„Tre’ să spun… NU violenței!” este un amplu proiect derulat la Colegiul Național „Simion Bărnuțiu” din Șimleu Silvaniei. Acesta face parte din programul național „Împreună prindem curaj”, implementat la nivelul mai multor unități de învățământ din întreaga țară. Proiectul colegiului șimleuan a obținut finanțare pentru a organiza și desfășura o serie de activități în rândul elevilor și părinților pentru combaterea și conștientizarea efectelor violenței în școli.
Cu o durată de mai multe luni, derulat în perioada lunilor noiembrie 2024-mai 2025, proiectul urmărește îndeplinirea unor obiective. Dintre acestea se regăsesc: crearea unui climat sigur și de susținere pentru elevi și părinți, îmbunătățirea relațiilor dintre scoală și familii, dar și dobândirea capacității elevilor de a raporta faptele de violență și descurajarea acesteia. Îmbunătățirea abilităților sociale și emoționale ale elevilor de a identifica, exprima și de a-și autocontrola emoțiile într-o manieră constructivă reprezintă un alt scop propus prin implementarea proiectului.
Asigurarea unui climat sigur și pașnic la școală
Deși la nivelul unității de învățământ nu au fost raportate cazuri grave de violență, prevenirea și menținerea unui climat sigur și pașnic reprezintă o necesitate în tot parcursul actului educațional. În vederea unei gestionări cât mai eficiente a situațiilor conflictuale, identificarea factorilor ce pot da naștere unor astfel de situații constituie unul dintre pașii importanți de urmat în acest sens.
Dintre cei remarcați se numără diferențele dintre mediile de rezidență, cele socio-economice și cele privind concepția elevilor asupra violenței. Subdezvoltarea abilităților sociale și emoționale pot da naștere violenței verbale, iar în cazuri extreme, și celei fizice. Astfel de acte mai pot apărea prin prisma comunicării deficitare în familie, lipsa cunoștințelor privind acțiunile de bullying, implicit gestionarea acestuia, dar și percepția conseciențelor faptelor de acest fel. Cu atât mai mult, elevii provenienți ai mediilor vulnerabile sunt predispuși spre a deveni agresori sau victime ale violenței, iar agresiunile, victimizarea și actele de bullying pot fi amplificate prin prisma acestora.
În urma aplicării unui chestionar, la care au răspuns peste o sută de elevi din mediul urban și rural, se remarcă nevoia de informare, dezvoltarea abilităților de gestionare a violenței și dorința elevilor de a discuta despre problemele întâmpinate.
O serie de activități pregătite pentru elevi și părinți
O mulțime de activități au fost pregătite în cadrul proiectului pentru a obține rezultate cât mai bune. De la programe de consiliere, materiale pregătite de elevi, activități sportive, ateliere cu părinții pentru prevenirea violenței, excursii, dezbateri și până la întâlniri cu persoane din societate cu istoric aparte privind violența, toate acestea sunt planificate și desfășurate cu și pentru elevii liceului.
Până în prezent, mai mulți elevi ai colegiului au luat parte la o excursie organizată la Oradea. Cu această ocazie, au vizitat Muzeul Țării Crișurilor, au vizionat o piesă de teatru și s-au bucurat de atmosfera sărbătorilor de iarnă la Târgul de Crăciun. De asemenea, o întâlnire cu mai mulți părinți ai elevilor colegiului s-a desfășurat zilele trecute, în care au fost abordate subiecte privind violența și combaterea acesteia.
În total, 15 profesori sunt implicați în organizarea și desfășurarea acestei acțiuni, iar un număr de peste 80 de elevi și 30 de părinți sunt beneficiari ai acesteia prin intermediul activităților derulate.
[…] îndeplinirea unor obiective. Dintre acestea se regăsesc: crearea… Articolul Proiect pentru combaterea violenței, derulat la Colegiul Național „Simion Bărnuțiu” apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]