Nemulţumiţi că procurorilor DIICOT le ia prea multi timp să finalizeze Dosarul Păcănelelor, doi dintre inculpaţii vizaţi – Radu Ovidiu Ciascai şi Stelian Liviu Danco – au contestat, la Tribunalul Sălaj, durata procesului, aflat în faza de urmărire penală.
Zilele trecute, magistraţii sălăjeni s-au pronunţat vizavi de contestaţia pe fond, pe care au admis-o, şi au stabilit data de 1 iunie 2018 ca termen pentru ca procurorul de caz să rezolve cauza. O nouă contestaţie cu acelaşi obiect nu va putea fi formulată decât după 1 septembrie 2018, a mai decis instanţa. Soluţia nu poate fi atacată.
Potrivit procurorilor DIICOT, cei doi fac parte, alături de alţi 12 inculpaţi, dintr-un grupul infracţional organizat specializat în săvârşirea de infracţiuni informatice şi economice în domeniul jocurilor de noroc, destructurat la finele lunii octombrie 2015. „O parte a membrilor grupului au accesat, fără drept, cu concursul administratorilor barurilor sau localurilor mai sus amintite, sistemele informatice (aparate jocuri de noroc de tip slot — machine) instalate în aceste locații situate pe raza județelor Sălaj și Maramureș, prin folosirea de chei speciale care permiteau modificarea paginii principale în funcție de care aparatul de jocuri electronice calcula algoritmul care setează procentul de câștig raportat la sumele de bani introduse în aparat și înregistrate de contorul mecanic”, arăta DIICOT într-un comunicat transmis la vremea respectivă.
Astfel, prin modificarea înregistrărilor electronice de pe pagina principală a aparatelor de jocuri de noroc, inculpaţii și-au însușit sume importante de bani, constând în aceea că aparatele de jocuri de noroc nu mai eliberau sumele de bani, conform algoritmului softului original, clienților care joacă la aceste aparate, ci membrilor grupului infracțional organizat.
De asemenea, s-a reținut faptul că membrii grupului au obținut sume mari de bani, care erau scoși din evidența contabilă prin modificarea paginii electronice și implicit, a contorului mecanic care evidențiază sumele de bani intrate și ieșite din aparat.
Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională este de aproximativ 5.000.000 de euro.