Problema acordării Certificatelor de revoluţionar şi a titlurilor de “Revoluţionar cu rol determinant” unor persoane a căror legătură cu Revoluţia din Decembrie 1989 este cel puţin discutabilă, rămâne în continuare una de actualitate. Nu suntem singurul judeţ în care acordarea acestor certificate s-a făcut, ca să folosim un termen foarte blând, după “ureche”, nu doar prin încălcarea flagrantă a legii ci şi prin umilirea adevăraţilor revoluţionari care nu primesc nimic deşi au luptat, la propriu, în Revoluţie şi prin întinarea memoriei celor care au pierit sub gloanţe în zilele de teroare din Decembrie 1989.
În aceste zile, peste 3.500 de persoane din toată ţara sunt verificate de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu privire la condiţiile în care au dobândit aceste titluri. „Din probele administrate până în acest moment a rezultat că prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 95/2014 a fost modificată şi completată Legea nr. 341/2004 a recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987, în sensul introducerii unei noi categorii de revoluţionari şi anume „Luptător cu Rol Determinant” – atribuit celor care în perioada 14 – 22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declanşarea şi victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, şi-au pus viaţa în pericol în confruntările cu forţele de represiune, au ocupat şi apărat obiectivele de importanţă deosebită, care au aparţinut regimului totalitar, doar în localităţile în care, în urma acestor acţiuni şi confruntări, au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului. Această modificare legislativă a favorizat apariţia, atât la nivelul asociaţiilor judeţene de revoluţionari cât şi la nivelul celor două instituţii publice cu atribuţii în acordarea acestor titluri (Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 – CPRD şi Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 – SSPR) a unor persoane interesate să promoveze acţiunile revoluţionarilor din ţară, solicitându-le acestora în schimb diferite sume de bani pentru obţinerea în mod fraudulos a titlurilor de „Luptător cu rol determinant” în cadrul Revoluţiei şi, implicit, obţinerea ilegală a drepturilor băneşti aferente unor funcționari din cadrul acestor instituții cu putere de decizie, pentru a-i determina pe aceștia să îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu sau să îndeplinească aceste acte contrar acestor îndatoriri. Persoanele din categoria “Luptător cu rol determinant în Revoluție” beneficiază de drepturi bănești majorate față de ceilalți revoluționari, în sensul că au primit, începând din data de 1 ianuarie 2015, pe lângă drepturile acordate celorlalte categorii de revoluționari, o indemnizație de gratitudine în valoare de 2.020 de lei/lunar.
De asemenea, există date că o mare parte din totalul de 3.505 persoane care au obţinut până în prezent titlul de “Luptător cu rol determinant în Revoluție” nu îndeplineau condiţiile cerute de lege, avizarea pozitivă a acestora la nivelul Secretariatului de Stat pentru Recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 – SSPR sau în urma contestaţiilor depuse la Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 – CPRD fiind urmarea directă a oferirii unor sume de bani persoanelor care aveau influenţă asupra membrilor celor două instituţii ale statului”, se arată în comunicatul Parchetului. Nu există, cel puţin deocamdată, un comunicat oficial al autorităţilor sălăjene cu privire la aceste verificări efectuate de Înalta Curte şi dacă acestea vizează şi judeţul Sălaj însă, conform unor informaţii neoficiale, acţiunea Parchetului de la Înalta Curte cuprinde toate judeţele din ţară. Guvernul a modificat legea privind acordarea acestor titluri în luna februarie, de pe lista celor indemnizaţi dispărând de pe liste, potrivit estimărilor, peste 20.000 de persoane care încasau aceste drepturi în condiţii de ilegalitate.
Cei care au beneficiat în mod fraudulos dar şi ruşinos de aceste drepturi în mod nemeritat, vor fi nevoiţi, cel mai probabil, să înapoieze statului sumele de bani pe care le-au încasat lunar, fără drept. În multe din cazuri, aceste sume totalizate sunt de ordinul sutelor de mii de lei. Executivul a specificat atunci că, titlul de „Luptător cu Rol Determinant” este acordat în scopul de a face diferența între persoanele care s-au remarcat prin fapte deosebite, prin care și-au pus viața în pericol, având un rol determinant și decisiv prin contribuția la declanșarea și victoria Revoluției Române din decembrie 1989.
De ce nu publicati lista cu marii „revolutionari” din Salaj care au primit si poate mai primesc foloase necuvenite pentru „marea revolutie” din dec.89 de pe platou. Sa-i putem intreba si noi unde au fost in timpul revolutiei.
Ca să clarificăm lucrurile, nu o fost nicio revoluţie, a fost o lovitură militară de stat orchestrată, în principal, de KGB. Statul român trebuie să acorde ajutoare familiilor celor decedaţi şi celor mutilaţi nu unor puturoşi de revoluţionari. În perfidia lor, cei care au uzurpat puterea au dat certificate de revoluţionar şi luptător anticomunist unor ostaşi ai Armatei Republicii Socialiste România căzuţi la datorie, asasinaţi de elemente teroriste infiltrate de afară.Repet, familiile acestora trebuie ajutate. Cine sunt leprele ăstea de revoluţionari ,o vede oricine deoarece şi-ai falsificat certificatele de revoluţionar. Aşa că, la muncă puturoşi „revoluţionari” !
Stimate domn Tăunu,
Pentru „in”-cultura dumneavoastra: de pe data de 16 pana pe 20 decembrie a fost o miscare populara la Timisoara. Pe 21-22 decembrie am avut o0 revolutie in mai multe orase principale ale tarii, iar dupa 23 decembrie, o lovitura de stat.
Poate v-ati dorit si dumneavoastra sa fi luat un glonte cum am luat eu in decembrie 1989 ca sa aveti si domnia voastra acele beneficii ale revolutionarilor….