Sute de profesori, educatoare și alți salariați din sistemul de învățământ sălăjean au ieșit astăzi în stradă, într-una dintre cele mai mari acțiuni de protest organizate în ultimii ani la Zalău.
Protestul s-a desfășurat în fața Casei de Cultură a Sindicatelor din Zalău, a fost autorizat, acțiunea fiind organizată de Liga Sindicatelor din Învățământ Sălaj. Principala revendicare a protestatarilor a fost cea referitoare la salarizarea din învățământ.
Profesorii vor salarii decente, venituri care să le asigure un trai în condiții normale. Profesorii au scandat lozinci împotriva guvernanților pe care i-au făcut mincinoși, dar și împotriva politizării sistemului educațional, în tot mai multe cazuri, numirea directorilor de școli și grădinițe fiind una politică. Participanții au purtat pancarte cu diferite mesaje: „Un popor needucat este sortit eșecului”, „Într-o țară needucată se duce totul de râpă”, „Fără educație moare orice nație”. Protestul a fost coordonat de președintele Ligii Sindicatelor din Învățământ Sălaj, profesorul Vasile Sîrb. „Guvernul României trebuie să înțeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas, că încă nu a rezolvat cerința esențială: emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant va fi egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, prevedere care a fost eliminată din Legea Învăţământului Preuniversitar. Faptul că Guvernul României refuză să emită un astfel de act normativ, care să garanteze ceea ce a fost eliminat din Legea Învăţământului Preuniversitar și ceea ce s-a convenit în decembrie 2022 cu prim-ministrul Nicolae Ciucă (o grilă de salarizare potrivit căreia salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, iar salarizarea să țină cont de grade și de vechime) îi face pe angajați să creadă că, de fapt, Executivul nu dorește nici măcar prin noua lege a salarizării să acorde salarii decente în învățământ”, a fost mesajul sindicaliștilor dat publicității duminică, 28 mai.
Bani vor fi pt majorarea salariilor profesorilor, trebuie numai tăiate pensiile speciale așa cum cere UE și FMI, din PNRR vor veni 3,2 miliarde €. Guvernanții nu vor nici morți să le taie mai bine sacrifică profesorii și elevii. E vremea să ne trezim, ori ăștia ori noi !
Total de acord
Sursa de bani ? va fi cu siguranta din IMPRUMUTURI si astfel calitatea vietii tuturor va scadea. Ce sa sprijinim ? si cu ce ? cand nu mai exista ECONOMIE ! Este o greva a incompetentei statului cat si a profesorilor care zeci de ani nu a reformat DELOC sistemul de invatamant. Sistemul de invatamant produce „rebuturi” atat pre universitar cat si universitar.
…și nu crezi că ar trebui sa înceapă odată și de undeva, „grev”?! Sunt de acord cu „sprijinim greva profesorilor”!
Rezolvarea e limpede, tăierea pensiilor speciale aduce, GRATUIT, din PNRR o suma mult mai mare decât necesită creșterea salariilor profesirilor, 3,2 miliarde € !
Bine că sunt bani mereu pentru parlamentari si la ministere, pentru ceilalți niciodată
SUNT de acord ca sunt si salarii mici,dar,sunt si cadre didactice care au luat la examene note de 5,6 astia ce sa-i invete pe elevi??Salariile ar trebui sa fie dupa performanta,daca nu le place ca stau cateva ore la scoala plus vacante ,zile libere de ce nu merg in mediul privat??de ce se folosesc intotdeauna de copii? liderii de sindicat incaseaza bani grei si stau toata ziua pe la televiziuni!!
Sa nu incurcam norma de predare la clasa cu norma de munca. Pe langa prezenta la clasa, in fata a vreo 30 de copii, profesorii isi mai pregatesc lectiile, fac subiecte, corecteaza lucrari, fac tot felul de situatii pentru scoala, inspectorat, nu mai spun daca ai si dirigentie.
Pe logica ta, inseamnca ca preotii lucreaza doar 2-3 ore pe saptamana, in timpul slujbei de duminica, dar si ei trebuie sa isi pregateasca predica. La fel cu actorii de teatru, daca socotim doar spectacolele, nu si repetitiile.
Pentru cei care acuza ca profesorii fac meditatii, piata meditatiilor s-a dezvoltat, in primul rand, datorita parintilor, care vor sa isi vada copiii cat mai pregatiti pentru examene (mai bine decat copiii altora). Apoi nu toate disciplinele sunt meditabile, ci doar acelea de bac, admitere la facultate, etc..
Cu trimitere la guvernanti, incepand cu 2011 (parca) au amanat an de an aplicarea unui articol de lege referitor la salarizarea in educatie, dand prioritate altora (de obicei, clientelei politice angajate prin tot felul de institutii publice, pensii speciale).
La momentul la care vorbim Guvernul are 200 de secretari si subsecretari de stat si 500 de consilieri (a se citi clientela politica, multi dintre ei pensionari speciali, si cu pensie si cu salariu de la stat).
Prin lege, procentul din PIB alocat Educatiei ar trebui sa fie de minim 6%. In realitate este 2,1%, adica de aproape 3 ori mai mic.
Asta in timp ce salariile celor din admnistratia publica s-au triplat in urma cu cativa ani, de au ajuns primarii sa ia drumul Bucurestiului, ca nu le mai ajungeau banii de salarii. Cam in aceeasi perioada si in sistemul sanitar au fost majorari importante (insa doar pentru personalul medical, adica medici si asistente, nu si pentru personalul auxiliar).
Demersul profesorilor trebuie vazut pe termen mediu si lung. Este adevarat ca nu pleaca profesorii in varsta in strainatate, nici macar nu pleaca din sistem, insa, la salariile din invatamant de azi, nici nu mai vin profesori tineri, care sa umple golurile lasate de cei care ies in pensie.
De multa vreme Romania este o tara cu dublu standard, rupta in doua, una a privilegiatilor, alta a discriminatilor (in raport cu primii).
Iar CCR (in pofida principiul „nimeni nu poate fi judecator in proprie cauza”, in vizibil conflict de interese) a refuzat sa aplice art.16 din Constitutie (Egalitatea in drepturi), potrivit caruia (alin 1) „toti cetatenii sunt egali in fata legii (iar prima lege a tarii este chiar Constitutia), fara privilegii si fara discriminari”. Toate textele de lege care au introdus aceste pensii speciale (indiferent de denumire: de serviciu, ocupationale sunt aceeasi Marie, cu alta palarie, pura semantica) sunt vadit neconstitutionale (dat fiind ca este o discriminare la principiul contributivitatii).
Pentru asta am trait momentul ’89, sa inlocuim o nomenclatura cu alta?!
O zi buna!
Foarte de acord mai puțin cu momentul 89, în regimul popular profesorii erau respectați !
Înainte de 89, profesorii chiar erau respectați !
Da.Pentru că erau „decât” profesori.Acum sunt și taximetriști,abecisti și altele cu jumătăți de norma pe unde apuca.Săraci erau și atunci Dar demni.Acuma se vând pentru câțiva bănuți.Ca să fie și ei în rând cu lumea.
Sunt invatatoare la Scoala Simion Barnutiu cu vechime de 25 de ani ….vi se pare corect sa am numai 6000 lei net pe luna ???
@ Ciunt Florentina. Se vede că ești „învățătoare”, că încă nu știi să scrii corect!