Aproximativ 50 de grefieri sălăjeni au ieşit în stradă vineri, 7 octombrie, la ora 10, în faţa instanţelor, în semn de protest faţă de o serie de probleme cu care se confruntă la locul de muncă. Prin acţiunea lor, gresfierii sălăjeni s-au raliat protestelor din ţară, pentru susţinerea Federaţiei Naţionale Sindicale Projust, care a pichetat sediul Ministerului Justiţiei.
Protestele nu au afectat în niciun fel activitatea instanţelor, întrucât grefierii care erau implicaţi în activităţi programate au intrat în sala de judecată, ne-a transmis judecătorul Costin Moldoveanu, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Sălaj. Asta a precizat că la aceste acţiuni au luat parte cinci grefieri de la Judecătoria Jibou, opt de la Judecătoria Şimleu Silvaniei, 15, de la Judecătoria Zalău şi circa 20, de la Tribunalul Sălaj.
Prin demersul lor, grefierii au criticat refuzul Ministerului Justiţiei de a susţine adoptarea unui nou statut pentru această categorie profesională, precum şi refuzul ministrului Justiţiei de a avea orice dialog constructiv cu sindicatele grefierilor din instanţe şi parchete. Alte nemulţumiri ale acestora vizează inechităţile salariale existente în rândul angajaţilor şi ieşirile publice ale ministrului Justiţiei ce contestă dreptul personalului auxiliar de specialitate de a beneficia de pensia de serviciu la o vârstă similară cu a celorlalţi angajaţi ce se bucură de acest drept. În plus, grefierii au cerut să le fie plătite orele suplimentare.
Potrivit unui comunicat de presă al Projust, acest tip de manifestări, constituţionale şi legale, au ca scop îmbunătăţirea situaţiei profesionale şi economice a acestei categorii de personal, parte componentă şi esenţială a sistemului judiciar.
Sa li se dea si pensii de un miliard ca la unii judecatori.
Despre sistemul judiciar putem spune că, în prezent, există 60 de pensionari judecători care au pensia de peste un miliard lei vechi, lunar, nu o roabă ci un ştraf de bani. Neruşinarea e mare în această ţară. Sunt sigur că, atâta timp cât există un guvern tehnocrat, pentru justiţie nu se vor mai aloca resurse financiare. Este strigătoare la cer această neruşinare !
Fara suparare au dreptate grefierele. Muncesc de le sar ochii, rata de imbolnaviri e mare in randul lor nu au nici pe departe situatia calduta de la deconcentratele din Salaj. Asta pt. cine vrea sa vada si sa asculte. Ca de dat cu noroi suntem campioni mondiali.
Cei care comentati cu rautate habar nu aveti ce munca grea au grefierii, cat de multa responsabilitate si cate ore suplimentare fac .
Nu sunt grefier , dar am tangenta directa cu ele , eu lucrand in avocatura .
Consider ca sunt indreptatite sa protesteze , mi-e greu sa-mi imaginez cum ar putea munci pana la 65 ani , mai ales cele care intra la sala de judecata …
Faptul că există 60 de pensionari judecători cu pensii de peste un miliard de lei vechi nu este o răutate, este o realitate !
este vorba despre protestul GREFIERILOR si nu a judecatorilor ; sunt , totusi , profesii diferite , chiar daca lucreaza in cadrul aceluiasi sistem 🙂
Logica postării mele e foarte clară, statul român pompează bani grei în justiţie dar, nu sunt repartizaţi corect. Este o mare sfidare la adresa celorlalte clase sociale să fie judecători cu pensii de peste un miliard de lei vechi. Soluţia este banal de simplă, impozitarea corectă a pensiilor speciale şi vor fi super de ajuns bani pentru grefieri. Pensiile până la 3.000 lei nu se impozitează iar, tot ce trece la o pensie de 3.000 lei se impozitează cu 80 % !
În sfîrșit, marile bulevarde centrale ale Șimleului au sensuri unice! Mai că-ți vine să zici că seamănă cu Clujul! E drept că doar pe cîte 2-300 de metri, cu devieri pe tot felul de coclauri și cu (foarte) inteligenta plasare a unui indicator de interdicție care te obligă fie să întorci fie să virezi și să te strecori printre coloane și garduri și să circuli printr-o parcare, acolo nefiind stradă și nici un fel de marcaj. Altfel n-ai ce face, iei avionul. Nemaivorbind că în unele locuri stîlpii cu indicatoare sînt cimentați chiar pe carosabil. Probabil ca să fie mai vizibilă îmbunătățirea circulației.