EOS” a Bibliotecii Judeţene „I. S. Bădescu” Sălaj, urmată de un scurt recital al artistului Vasile Şeicaru.
Sâmbătă, în cea de-a doua zi a Festivalului, timp de câteva ore, începând cu ora 11, grădina Colegiului Naţional „Silvania” Zalău a fost scena acţiunilor. Cei prezenţi au avut parte de o serie de demonstraţii de trageri cu arcul, demonstraţii de lupte între daci şi romani, dansuri dacice şi romane, ritualuri antice, lupte de gladiatori, prezentări de armament şi tactici militare antice, reprezentaţii de teatru antic şi au avut ocazia să viziteze ateliere de ceramică.
Ritmurile de başi şi tobe au răsunat şi sâmbătă seara, când pe scena festivalului, amenajată în spatele Primăriei Zalău, au urcat membrii trupei Ad Hoc, urmaţi de cei ai formaţiei germane de metal simfonic Haggard.
Manifestările organizate în cadrul Festivalului Roman Zalău – Porolissum au continuat duminică, 8 septembrie, la Castrul Roman de la Porolissum – Moigrad, unde începând cu ora 14, cei prezenţi au putut urmări scene de teatru antic, lupte de gladiatori, dansuri antice şi de asemenea au putut participa la diferite concursuri, precum cel de aruncare a suliţei.
Printre participanţii ediţiei a IX-a a Festivalului Roman s-au numărat: „Cohors III Campestris” şi „Lupii Daciei” ai Asociaţiei „Amicii Muzeului” din Zalău, „Nimfele Dacice” din Zalău, „Savaria Legio XV Apollinaris” din Szombathely, Ungaria, „Virtus Antiqua” din Cluj Napoca, Trupa „EOS” a Bibliotecii Judetene „I. S. Bădescu” Sălaj, „Meşteşugarii lui Lucretius Aquila” de la Muzeul Naţional al Unirii de la Alba Iulia, Garda Apulum, legiunea XIII Gemina, a Muzeului Naţional al Unirii de la Alba Iulia, „Trupa de arcaşi profesionişti din Bucureşti, Trupa de teatru „Skepsis” din Alba Iulia.